Suomi tarvitsee innovaatioita, mutta mikä on riittävän iso ongelma ratkaistavaksi?

Suomi tarvitsee innovaatioita, mutta osaammeko valita oikeat ongelmat ratkaistavaksi? Onko meillä varaa tavoitella samoja investointeja kuin kaikki muutkin, vai pitäisikö keskittyä ratkaisemaan omia kriittisiä ongelmiamme – ja samalla luoda uutta vientipotentiaalia?

 

Suomalaisista startupeista kuulee välillä sanottavan, että niiden kunnianhimo jää vaatimattomaksi verrattuna Piilaakson yrityksiin, joista jokainen pyrkii ratkomaan isoja, globaaleja ongelmia. Piilaakson sanonta: ”Go big or go home” pätee tässäkin. Mitä suurempi ongelma, sitä suurempi mahdollisuus houkutella riskipääomaa ja luoda seuraava globaali menestystarina.

Suomen startup-yhteisö julkaisi tällä viikolla Visio 2040 -julkaisun, joka kattaa useiden kiinnostavien ja tulevaisuuteen suuntautuneiden yritysten vision tulevaisuudesta. Näiden startupien joukossa on koko joukko kiinnostavia lähtöjä aina avaruusteknologiasta hyvinvointiteknologiaan. 

Samalla se sai kuitenkin mietteliääksi. 

Voiko Suomen kaltaisella pienellä maalla olla varaa hajauttaa investointejaan ja allokoida käytettävissä olevat vähäiset resurssinsa ja inhimillinen pääomansa kaikille näille sektoreille? Onko meillä todellisuudessa mahdollisuuksia kilpailla globaaleissa teknologiaratkaisuissa, vai pitäisikö meidän keskittyä vähemmän kilpailtuihin, mutta yhtä merkittäviin ongelmiin?

Vai pitäisikö tätä lähestyä siten, että Suomen nykyisessä innovaatioportfoliossa on useita alkuvaiheen lähtöjä, joista myöhemmin prosessissa karsiutuvat vähemmän kannattavat sektorit pois? Useat näistä ovat sellaisia, missä melko suurella todennäköisyydellä kilpailevat myös USA ja Kiina. Kannattaako siihen kilpajuoksuun lähteä mukaan? 

Kokemuksesta tiedetään, että suurimmat innovaatiot luodaan usein siellä, missä ongelma on kaikkein suurin. Toisin sanoen siellä, missä tarve ohjaa kysyntää. Se sai ajattelemaan sitä, mikä on Suomen näkökulmasta riittävän iso ja tuntuva haaste, johon ratkaisujen löytäminen auttaisi ennen kaikkea yhteiskuntaa, mutta voisi myös oikealla osaamisella ja tuella kasvaa kokoaan suuremmaksi? 

Jos katsomme Suomen tulevaisuutta, suurimpien ongelmien listalta löytyy ikääntyvä väestö, työperäisen maahanmuuton haasteet ja koulutusjärjestelmän heikkenevä kilpailukyky. Hyvinvointivaltio tarvitsee tulevaisuudessa ennen kaikkea sosiaalisia innovaatioita, joihin yhdistyy korkeaa teknologiaa. Toistaiseksi näihin sijoittavia VC fundeja löytyy jopa pohjoismaisittain yllättävän vähän, ottaen huomioon, että moni harmaantuva länsimaa painii samojen haasteiden kanssa. 

Sen sijaan, että valitsemme kilpailla head-to-head jättiläisten kanssa puolijohteista tai kvanttiteknologiasta, voisimmeko tunnistaa Suomessa sellaiset strategiset kyvykkyydet, jotka ratkovat ensisijaisesti meidän omia ongelmiamme, mutta ovat riittävän isoja, jotta ratkaisut kiinnostavat myös globaalisti? Ehkä sillä saataisiin se synkistyvä palveluiden vaihtotasekin oikenemaan. 

Toisin sanoen, voisiko ratkaisu löytyä paikallisista haasteista, jotka voisimme kääntää mahdollisuudeksi synnyttää globaalisti kiinnostavia vientituotteita?

 

Lisää aiheesta:

VISIO 2040 Kun asiat Suomessa tehtiin rohkeasti ja ennakkoluulottomasti

Neljä skenaariota Suomen tulevaisuuteen

Riikka Tanner

Yrittäjä, konsultti ja tietokirjailija. Yhteiskunnallisista ilmiöistä innostuja, teemoina tulevaisuus, strateginen ennakointi ja muutosvoimat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu