Wikipedian historiavalheet, osa N: Suomen läänit 1917–1997

- Missä Suomen Viipurin lääni 1941-1944?

Koska monet tiedonjanoiset kuten abiturientit ja ehkä yliopisto-opiskelijatkin käyttävät Wikipedian luotettavan tuntuisia historian ja yhteiskuntaopin lähdeainoeistoja, on syytä varoittaa Wikin muitten asiavirhesyöttämisten ohella (vrt. esim. Suomen tuomioistuinjärjestelmä*) myös sen artikkelista Läänit itsenäisessä Suomessa 1917–1997.

Kuten tiedämme, Suomen alue jaettiin lääneihin jo 1600-luvulta lähtien, Ruotsin ja Venäjän alaisuudessa ja myös itsenäisyyden aikana 1917 alkaen vuoteen 1997 saakka. Läänijako on merkittävä osa maan ja kansakunnan historianopetusjaksotusta. Onkin hämmentävää, etteivät opetusviranomaiset ja muut vastuulliset tahot kiinnitä ilmeisesti mitään huomiota merkittävän käytännössä puolivirallisen historiankirjoituskaanonin muokkaajan, Wikipedian epäobjektiiviseen kvasitieteellisyyteen ja osin ilmeisen tarkoitushakuiseen valhetaustaisuuteenkin (vrt. myös presidenttiemme synnyinkansalaisuusvalheet Wikissä**).

Wikipedian artikkelissa ”Läänit itsenäisessä Suomessa 1917–1997” esitetään lukuisia yksityiskohtaisia karttoja monivuosisataisen läänijakoajan eri vaiheista, mutta jostain kumman syystä yhden lähihistoriamme keskeisimmän ajanjakson eli talvisodan 1939-40 päättymisen ja jatkosodan loppumisen välinen aika hutaistaan harhaanjohtavalla ja ilmivalheellisella karttaesityksellä, eikä sitä selitetä totuudellisesti tekstissäkään.

Wiki-artikkelin aakkosin ja vuosiluvuin nimettyjen karttojenT Läänit 1940–1944’ ja ’U Läänit 1944–1945’ välistä puuttuu kokonaan kartta ajalta 1941-1944. Siinähän Viipurin läänin kuuluu olla saman muotoinen ja yhtä suuri kuin kartassa ’S Läänit 1938–1940’. Siis vuosina 1941-44 Suomen valtionrajat olivat kokonaisuudessaan samat kuin ennen talvisotaa eli Tarton rauhassa 1920 kansainvälisesti sovittujen alkuperäisten itsenäisen Suomen valtionrajojen mukaiset.

Oikeastihan jatkosodan alussa loppuvuodesta 1941 vapautettu Viipurin lääni palautettiin Suomen tasavallan hallintaan. Eduskunta liitti sen 6.12.1941 takaisin osaksi Suomen laillista maa-aluetta samoin kuin Hankoniemen ja muutkin Suomen omat alueet, ja sadattuhannet Karjalan pakolaiset pääsivät näin takaisin kotiseudulleen – mutta jatkosodan aikana 1941-44 miehitettyjä Itä-Karjalan alueita ei missään vaiheessa liitetty osaksi Suomea. Miten Wikin lääniartikkeli voi ohittaa tämän relevantin ja suurimerkityksisen asian peräti kolmen erillisen ko. vuosia ”kuvaavan” kuin  tarkoituksella mitäänsanomattoman karttakuvan ”avulla” ja jopa ilman yhdenkään kriittisen tahon kyseenalaistusta toistaiseksi?Vaikka Wikipedia antaa toisaalla muuta ymmärtää, jokainen Viipurin läänissä 1941-44 syntynyt paikallinen asukas (esim. Riitta Uosukainen, s. 1942, Jääski) on Suomessa syntynyt syntyperäinen Suomen kansalainen siinä missä Tarja Halonen (s. 1943, Helsinki) tai Martti Ahtisaari (s. 1937, Viipuri)** ja Mauno Koivistokin (s. 1923, Turku) – sitä vastoin Urho Kekkonen syntyi autonomian aikana vuonna 1900 eli Venäjän keisarikunnan alueella ja sai siten Suomen kansalaisuuden vasta 17-vuotiaana maamme itsenäistyessä 1917, niin kuin muutkin tuon ajan suomalaiset.

Miksi jokin outo taho pyrkii edesauttamaan lähihistoriamme aktiivista unohtumista ”korjaten” sitä näin kavalasti venäjämielisyyden suuntaan? Toki Wikipedian artikkeleita voi kirjoittaa käytännössä kuka tahansa, jolla on ihraa väittää ekspertiisinsä tason kuuluvan mahdollisessa poliittisessa korrektiudessaan ylimpään stiiknafuulia-kategoriaan, mutta kai objektiivisuudenkin äänen tulisi kuulua jonkinlaisina lähdekritiikkeinä ja faktantarkistuskäytänteinä.

Jos Viipurin läänin kuuluminen laillisesti Suomen alueeseen on Wiki-artikkelin laatijoiden mielestä jätetty huomioonottamatta vedoten kansainväliseen oikeuteen, jonka mukaan muka alue liitettiin korrektisti Neuvostoliittoon 1940 ja Suomi otti alueen hallintaansa 1941 epäkorrektisti ilman itänaapurin lupaa, on huomautettava, että kv. oikeus tuomitsi Kansainliiton päätöksellä Neuvostoliiton hyökkäyksen Suomeen 1939 laittomaksi, ja talvisodan avulla haltuunotettu anschluss-alue oli siirtynyt Neuvostoliiton haltuun ja alueeksi yhtä lailla laittomasti alueen kuitenkin kuuluessa alunperin itsenäiselle Suomelle. Toisaalta jatkosodan 1941-44 jälkeinen neuvostomiehitys (ja etninen puhdistus)  Viipurin läänissä oli laiton vähintäänkin vuoteen 1947 asti, jolloin Pariisin rauhassa päätettiin Stalinin ryöstämän sotasaalisalueen kuuluvan Neuvostoliitolle.

Itä-Karjalaa ei koskaan liitetty Suomen alueeseen – vain ja ainoastaan itsenäisen Suomen alkuperäinen laillinen alue 1941 Suomeen talvisotaa 1939-40 edeltävään asuunsa Viipurin lääneineen. Neuvostoliitto sitä vastoin julisti aina miehittämänsä alueet heti omaksi maakseen ja syyllistyi esim. Puolan itäosan paikallisväestön massamurhaan 1940 yms. jne. etc.

Wikin ko. artikkeleissa esiintyvän tyyppinen valikoiden höttöotteinen disinformatiivinen vieraan vallan propagandaa myötäilevä piiloujutus näyttäisi muutenkin jatkuvan luotettavan oloisissa verkkokonteksteissa, jollain tapaa huomaamattoman ’luonnollisena’ hienovaraisena imagonmuokkauskampanjana, joka hämärtää historiaamme ja nykyistäkin asemaamme itsenäisenä kansakuntana tarjoten tilalle jonkinlaista Venäjästä eri tavoin riippuvan ’lähiulkomaan’ statusta. Sallimmeko tämän noin vain jatkua…

Lue myös:

* Wikipedia: Suomen tuomioistuimet Venäjän oikeuslaitoksen autonominen sivukonttori?

** Tietomurto Googlessa! Kreml peukaloinut suomalaisjulkkisten syntymätietoja?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu