Kontrasti digitaalisen tehokkuuden ja inhimillisen kohtaamisen välillä kasvaa
Kun nuorempi sukupolvi elää digitaalisessa maailmassa, vanhemmat sukupolvet pitävät kiinni viimeisistä tilaisuuksista kohdata ihmisiä kasvotusten. Koko maailman ollessa vain parin klikkauksen päässä, onko meillä riski menettää jotain olennaista?
Hyvin harvoin tulee enää tarvetta asioida fyysisesti pankissa kun asiat hoituvat pääsääntöisesti verkossa. Tällä viikolla vietin kuitenkin vajaan tunnin pankin konttorissa, jonottaen asiointivuoroa alaikäisen lapseni kanssa. Se osoittautui hyvin käytetyksi tunniksi.
Lapsen yksinkertainen kysymys “Äiti, miksi täällä on niin paljon vanhoja ihmisiä?” sai minut havahtumaan ja tietoiseksi ympäristöstä. Vanhat rouvat eturivissä, jotka selvästi tunsivat toisensa, ja joille viikoittainen pankkiasiointi oli samalla sosiaalinen tilaisuus, murtaen suomea puhuva henkilö kiihtyneenä tiskillä vaatimassa esihenkilöä paikalle, rollaattoreilla liikkuvia vanhuksia ja heidän saattajiaan, muutama ulkomaalainen opiskelija.
Olemme siirtyneet maailmaan, missä verkkopalvelut ja digikanavissa tapahtuva asiointi ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Yritykset ovat siirtäneet palvelunsa verkkoon ja samalla lisänneet merkittävästi asiakkaan omaa toimijuutta. Kuinka tehokasta tämä loppuviimein on, siitä voidaan olla montaa mieltä.
Yrityksen näkökulmasta kustannustehokkuus kasvaa, mutta samalla asiakkaan käyttämä aika ongelman ratkaisuun kasvaa. Toisin sanoen asiakas maksaa yhä suuremman osan palvelun kustannuksista omasta ajankäytöstään.
Automatisaatio ja digitalisaatio ovat tuoneet asiakkaille myös paljon hyvää, mahdollisuuden asioida ajasta ja paikasta riippumatta ilman jonotusaikaa. Kertyvä data mahdollistaa myös yksilölliset ja paremmat palvelut. Erityisesti nuoremmat sukupolvet elävät jo “digital first” -maailmassa, itse tunnustan kuuluvani vielä siihen porukkaan, joka puhuu mieluummin ihmisen kuin robotin kanssa.
Ne kaksi eturivin rouvaa saivat pohtimaan kuitenkin vuorovaikutuksen ja inhimillisen kohtaamisen merkitystä. Ihmisen perustarve yhteyden muodostamiseen ja vuorovaikutukseen tuskin häviää, vaikka itsepalveluteknologiat valtaavat yhä suuremman osan työstä ja arjesta. Kysyntä ihmisten väliseen vuorovaikutukseen säilyy mutta se siirtyy systeemissä jonnekin toisaalle. Mihin? Miten tämä tarve ilmenee tulevaisuudessa? Synnyttääkö se uusia palveluita tai kenties häiriökysyntää?
Kun teknologia vähentää mahdollisuuksia satunnaisiin ihmiskontakteihin, ihmiset kokevat sen vaikutukset lisääntyneenä sosiaalisena eristäytyneisyytenä, emotionaalisena uupumuksena ja kasvavana työyhteisöstä vieraantumisen tunteena. Yksinäisyys ja sen kasvavat kustannukset ovat WHO:n mukaan jo globaali terveysongelma.
Digitaalisen tehokkuuden ja inhimillisen kohtaamisen välillä onkin kasvava jännite. Kun kontrasti kasvaa, ennakoin jonkinlaista vastareaktiota persoonattomia järjestelmiä kohtaan. Vastareaktiona käsikirjoitettuihin ja algoritmien ohjaamiin kokemuksiin asiakkaat hakevat aitoa ja spontaania vuorovaikutusta. Osa yrityksistä löytää ennen pitkää keinot palauttaa ihmiskeskeisyys takaisin palveluiden keskiöön.
Toivon vaan, ettei ensin tarvitse mennä toiseen äärilaitaan ennen kuin silmät aukeaa.
Täysin vastakkainen visio, jonkun mielestä dystopia, perustuu siihen, että pian ihmisroboja (mummoille koiria) on enemmän kuin ihmisiä ja että ne ovat ”parempia” kuin ihmiset (eivät ole ikäviä, noh, joku voi sellaisenkin haluta) ja syntyy ryhmä ihmisiä (kuinka suuri?) jotka viettävät aikansa robojen kanssa sosialisoiden kuin ihmisten.
edit:
Mitä tapahtuu todella
1)ihmisrobo (ja muut)
-Ensimmäinen sukupolvi työn alla. Kuten Musk sanoo kolmas sukupolvi pitäisi alkaa olla jo myytävissä laajemmin. Hyvässä lykyssä tähän menee 10 vuotta. Vertaa vaikka iphonet joista tuli juuri versio 16 ulos. Hinta on tietysti oleellinen eli pitäisi saada halvan auton luokkaan. Ongelma on sinänsä paljon helpompi kuin Mars projektissa jossa kustannuksia täytyy saada alas ihan älyttömällä prosentilla, että se alkaa toimimaan.
2)robon tekoäly
-Juuri luimme, että läpäisi yo – kirjoitukset kiitettävin arvosanoin, on läpäissyt tuon tärkeän Turing testin jne.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Turingin_testi
Ovat jo siis ihan tarpeeksi ”älykkäitä” (ja tämä menee kovaa vauhtia eteenpäin) nyt pitää vain saada aikaan ”ihmismäinen” käyttöliittymä vaikka tuohon tulevaan roboon. Luulisi 10 vuodessa saavan jonkinlaisen aikaan.
->
Vaikea nähdä ettei tällaista kehitystä tapahdu. Vain aikajänne jää nähtäväksi. Vaikea myös uskoa kaikkein synkimpiä visiota siitä, että sitten maailma on täynnä vain seksi-tik-tok-robotteja kun luulisi, että yhteiskunnan intresseissä olisi valjastaa kehitys johonkin järjellisempään.
Ei ihmiskunnan tarvitse taantua mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Merkitys syntyy ihmisistä, se on biologinen tarve jota ilman ihmisen oppiminen ja kehitys loppuu. Ketä varten maailma rakennettiin? Laitteiden pitäisi helpottaa elämää eikä korvata sitä, tämä pitäisi sisältyä kaikkiin palveluihin, että kohtaamiset ihmisten välillä säilyvät, muutoin uhkana todellakin on ihmiskunnan taantuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiskunta on taantunut jo viimeiset 10´000 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
”Yrityksen näkökulmasta kustannustehokkuus kasvaa, mutta samalla asiakkaan käyttämä aika ongelman ratkaisuun kasvaa.”
Minun ajankäyttöni vähenee mikäli saan asiakaspalveluun tiedon mahdollisimman nopeasti kirjallisesti. Se hidastaa jos pitää tehdä vaikka puheluja.
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään vielä, kun olet parin klikkauksen päässä jossain bittiavaruudessa. Minulle kävi näin ja ei hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän tämä tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Just sitä mitä tarkoitin. Henkilö menettää oikeuden olla ihminen. Analogisessa maailmassa ei vain onnaa. Bittiavaruus, tiedä noista. Meni kännykkä sekaisin ja siinä hävisi kaikki kirjautmisluvat sun muut,arvaa kestikö. Bittiavaruus ei tajunnut kuinka hankala on pankkiin kontata kun . Voi tavaton ihminen on analoginen eläin. Pieni koiranikin jo tajusi sen
Ilmoita asiaton viesti
Nyt menee täysin mutulla. Kun kohtaamiset pankkihenkilöiden tai muiden palveluammattilaisten kanssa vähenevät lisääntyvät kontaktit mielenterveyspuolelle.
Valitettavasti tämä digitalisaatio on rantautunut myös hoitokontakteihin. Ne ihmiset, jotka kipeästi kaipaisivat toista ihmistä laitetaan täyttämään itsehoito-ohjelmia, kyselyjä ja odottamaan hoitoon pääsyä pahimmillaan kuukausikaupalla.
Digitalisaatiosta on epäilemättä hyötyä myös terveyspalveluissa, mutta valitettavasti sekin on usein vain keino säästää
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitus on juurikin saada tehtyä työ pienemmällä määrällä ihmisiä.
Jos tarve on saada ihmiskontakti eikä apua vaikka selkäjumiin niin siihen hoitokontaktiin se teknologia ei auta.
Ilmoita asiaton viesti
En ole ihan varma mitä tarkoitit, mutta en toki kiistä digitalisaation hyvää puolta monessa kohtaa. Valitettavasti se on käytössä terveydenhuollossa myös niissä kohdissa missä se ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo totesin. Ihminen on analoginen eläin. Pieni koiravainaani 15v taisi sen todeta, sillai aidosti…..
Ilmoita asiaton viesti