Suomen talous(keskustelu) katsoo väärään suuntaan
Suomi kärsii tällä hetkellä peruutuspeilisyndroomasta. Talouskeskustelu kaipaisi sen sijaan tulevaisuuteen katsovia indikaattoreita.
Suomen talouskeskustelu ja päätöksenteko ovat jämähtäneet vanhoihin raameihin. Bruttokansantuote, työllisyysaste ja muut perinteiset mittarit hallitsevat edelleen otsikoita ja päätöksiä. Ne ovat kuitenkin peruutuspeiliin katsovia mittareita, eivätkä kerro mitään siitä, mihin olemme maana menossa. Suomi kärsii tyypillisestä organisaatioita vaivaavasta syndroomasta. Kun tulokset on mitä on, keskitytään selittelemään ja korjaamaan virheitä jälkikäteen.
BKT on hyvä esimerkki peruutuspeilimittarista. Perinteiset talouden tilaa kuvaavat indikaattorit, kuten kuluttajaluottamusta mittaavat indeksit, teollisuuden ostopäällikköindeksit, rakennuslupien määrä, vientitilastot ja työttömyysaste eivät oikeastaan nekään kerro sitä, tehdäänkö meillä tulevaisuuden näkökulmasta oikeita asioita.
Ajatellaan vaikka työllisyysastetta. Se kertoo meille ainoastaan, kuinka moni on tällä hetkellä työssä, mutta ei mitään siitä, millainen työmarkkina tulee olemaan tulevaisuudessa. Sen luvut todentavat meille kulloinkin vallitsevaa kurjuutta, mutta eivät anna indikaatiota mittariin vaikuttavista tekijöistä.
Työssä tulee pohdittua usein organisaatioiden kanssa ennakoivia indikaattoreita ja sitä, mistä tiedämme että olemme menossa oikeaan (tai väärään) suuntaan.
Jos haluaa tarkastella hyvinvointivaltion tulevaisuuden suuntaa pidemmällä aikavälillä, edes 10-15 vuoden päähän, olisi hyödyllistä pohtia sellaisia indikaattoreita, jotka antavat viitteitä pidemmän aikavälin trendeistä ja kehityssuunnista.
Yhteiskunnallisesta näkökulmasta kiinnostavia indikaattoreita tällä hetkellä on muun muassa teknologian ja automaatioasteen kehitys. Sen seuraaminen, kuinka automaatio ja tekoäly korvaavat perinteisiä työpaikkoja ja kuinka hyvin koulutusjärjestelmä ja työmarkkinat pystyvät vastaamaan tähän muutokseen. Koulutustason kasvu ja osaamisen kehitys on toinen suoraan Suomen tuottavuuteen vaikuttava indikaattori, ehkä jopa se kaikkein kriittisin mittari tällä hetkellä.
Väestörakenteen ja demografisten tekijöiden muutosten osalta, miten seurataan, kuinka hyvin yhteiskunta varautuu ikääntymisen haasteisiin, kuten eläkkeiden rahoitukseen ja terveydenhuollon kuormitukseen?
Entä mielenterveyden ja hyvinvoinnin trendit? Kasvava kuormitus ja nuorten mielenterveysongelmat ennakoivat paitsi terveydenhuollon, myös sosiaaliturvan kuormitusta tulevaisuudessa.
Väestörakenteeseen ja tuottavuuteen kytkeytyy myös monikulttuurisuuden lisääntyminen ja sosiaalinen integraatio, molemmat oivallisia indikaattoreita seurattavaksi.
Entäpä sitten sosiaalinen koheesio ja polarisaatio? Löytyisikö indikaattoria sille, miten sosiaalisen median kuplat ja polarisaatio kehittyvät ja miten ne vaikuttavat yhteiskunnan yhtenäisyyteen? Olisin kiinnostunut myös pitkän aikavälin muutoksista kansalaisten arvoissa, sillä ne ennakoivat muutoksia poliitikassa ja julkisessa päätöksenteossa.
Suomen talous katsoo väärään suuntaan, kun oikeasti pitäisi kysyä mitä seuraavaksi tapahtuu.
Lue lisää aiheesta: Neljä skenaariota Suomen tulevaisuuteen
”Koulutustason kasvu ja osaamisen kehitys on toinen suoraan Suomen tuottavuuteen vaikuttava indikaattori, ehkä jopa se kaikkein kriittisin mittari tällä hetkellä. ”
Ja silti Porvarihallitus käy koulutustukien kimppuun ja leikkaa koulutuksesta, ovat muka tarkan taloudenpidon kannattajia, mutta päästävät jatkuvasti sormien läpi verotettavia pääoma- ja varallisuusveroja. Väitteenä tälle käytetään ”sijoittajien katoamista”, mutta mikä on pahinta mitä Suomen taloudelle voi käydä tästä ”sijoituskadosta” – 100% pienyrittäjyys Suomen työtätekevissä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei lisäraha koulutusta pelasta. Pitäisi tehdä laadullisia parannuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Molempia tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
NYT PITÄISI PUHUA SUOMEN UNELMASTA
Emme ole ruotsalaisia ja emme halua olla venäläisiä, ollaan suomalaisia!
Ruotsalaiset hakivat 1870-luvulta Pälkäneeltä 55 hämäläistä pääkalloa tarkoituksenaan kallomittauksilla todistaa, että suomaiset eivät ole ”puhdasta” skandinaavista kansaa vaan alempiarvoisia aasialaisperäisiä mongoleita.
Pitäkööt ruotsalaiset tunkkinsa!
Suomalaiset eivät myöskään ole slaaveja, jotka ovat tunnetusti peräisin jostakin Etelä-Euroopasta. Roomalaiset eivät heitä edes mainitse, päinvastoin kuin suomalaiset, jotka Roomalainen historioitsija Tacitus mainitsi jo vuonna 89.
Toisaalta varsinkin suomalaisella vasemmistolla on vieläkin kummallinen kiintymys Neuvosto-kommunismiin, sosialismiin.
Tämä johtuu siitä, että Leninin sannoin suomalaiset ”hyödylliset idiootit” osallistuivat aktiivisesti Lokakuun vallankumoukseen 1917. Heitä olevat Otto Wille Kuusinen, Oskari Tokoi, Edward Gylling, Yrjö Sirola, Evert Huttunen, Jukka ja Eino Rahja, etc.
Pitäköön sosialisminsa ja kommunisminsa!
OLLAAN SITTEN SUOMALAISIA!
Mitä kansaa suomalaiset sitten oikein ovat?
Geneettisesti suomalaisilla on 49–57% kuuluisan Jamna-kansan geenejä, mikä on maailman suurin määrä!
Jamnat olivat 5000 vuotta sitten Mustan meren pohjois-koillispuolella eläneitä indoeurooppalaista kieltä puhuvia paimentolaisia. He olivat aikansa parhaita sotureita, keksivät pyörävankkurit, ratsastivat ensimmäisinä hevosilla, olivat taitavia pronssiaseiden ja työkalujen tekijöitä.
Vuosituhansien aikana Jamnat valloittivat koko Euroopan ja pakottivat niiden kansat, mm. ruotsalaiset puhumaan ruotsia, Jamna-kieltä.
Tässä lisää tietoa Jamnoista:
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kulttuuri/professori-volker-heyd-miten-pieni-jamna-kansa-muutti-euroopan-5000-vuotta-sitten
https://www.duodecimlehti.fi/xmedia/duo/duo17794.pdf
Entä sitten suomesukuiset kansat?
Suomensukuiset kansat elivät Euroopan metsävyöhykkeellä, olivat taitavia metsästäjiä, turkiksilla kauppaa käyvää venekansaa, jotka olivat paljon yhteydessä eteläisten naapureittensa Jamnojen kanssa.
Suomalaiset eivät ruvenneet puhumaan Jamna-kieltä, ”hyökkäsivät” länteen, ensin Itämeren itärannoille ja myöhemmin valloitti koko Fennoskandian ja pakotti alueen kansat puhumaan suomea. Kun Kustaa Vaasa perusti Ruotsin 1500-luvun alussa, pääosa ruotsin alueesta puhui suomea!
MIKÄ SUOMEN UNELMA?
Suomalaiset ovat pelastamisen arvoisia, ihan omanlaista, idearikasta, teknisesti lahjakasta kauppakansaa, jonka Jamna-geenit auttavat meitä kehittämään uusia Nokita, ilman Leninin kommunismia, joka pitää heti unohtaa!
Meidän pitää nyt kiireesti löytää uskottava ja pätevä kriisijohtaja, joka osaa yhdistää kansamme Talvisodan hengessä puhaltamaan yhteen hiileen ja tekemään meillä täydellisen talousuudistuksen.
Sellaisen kun SDP:n Väinö Tanner, joka yhdisti jakautuneen kansamme Talvisodan hädän hetkellä!
Näin Suomen unelma, eli kansainvälisesti kilpailukykyinen ja kasvava talous, voivat turvata isänmaamme hyvinvoinnin ja turvallisuuden!
Ilmoita asiaton viesti
Autovertausta käyttääkseni, kannattaako ruveta virittämään moottoria jos perävaunu pidetään kytkettynä ja se on lastattu täyteen tavaraa.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon että nykynuoret ovat sairaampia keski-iässä ja vanhuuden kynnyksellä kuin tällä hetkellä. Tämä johtuu yhteiskunnan kehityksestä ja elintavoistamme. Sosiaalinen media älykännyköineen murentavat liian monen nuoren hyvinvointia ja mielenterveyttä. Tämän päivän elintavat myös pitkällä tähtäimellä lisäävät kroonisten sairauksien ilmaantumista jo melko nuorella iällä. Miten tällainen kansakunta tulee pärjäämään tulevista haasteista?
Tämän lisäksi Suomen organisaatioissa on suuria ongelmia. Palkkalistoilla on paljon ylimääräistä väkeä, jotka eivät liity mitenkään organisaation tehtävänkuvaan. Usein nämä siipeilijät jopa lisäävät tehottomuutta ja työntekijät kuormittuvat liikaa palvellessaan tätä organisaatiossa olevaa ylimääräistä väkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa itketään koko ajan vähenevää väestöä, se luultavasti on tulevaisuudessa lähinnä kirouksen sijaan siunaus ja onni.
Ilmoita asiaton viesti
Väestönvaihtoa!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus!
Ilmoita asiaton viesti
Oikeastaan, minunkin mielestäni, kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen talous katsoo väärään suuntaan, kun oikeasti pitäisi kysyä mitä seuraavaksi tapahtuu.”
Persujen johtaessa hallitusta Suomi-niminen höyrylaiva kääntyy takaisin hiilenmustaan menneisyyteen.
Riikka Tannerille kiitos kiihkottoman asiallisesta puheenvuorosta.
Luin äskettäin toisen Riikka Tannerin kirjan Leninin ylösnousemus, jossa hän käy lävitse taistolaisen hurmosliikkeen vuosiaan. Mietin lukiessa, herääkö joku perussuomalainen tulevaisuudessa pystyäkseen tekemään tiliä menneisyydestään? En näe eroa perussuomalaisuudessa ja taistolaisuudessa. Retoriikka on kulissi, jota on helppo vaihtaa ajan hengen mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa on toisaalta tämäkin blogi.
Se mainittava, että kun näitä ylitetään… oletus saavutuksesta on todennäköisesti tätäkin pahempi.
Mihin mainittu päätymä perustuu, ts palautuu… voihan tätäkin ajatella, että miksi tosiaan noin.
Ilmoita asiaton viesti
Julkisen sektorin pienentämistä ei kannata unohtaa. Julkisia varoja valuu paljon sellaisille tahoille, jotka eivät tuota arvoa eivätkä ole tulosvastuullisia.
Ilmoita asiaton viesti