Romuttaako tulevaisuus perinteiset työn rakenteet?
Työelämä on murroksessa, teknologian ja muutosvoimien ohjatessa kehitystä kohti yrittäjyyttä ja projektipohjaista työskentelyä. Tulevaisuuden työelämä haastaa perinteiset hierarkiat ja palkkatyön mallit.
Pari päivää sitten somefeediini nousi Naval Ravikantin haastattelu muutaman vuoden takaa. Ravikant on tullut tunnetuksi paitsi varhaisen vaiheen sijoituksistaan sellaisiin yrityksiin kuin Uber ja Twitter, myös melko provokatiivisista näkemyksistään.
Haastattelussa hän ennusti, että vuoteen 2070 mennessä jokainen tulee työskentelemään itselleen, mikä tarkoittaisi merkittävää muutosta teollisen työn hierarkioista joustaviin johtamisen rakenteisiin.
Olen ennakoinut jo vuosia, että jollain aikavälillä siirrymme aikaan, missä työ irtoaa työpaikoista. Tulevaisuudessa työtä ajatellaan osaamisena, rooleina, taitoina ja mindsettina, joita voidaan hankkia organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi monin eri tavoin. Yrityksistä tulee alustoja, jotka yhdistävät itsenäiset työntekijät ja asiakkaat, keskittyen brändiin ja yhteisen merkityksen luomiseen, joka sitoo yksilöt yhteen. Osaamista vastaan yritykset tarjoavat asiantuntijoille kokemuksia ja palveluita.
Jenkeissä “itsenäisten työntekijöiden” määrä on tuplaantunut vain kolmessa vuodessa. Jo 16 % koko työvoimasta on freelancereita, itsenäisiä yrittäjiä ja keikkatyöläisiä. Suomessa yksinyrittäjiä oli vuonna 2023 noin 185 000, joka vastaa < 10 % kaikista työllisistä. Suomessa yrittäjänä olet epätyypillinen.
Sosiaaliturvan ollessa täysin erilainen, olisi naiivia ennakoida vastaavaa kehityskaarta Suomessa. Uskallan silti väittää, että työelämän murros vie itsenäisten suuntaan. Mihin perustan näkemykseni?
Työ on yhä enemmän projektiluonteista. Tämä muutos johtuu yritysten tarpeesta olla ketterämpiä ja reagoida nopeasti muuttuvaan markkinatilanteeseen. Monet organisaatiot tekevät siirtymää perinteisistä, pysyvistä rooleista projektipohjaisiin rakenteisiin, joissa tiimit kootaan aina projektin tarpeiden mukaan. Se antaa mahdollisuuden hyödyntää erikoisosaamista, usein tilapäisesti ja kohdentaa resurssit tehokkaammin strategisten tavoitteiden mukaisesti.
Tietotyö on jo murtanut perinteisiä työn tekemisen malleja. Teknologia madaltaa kynnystä entisestään. Viestintää, yhteistyötä ja maksamista helpottavat alustat ja työkalut mahdollistavat yksilöiden paikasta ja palkkasuhteesta riippumattoman työskentelyn.
Teknologia vähentää myös ulkoisia transaktiokustannuksia, mikä helpottaa yhteistyötä perinteisten yritysrakenteiden ulkopuolella. Jos työn tuottaminen yrityksen ulkopuolella on tuottavampaa ja tuo pienemmät kustannukset, markkinatalouden järjen mukaan yritykset ohjautuvat ennen pitkää tähän suuntaan.
Liiketoimintamallin näkökulmasta kysymys on siitä, mitä tehdään itse ja mikä kaikki kannattaa ulkoistaa. Kiinnostavaksi tämä muuttuu silloin kun aletaan pohtia yrityksen ydinprosessien osalta, onko omien työntekijöiden palkkaaminen kannattavaa vai tuleeko ostettu työvoima lopulta halvemmaksi.
Missä kohtaa yritysten ensimmäinen ajatus ei olekaan enää työllistää vaan tehdä liiketoimintaa?
Ja miten se muuttaa työn rakenteita isossa kuvassa?
Sanoisin näkemyksen pienyrittäjyydestä koskevan erityisesti tietotyöläisiä, mutta ei perinteisiä hanttihommia, ja lähtökohtaisesti keinoälyn käyttö iskee eniten juuri tähän ryhmään, eli ”ylempi keskiluokka.”
Ilmoita asiaton viesti
Hanttihommat ovat jo loppuneet. Trukin kuljettamiseenkin tarvitaan nykyisin kolmen vuoden koulutus.
Tulee olemaan kapea työläisten joukko joka lähtee istumaan pienestäkin ja muut saa pärjätä miten pystyvät.
Perinteinen työntekijä-työnantaja-asetelma on tiensä päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä palaan aina David Ricardoon ja hänen klassisiin talousteorioihinsa yli 200 vuoden takaa.
https://socialsciences.mcmaster.ca/econ/ugcm/3ll3/ricardo/Principles.pdf
Luku 5, Palkoista
on mielenkiintoinen.
67-68
”Like all other contracts, wages should be left to the fair and free competition of the market, and should never be controlled by the interference of the legislature.
The clear and direct tendency of the poor laws, is in direct opposition to these obvious principles: it is not, as the legislature benevolently intended, to amend the condition of the poor, but to deteriorate the condition of both poor and rich; instead of making the poor rich, they are calculated to make the rich poor; and whilst the present laws are in force, it is quite in the natural order of things that the fund for the maintenance of the poor should progressively increase, till it has absorbed all the neat revenue of the country, or at least so much of it as the state shall leave to us, after satisfying its own never failing demands for the public expenditure.”
Ricardo siis ennusti Suomen tulevaisuuden eli nykytilamme.
Mutta aiheeseen.
Jos työ tuottaa jotain lisäarvoa josta joku on valmis maksamaan palkkaa tarkoittaa tämä toistaiseksi ihmistyötä. Entä kun robotit tekevät työt? Työ on tällöin jotain lisäarvoa mitä mikään automaatio ei tuo. Mutta entä se palkka, ihmisten toimeentulo? Jos nyt ihminen x puuhastelee jotain mitä kone ei tee pitäisi sen vielä lisäksi tuoda jotain lisäarvoa y yritykselle z.
Työ on muuttunut eksponentiaalisesti lyhyessä ajassa.
1)Metsästäjä, keräilijästä maatalouden töihin ja sitten yhä spesifisempiä ammatteja. Aikajänne vuosituhansia.
2)Teollistumisen myötä ura yhä samassa yrityksessä jossain tehtaassa tms. Aikajänne vuosikymmeniä.
3)Yhä enemmän siirtyminen pätkätöihin, useaan uraan
4)Ennustamasi työ projektiluonteiseksi (mistä palkka, toimeentulo?)
5)(palkka)työn käsite tarvitsee muuttaa (tulevaisuus)
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole pelkoa romuttumisesta ainakaan palvelujen ja perustyön osalla. Siivousrobotti joka pesee laitoksen lattioita vaatii ihmisen valvomaan sitä eli siivooja on pakko edelleen palkata eli säästöä ei synny vain päättäjän bulvaanikaveri sai verovaroja kupattua hyödyttömän tekniikan myynnissä kunnalle . Tekoäly taas sotkee potilastietosysteemit ja lähettää kaikki potilaat ruumiinavaukseen eli pitää palkata konsultti purkamaan sotkut. Ei ole pelkoa käsityön korvaamisesta koneilla eikä tekoälyllä. Kohottakaamme kolminkertainen eläkööhuuto isänmaallemme.
Ilmoita asiaton viesti
ISO reformi on tehtävä, mieluummin ennemmin kuin pakon edessä myöhemmin.
Yhä enemmän töitä tulee tehtyä yhä vähemmällä työvoimalla. Siitä pitää huolen robotiikka ja tietotekniikan sekä automaation jatkuva kehittyminen. Ei ne kaikkea korvaa, mutta aika paljon työpaikkoja häviää ja on jo hävinnyt.
Mitä tilalle? Jonkinlainen kansalaispalkka tai perustili joka korvaisi suurimman osan kaikista sosiaalituesta ja purkaisi byrokratiaa. Toki joku systeemi pitäisi jättää harkinnanvaraisen avun antamiseen. Varmaan poistuisi kaikki ylimääräiset sunnuntailisät jne… ja pyhätyötä hinnoiteltaisiin markkinoilla, minimipalkka. Tasavero joka kannustaisi enemmän työntekoon.
Näin niinku aluksi…
Ilmoita asiaton viesti
Riippuen työstä sen automatisointi maksaa 10 kertaa enempi kuin ihmisen palkka koko työuralta, esim teollisuus sorvi joka muutenkin tarvii operaattorin sekä ohjelmoijan. Rakennusautomaatio vaatii 4 kertaisen määrän tekijöitä kuin ilman automaatio oleva rakennus ja osaavan huoltomiehen tietty.
Automaatio on ehkä korvannut joitakin töitä mutta lisännyt töitä sen ympärillä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä ajateltavaa nykyajan työhön nähden:
HS Liesjärvellä | Näkymä kuin suoraan Sibeliuksen Suomesta: Tällainen on maatila, jossa on jämähdetty 1910-luvulle: https://www.hs.fi/suomi/art-2000010612054.html
Ilmoita asiaton viesti
Riikka hyvä,
Tulevaisuus tuli Suomeen jo viimeistään Covid-aikana, jolloin työ siirtyi usein etätyöksi. Merkittävä osa etätyöläisiläisitä ei palannut koskaan takaisin.
Nyt Suomen työmarkkinat ovat muuttuneet radikaalisti:
Nykyisin yli puolet uusita työpaikoista ovat määräaikaisia, sesonkityötä, etätyötä, UKKO.fi kautta tehtävää työtä, tuntityötä, matkatyötä ja ulkomaankomennuksia, monen työn / opiskelun / sapattivapaan / lastenhoidon yhdistelmiä.
Kivikautista TES/Yleissitovuutta käytetään koko ajan vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli yksi tekstin keskeisiä ajatuksia. Työ muuttuu koko ajan, mutta rakenteet ovat edelleen perinteisen palkkatyön mukaiset. Toistaiseksi itsensä yrittäjänä työllistäviä on noin 7,2 % kaikista työllisistä.
Näistä alle 4 % on niin kutsuttuja epätyypillisiä työsuhteita, mm. freelancer, alustojen kautta tehtävää keikkatyötä jne. Tosin suunta on selvästi ylöspäin, vain pari vuotta sitten näitä ”epätyypillisiä” oli alle 1 % kaikesta työvoimasta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten selviää eläkejärjestelmä jo nyt on pienyrittäjillä olemattomat eläkkeet?
Ilmoita asiaton viesti
Rakennusala joka on lähtökohtaisesti aina projektiluontoista kärsii kovin vähentyvästä työntekijä määrästä juuri sen vuoksi ettei voi luottaa että töitä on tasaisesti, kun yksi urakka loppuu että uusi alkaisi heti perään. Jokaista 7 lähtijää kohti tulee 2 uutta työntekijää rakennusalalle. Kohta putkari, sähkäri tai timpuri voi pyytää enempi rahaa kuin insinöörit, osa tienaa jo nyt paremmin. Hissiasentajilla KTA on 50+ euroa tunti. Tätä menoa projektit alkavat vasta kun osaajia vapautuu, aikatauluja on turha suunnitella. Toki moni tuo keskieuroopasta työvoimaa, näiden jälkiä on jo käyty korjaamassa isolla rahalla, olkiluoto 3 varmaan kuuluisin näistä puolalais sähkäreiden kättentöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Alussa oli suo kuokka ja Jussi, sitten kaivinkone suo ja muutama Jussikin vielä. Nykysin on jo kaivinkoneita jotka toimii itsenäisesti ilman Jussia.
Robotit vie asiakkaiden ruuat perille, automaattikassat palvelee heitä jotka vielä kaupoissa käyvät. Ensimmäiset kuskittomat taxit ovat jo toiminnassa Phoeniksissa eli tieliikenteen robosaatio kehittyy nopeasti.
Sitten ne asiantuntijatehtävät. Tekoäly on nyt pari vuotta ollut käytössä ja se on jo nyt näyttänyt kykenevänsä korvaamaan työntekijöitä. Voi vain miettiä mihin tekoäly pystyy 20-30 vuoden kuluttua. Luultavasti ihminen on tyhmä kuin saapas siihen verrattuna silloin.
Mutta menetettyjä työpaikkoja mielenkiintoisempaan on ajatella minkälaisessa yhteiskuntamallissa silloin elämme kun työpaikoista on hävinnyt 95%. Markkinatalouden perusta on ainakin murentunut eli voittaako kommunismi sittenkin…
Ilmoita asiaton viesti