Mitä tapahtuu kun tekoäly ei ole enää vain työkalu, vaan kilpailija?
Mitä tapahtuu, kun disruption kohteena ei olekaan liiketoimintasi, vaan sinä itse? Generatiivinen tekoäly etenee huomaamatta ja murtaa tietotyön toimintamalleja haastaen samalla vakiintuneet roolit ja työnkuvat. Kuinka nopeasti tekoäly muuttuu työkalusta kilpailijaksi?
Siinä minä istuin, tuhatpäisen Nordic Business Forumin yleisön ympäröimänä, kun sydän jätti yhtäkkiä lyönnin väliin, ja alkoi sen jälkeen lyödä lujempaa. Mitä olin kuullut vain hetkeä aiemmin?
Lavalla oli Morten Hansen, joka oli juuri käyttänyt kahdessa perättäisessä lauseessaan sanoja “disrupt yourself – ahead of curve”. Se iski voimalla.
Vuonna 1997 nyt jo edesmennyt Clayton Christensen esitteli maailmalle disruptioteoriansa. Sen mukaan suurimmat murrokset tapahtuvat silmiemme alla, uusien innovaatioiden usein syöden ensin markkinaa arvoketjun alemmilla tasoilla tai vaihtoehtoisesti luoden uusia markkinoita. Hiljalleen nämä innovaatiot kuitenkin liikkuvat arvoketjussa ylöspäin, tuhoten nykyistä markkinaa ja syrjäyttäen lopulta sellaiset vakiintuneet toimijat, jotka eivät ole kyenneet muuttamaan omaa toimintaansa uuden haastajan tahdissa. Tämä on tuttu narratiivi 2000-luvun digitaalisen transformaatioaallon läpikäyneille.
Vuosikausia olen asiakkaille korostanut miten kilpailukykyisenä pysyäkseen on uskallettava haastaa myös omaa ydinliiketoimintaansa. En kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että tulee aika, jolloin disruption kohteena ei olekaan liiketoiminnan tai toimialan parametrit vaan lähes jokaista meistä koskettava tietotyö.
Yhtäkkiä siitä on tullut ..henkilökohtaista.
Niin ironista kuin se onkin ja kuten Christensen olisi todennut, kyse ei ole siitä, ettemme olisi tietoisia disruptiosta – emme vain ymmärrä muutoksen kaavaa.
Tietotyöntekijä toisensa jälkeen, asiantuntijoista organisaation johtajiin asti lankeaa samaan ansaan – keskittyen parantamaan olemassa olevaa osaamistaan ja palveluita, sen sijaan että pysähtyisivät kyseenalaistamaan koko nykyisen (liike)toimintamallinsa. GenAI etenee ja parantaa kykyjään juuri sillä tavalla, miten Christensen kuvasi – asteittain ja huomaamatta. Ja me katselemme vierestä, sokeina muutoksen vaikutuksille.
Kuljemme disruptioteorian kuvaamalla polulla, ajatellen että tekoäly on työkalu, jonka avulla lisäämme tuottavuutta ja saamme enemmän työstämme asiantuntijoina irti. Disruption luonteeseen kuitenkin kuuluu, että kehitys etenee inkrementaalisesti, pienin askelin jotka kumuloituvat lopulta valtavaksi murrokseksi. Tässä kohtaa, tekoälyn kyvykkyydet eivät vielä uhkaa asiantuntijan työtä tai identiteettiä. Mutta teknologian skaalautuessa ja kehittyessä, raja työkalun ja kilpailijan välillä hämärtyy.
Oppivasta organisaatiosta tulee yritysten seuraava strateginen ydinkyvykkyys. Tieto- ja ajatustyöläiset joutuvat keksimään oman arvolupauksensa uudelleen tiedon ja osaamisen menettäessä merkityksensä nykyisessä muodossaan. Mitä sellaista sinä voit tuoda pöytään, mihin tekoäly ei pysty?
Sen sijaan, että kysymme miten tekoäly täydentää meitä asiantuntijoina, oikea kysymys tulevaisuudessa on, miten me täydennämme tekoälyä?
Se, jos mikä kysyy yksilöiden kykyä disruptoida oma ajattelunsa, oma työnsä, oma identiteettinsä.
Vielä moneen kertaan.
Sitä päivää tulee pelätä, jolloin tekoäly alkaa pitää ihmistä ohjelmointivirheenä ja alkaa poistamaan virheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea tämä: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/uudet-tekoalymallit-valehtelevat-enemman-paljastui-eivatka-ihmiset-huomaa-sita/b78c8523-831d-4f78-89ff-b8c2ed2d9d9d
Tätä olen varoitellut jo hyvin pitkään, että ei pidä tuudittautua tekoälyn olevan kaiken ratkaisija, sillä se ei kykene tekemään minkäänlaisia päätelmiä ihmisen tavoin. Todellinen itsensä oppiva on Intelin neuromorfinen prosessori, jonka äly on tasoltaan banaanikärpäsen luokkaa ja ihmisen tasolle voi mennä 200 vuotta tai enemmänkin.
Nämä nykyiset tekoälyt eivät ole mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo kielimallit ovat oikeasti tekstin generoijia.
Päättelyä tekevä tekoäly ei tuohon liity, se on valtavan paljon vanhempi keksintö.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän tulee mieleen ihan Dirty Jobs -herra Mike Rowe (*). Yksi hänen ajatuskuljetuksensa on, että luokkataistelu on muuttunut parasiitti-isäntä -tyyppiseksi
kulttuuriksi. Parasiittiluokka (tietotyöläiset, hengailijat, HR, viihdeteollisuus, sijoittajat) on elossa vain siksi, että monimutkainen yhteiskunta pystyy piilottamaan heidät lasitalojen seinämien taa, jolloin heidän ”turhuutensa” ei tule välittömästi ilmi. Todelliset materiaalivirrat ja todellinen hyöty kulkevat yksiä reittejä, yhteiskunnallinen vaikutusvalta ja pääomat kulkevat toisia, paljon keinotekoisempia reittejä.
AI on vahvasti suuntautunut ihmisten välisen kommunikaation ”myötäymmärtäjäksi” ja sitä myötä tie olisi auki sosiaalisten prosessien ymmärtäjäksi. Sitten meillä voi olla AI -perustainen keskijohto. Ylin johto olisi paljon helpompi automatisoida, mutta voivat olla kaivautuneet asemiinsa sitkeämmin. Poliitikot olisi kaikkein helpoin korvata: laaditaan puolueohjelma ja mediakäytännöt siten, että äänisaalis maksimoituu (väestö on jo valmiiksi mieltymystensä suhteen kartoitettu).
Alun perin näytti siltä, että tekoäly rajoittuu pölynimurin ohjailuun, konenäköön ja sen semmoisiin ”mekaanisiin” toimintoihin, mutta viimeistään kokeilut autonomisten autojen kanssa viiittasivat siihen, että itse sosiaalinen ilmiö, liikennekulttuuri, on sittenkin tärkeämpi. Pelätkää siis, bullshit job -ihmiset, uususkonnolliset byrokraatit (etiikka, kestävä kehitys, hiilineutraalius, kierrätystalous, viherpesu, nollahäviöt, nollaemissiot, ilmastotoimet, puhdas energia, DEI, reilu kauppa, luonnon moninaisuuden säilyttäminen, uusintava maatalous, vihreä sijoitustoiminta,
energiamuotojen vaihto, tasa-arvo työelämässä, uusiutuvat luonnonvarat,
eettinen kulutus, kestävyysinnovointi, tekniikan kaksoiskäyttö, kyberturvallisuus, mediakontrolli…), joilla on uusi liturgia ja ikivanha halu valtaan. Uuskieltä voi tuottaa parhaiten AI -voimin, ja uusi uljas yhteiskunta voisi hyvinkin perustua mielipideilmaisullisen kuplan täydelliseen hallintaan, mutta jääkö siinä leikissä nykyinen eliitti valtaan vai nouseeko sijalle uusi, mene tiedä.
(*) https://www.youtube.com/watch?v=k-bgX9eQ58w&t=2926s
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos sähköt ovat poikki – tekoäly ryhtyy lakkoon?
Ilmoita asiaton viesti
”Sen sijaan, että kysymme miten tekoäly täydentää meitä asiantuntijoina, oikea kysymys tulevaisuudessa on, miten me täydennämme tekoälyä? ”
Pohdin tässä juuri ”hyvän ja pahan” käsitystä – moraali, osana tunteita ja viestintää, joten olisiko vastaus” tunteet ’kysymykseen, miten voimme täydentää keinoälyä?
Ilmoita asiaton viesti
Jos asiantuntijuuden käsittää kyvyksi antaa vastauksia on tämä unohdettava ja palattava sokraattisuuden juurille eli asiantuntija on se joka esittää kysymyksiä (joihin genAI antaa vastauksia)
Ilmoita asiaton viesti
Niin ei tekoäly ole mikään itsenäinen toimija taloudessa. Sen käytöstä päättävät ihmiset, koska tekoälyllä ei ole älyä.
AI on vain paketti ohjelmointivälineitä eikä sen enempää.
AIn vaaroja vahvasti liioitellaan. Itse pelkään vain sen tekemiä virheitä esim lentokoneissa, autoissa, terveydenhoidossa, asejärjestelmissä sekä teollisuudessa. Ne ovat tappavia.
Lopetin miljardifirman tekoälyyn liittyvän yritystoiminnan Ruotsissa vuonna 1986, kun oli helppo nähdä sen pitkälle tulevaisuuteen siirtyvän käyttökelpoisuuden ja kaupallisen käytön. Jo silloin nähtiin myös tekoälyn riskit. Ne johtuvat osittain väärästä termistä. Tekoälystä pitäisi sana äly poistaa kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lentokoneisiin päästettävä koodi on yksi tiukimmin säänneltyjä ja varmistettuja maailmassa. Sen avulla voidaan verovaroja kupata enemmänkin projektien venyessä joten en siitä huolehtisi.
Autoteollisuus sen sijaan ymmärtääkseni on itse ollut aktiivinen että ovat oma-aloitteisesti tehneet asioille jotain. Syy lienee siinä että autoja myydään niin paljon mielikuvilla että eivät halua brändejä pilata tekemällä ihan kuraa sinne. En ole varma miten asioita on säännelty autoalalla.
Terveydenhuollossa on jotain asioita säännelty kun kyse on vaikka lääkinnällisistä laitteista mutta aika paljon on löperömpää. Esimerkiksi sairaaloissa on laitteet toimineet vaikka ylipäivityillä käyttöjärjestelmillä ja sitten on ollut tietojärjestelmät jumissa kun haittaohjelma mellastanut.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minäkin huolestuisin istuessani yleisössä, jos kuulisin tämän ”disrupt yourself – ahead of curve” = suomeksi Häiritse itseäsi – edellä käyrää. Menettäisin yöunetkin.
Tekoäly tai teknoäly (kuten minä olen nimittänyt tuota fraasikokoelmaa + algoritmit) on hirveä nykyajan hirviö ja sellaiseksi sitä ollaan tekemässä, jos ei vielä ole. Ihmisen mielikuvituksella tuota hirviötä tehdään.
Jospa ihminen tuottaisi itselleen alkuelämässään nuorena, nuorena aikuisena ja viimeistään kypsässä aikuisen iässä hyvän itsetunnon biologisena + henkisenä ihmisenä. Sitten viimeistään elämän loppuvuosina voisi vähintään olla jälkiviisas ja ymmärtää nuoria ja perheitä näittenkin hyväksi.
Jokaisella aikakaudella on omat hirviönsä, joita vastaan taistella. Tämä taitaa olla ihmisen henkisyydessä sisäänrakennettua.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä sellaista sinä voit tuoda pöytään, mihin tekoäly ei pysty? ”
Niin tällä hetkellä tekoäly omaa suurin piirtein ne tiedot mitä joku on joskus nettiin pistänyt ja muistaa ne kaikki reaaliaikaisesti sekä toimii niiden pohjalta.
Tämä on kumminkin vasta alkua, tekoäly kehittyy jatkuvasti kovaa vauhtia, sinä et.
Kymmenen vuoden kuluttua tietotyöläiset päätteiden edessä ovat suuremmalti osin historiaa. 20-30 vuoden kuluttua työ ihmisen ajankäyttönä on muistoissa.
Onnea peliin!
Ilmoita asiaton viesti
Menkää istuttamaan perunoita saatte tekemätöntä älyä.
Ilmoita asiaton viesti
Hararin näkemystä AIstä, näissä yhteyksissä:
https://www.youtube.com/watch?v=q-kUIBoXlVA
Ilmoita asiaton viesti