Romuttaako tulevaisuus perinteiset työn rakenteet?

Työelämä on murroksessa, teknologian ja muutosvoimien ohjatessa kehitystä kohti yrittäjyyttä ja projektipohjaista työskentelyä. Tulevaisuuden työelämä haastaa perinteiset hierarkiat ja palkkatyön mallit.

 

Pari päivää sitten somefeediini nousi Naval Ravikantin haastattelu muutaman vuoden takaa. Ravikant on tullut tunnetuksi paitsi varhaisen vaiheen sijoituksistaan sellaisiin yrityksiin kuin Uber ja Twitter, myös melko provokatiivisista näkemyksistään.

Haastattelussa hän ennusti, että vuoteen 2070 mennessä jokainen tulee työskentelemään itselleen, mikä tarkoittaisi merkittävää muutosta teollisen työn hierarkioista joustaviin johtamisen rakenteisiin.

Olen ennakoinut jo vuosia, että jollain aikavälillä siirrymme aikaan, missä työ irtoaa työpaikoista. Tulevaisuudessa työtä ajatellaan osaamisena, rooleina, taitoina ja mindsettina, joita voidaan hankkia organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi monin eri tavoin. Yrityksistä tulee alustoja, jotka yhdistävät itsenäiset työntekijät ja asiakkaat, keskittyen brändiin ja yhteisen merkityksen luomiseen, joka sitoo yksilöt yhteen. Osaamista vastaan yritykset tarjoavat asiantuntijoille kokemuksia ja palveluita.

Jenkeissä “itsenäisten työntekijöiden” määrä on tuplaantunut vain kolmessa vuodessa. Jo 16 % koko työvoimasta on freelancereita, itsenäisiä yrittäjiä ja keikkatyöläisiä. Suomessa yksinyrittäjiä oli vuonna 2023 noin 185 000, joka vastaa < 10 % kaikista työllisistä. Suomessa yrittäjänä olet epätyypillinen.

Sosiaaliturvan ollessa täysin erilainen, olisi naiivia ennakoida vastaavaa kehityskaarta Suomessa. Uskallan silti väittää, että työelämän murros vie itsenäisten suuntaan. Mihin perustan näkemykseni?

Työ on yhä enemmän projektiluonteista. Tämä muutos johtuu yritysten tarpeesta olla ketterämpiä ja reagoida nopeasti muuttuvaan markkinatilanteeseen. Monet organisaatiot tekevät siirtymää perinteisistä, pysyvistä rooleista projektipohjaisiin rakenteisiin, joissa tiimit kootaan aina projektin tarpeiden mukaan. Se antaa mahdollisuuden hyödyntää erikoisosaamista, usein tilapäisesti ja kohdentaa resurssit tehokkaammin strategisten tavoitteiden mukaisesti.

Tietotyö on jo murtanut perinteisiä työn tekemisen malleja. Teknologia madaltaa kynnystä entisestään. Viestintää, yhteistyötä ja maksamista helpottavat alustat ja työkalut mahdollistavat yksilöiden paikasta ja palkkasuhteesta riippumattoman työskentelyn.

Teknologia vähentää myös ulkoisia transaktiokustannuksia, mikä helpottaa yhteistyötä perinteisten yritysrakenteiden ulkopuolella. Jos työn tuottaminen yrityksen ulkopuolella on tuottavampaa ja tuo pienemmät kustannukset, markkinatalouden järjen mukaan yritykset ohjautuvat ennen pitkää tähän suuntaan.

Liiketoimintamallin näkökulmasta kysymys on siitä, mitä tehdään itse ja mikä kaikki kannattaa ulkoistaa. Kiinnostavaksi tämä muuttuu silloin kun aletaan pohtia yrityksen ydinprosessien osalta, onko omien työntekijöiden palkkaaminen kannattavaa vai tuleeko ostettu työvoima lopulta halvemmaksi.

Missä kohtaa yritysten ensimmäinen ajatus ei olekaan enää työllistää vaan tehdä liiketoimintaa?

Ja miten se muuttaa työn rakenteita isossa kuvassa?

Riikka Tanner

Yrittäjä, konsultti ja tietokirjailija. Yhteiskunnallisista ilmiöistä innostuja, teemoina tulevaisuus, strateginen ennakointi ja muutosvoimat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu