Venäjä ja Kiina Afganistanin uudet ’suojelijat’ – suurlähettilästapaaminen ti 17.8.

Druzhba i Mir 1979–1989 ja 2021...?

MTV 16.8.2021:
”11.22   Venäjän Afganistanin-suurlähettiläällä on tapaaminen äärijärjestö Talebanin kanssa Kabulissa tiistaina. Asiasta ilmoitti Venäjän ulkoministeriön virkamies Zamir Kabulov moskovalaisen radioaseman haastattelussa.
Kabulovin mukaan suurlähettiläs tapaa Talebanin ”turvallisuuskoordinaattorin”. Tapaaminen ei vielä merkitse sitä, että Venäjä olisi tunnustamassa Afganistanin uutta hallintoa.
Venäjän lisäksi ainakin Kiinan suurlähetystön toiminta on jatkumassa Kabulissa.
Taleban on ottanut Afganistanin nopeasti hallintaansa sen jälkeen kun Yhdysvallat alkoi vetää sotilaitaan maasta.” – mtvuutiset.fi

Ei tämä ensimmäinen kerta ole. Neuvostoliitto miehitti Afganistania 1979–1989. Yli miljoona afganistanilaista sai sodan aikana surmansa ja liki puolet väestöstä, 15 miljoonaa, joutui pakolaisiksi. Osa pakeni Moskovan kautta Suomeenkin, kuten miehityshallinnon paikallisjohtoa palvellut Nasima Razmyarin isä. Neuvostojoukkojen vetäydyttyä vuonna 1989 maa hajosi keskenään taisteleviin ryhmittymiin ja konflikti jatkuu yhä. Afganistanissa sotineista neuvostosotilaista tuli katkeroitunut, kadotettu sukupolvi kuten Vietnam-veteraaneista USA:ssa.
yle.fi

Tämän päivän uutinen oli toki uumoiltavissa jo aiemminkin. Vaikka mediakommentaattorit arvioivat Kabulin luhistumisen olevan ”vain” muutaman kuukauden tai ”jopa” muutaman viikon asia, olen odotellut pahinta tapahtuvaksi jo jonkin aikaa.

Eilen 15.8. kirjoitin Marko Suutarin blogiin näin:
ENTÄ JOS: Venäjä on viisastunut sitten NL:n Afganistanin-miehityspäivien ja hyvissä ajoin lonkeroitunut ja luonut liittolaissuhteita Talibanin päälliköihin ja lahjottaviin paikallishallitsijoihin, perinteitä ja yhteyksiä kun on. Ja nyt siis selvisi syy, miksi Venäjä on ainut merkittävä ulkomaa, joka ei katso tarpeelliseksi kotiuttaa Kabulin lähetystöään. Myös kosto on suloinen: USA joutuu lähtemään tällä kertaa sissejä tukeneen Venäjän tieltä, toisinpäin siis kuin 1990.
Siis Talibanien ei enää tarvitse suostua väliaikaishallintoon ancien régimen kanssa, kun sillä on takanaan diili Putinin kanssa, joka tulee seuraavaksi turvaamaan ikuisen miehityksen maan perinteisin panssarein ja ohjuksin yhteistyössä Talibanien kanssa.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu