Valtioneuvoston Moskova puhuu -selvityksen johtajanroolin ’yläfuusio’

Roolit voivat sekoittua tiedustelumaailmassa à la pappi/lukkari/hieroja-yläfuusio...

Valtioneuvoston tuoreen Moskova puhuu -selvityksen johtajana toimi kontra-amiraali evp Georgij Alafuzoff, mutta Uuden Suomen uutiskuvassa on yksi kirjoittajista, Anders Blom.

Alafuzoff ei liene ehtinyt kuvattavaksi viime aikoina keskittyessään itse selvityksen johtotyöhön. Ei enempää kuin julkistusta kommentoimaankaan, saati vähäpätöisempiä aiheita. Tämä ei tietenkään mitenkään viene pohjaa selvityksen painoarvolta tai luotettavuudelta.

Vasta tänään Alafuzoffin kerrotaan olleen pitkästä aikaa yleensäkään tavoitettavissa, STT:n kyseltyä kommenttia toisesta turvallisuuspolitiikka-aiheesta: ”Alafuzoff ei kiistänyt tai myöntänyt rikosepäilyjä STT:lle, vaan kertoi, ettei kommentoi asiaa millään tavalla.

Hänhän on tiettävästi ollut epäiltynä tutkinnassa, jossa poliisi on selvittänyt sotilastiedustelun aineistojen päätymistä ulkopuolisille. Toki tiedustelun ja vakoilun ex-ammattilainen on voinut olla kiireinen Venäjä-selvitykseen paneutumisen ohella muistakin syistä. Kesällä 2019 mediassa kerrottiin Alafuzoffin vaihtaneen ammattia. Hän saa nyt käyttää Valviran rekisteröimää ”koulutetun hierojan” ammattinimikettä.

Tuo työvoimapoliittinen toimenpide oli varmaan siinä vaiheessa asiallinen veto, kun kerran korkeamman viran haku oli kariutunut rikosepäilyjen vuoksi. Pappi. lukkari, talonpoika, hieroja…  Vai ehkä sittenkin kenttämyyrä – microtus arvalis (lat.) – обыкнове́нная полёвка (ven.) Joskus roolit voivat sekoittua tiedustelumaailmassa à la pappi/lukkari/hieroja-yläfuusio.  Speculare necesse est.

Vai onko tämä Venäjä-selvityksen johtaja sittenkin yhä piilevä lojaali Suomen agentti, joka pelaa oman tiedustelumme ja valtiojohdon hyväksymää hämäyspeliä hyviin Venäjä-yhteyksiinsä sekä kielen- ja kulttuuritaustantuntemukseensa tukeutuen uhrautumalla epäillyn asemaan kenties kolmoisagenttina toimien ja tehdäkseen Venäjän epävarmaksi ja saadakseen sen paljastamaan hallussaan olevia tietoja ja suhtautumisiaan ennennäkemättömässä tilanteessa naapurisuhteissamme? Ks. kolumni maaliskuulta: Georgij Alafuzoff 2018 pääpuhuja neuvostomarsalkan muistolle JA haki VNK:n ja puolustusministeriön korkeaa virkaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu