Ai ai Italia, väärin äänestetty!

Italian parlamenttivaalit on käyty, ja spekulointi vaalituloksen seurauksista on alkanut.

Euroopan keskuspankki EKP ja EU-komissio eivät naura vaalikomedian kohokohdille, koska epäilevät että vitsin kärki oli suunnattu heihin.

 

Ai ai Italia, väärin äänestetty!

Italian parlamenttivaaleissa äänestettiin kansanedustajia Italian parlamenttiin. Ainakin teoriassa. Vaalituloksen aiheuttamista reaktioista päätellen kyseessä olivat kuitenkin isommat asiat kuten Italian luotettavuus sijoituskohteena, EU:n ja euron tulevaisuus sekä sitä kautta EU:n ja euron uskottavuus maailman silmissä.

 

Korkokriisillä pääministeri vaihtoon

Ennen vaaleja Italiassa mestaroi pääministerinä keskustaoikeistolainen

 

Silvio Berlusconi, jonka aikana maa ajautui syvään taantumaan. Berlusconi jätti paikkansa vuoden 2011 korkokriisin päätteeksi. Korkoskriisi syntyi – tai synnytettiin – koska Berlusconi hidasteli EU-komission ja Euroopan keskuspankki EKP:n ”suosittelemien” talousuudistusten (= talouskuri) toteuttamista.

Tästä suivaantuneena EKP ”suostutteli” Italiaa ”talousuudistuksiin” kiristämällä rahahanoja, jolloin korot alkoivat kavuta kohti paniikkilukemia. Seurauksena olisi todennäköisesti ollut rahoituskriisi, mikä taas olisi aiheuttanut lisäpaniikkia EU:ssa ja ”markkinoilla”.

”EKP:llä oli vuoden 2011 kesällä käytettävissään kriisivaltioiden velkakirjojen tukiosto-ohjelma, jota se ei kuitenkaan soveltanut Italiassa ennen kuin Berlusconi oli eronnut ja tilalle oli astunut entinen EU-komissaari ja EKP:n luottamusta nauttiva teknokraattipääministeri Mario Monti”, kirjoittaa Taloussanomien analyysitoimittaja Jan Hurri.

EU:n Italialle valitseman Montin korvattua Berlusconin pääministerinä EKP ”painoi Italian korot jyrkkään laskuun toteuttamalla muutaman kuukauden kuluessa yhteensä yli sadan miljardin euron nimellisarvoiset velkakirjojen tukiostot.”

Heinäkuussa EKP uudisti tukensa Montin virkamieshallitukselle – tai EU:n Italialta vaatimalle talouskurille – heinäkuussa, jolloin EKP lupasi rajoittamattomia tukiostoja elleivät korot muuten lähde laskuun.

”Talousuudistusohjelmaan”, jota Montin hallitus toteutti Italiassa EU:n puolesta, kuului myös julkisten menojen supistaminen julkista sektoria pienentämällä (yksityistäminen). Tämä pyrkimys epäonnistui, joten hallinto joutui turvautumaan verojen korotuksiin. Veronkorotukset syvensivät Italian kriisiä, koska ostovoima leikkautui: kotimainen kysyntä romahti ja nuorisotyöttömyys ylitti 35 prosenttia.

 

Populistinperkeleet vei vaalivoiton

Kaiken tämän ”avun”, vaivannäön ja ponnistusten jälkeen kiittämättömät italialaiset heittivät nyt vaaleissa Montin yli laidan 10 prosentin ääniosuudella, ja antoivat äänensä sen sijaan Silvio Berlusconille, Montin linjoilla olevan keskusta-vasemmisto -koalition Pier Luigi Bersanille sekä koomikko Beppe Grillon Viisi tähteä -liikkeelle.

Grillon Viisi tähteä -liike alkoi internetissä käytynä liikehdintänä, joka vastusti EU:n talouskuria, puoluetukea sekä korruptiota. Beppe Grillo lupasi ennen vaaleja myös kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä.

Toisin sanoen enemmistö italialaisia äänesti protestina niitä ryhmiä, jotka vastustavat EU:n talouskuria, ja voisi sanoa, edustuksellisen demokratian ilmeisiä haittoja.

Tästä todennäköisesti seuraa paitsi se, että ”talousuudistusohjelman” toteuttaminen – ellei kokonaan pysähdy – ainakin viivästyy sekä se, että hallituksen muodostaminen tulee vaikeaksi, koska puolueet eivät ole keskenään samaa mieltä juuri mistään, eikä yhdelläkään puolueella ole selvää enemmistöasemaa. Uusintavaalien mahdollisuuskaan ei ole poissuljettu, sillä EKP:n tukitoimien ehtona on säästö- ja reformiohjelman täytäntöönpano, juuri sen ”talousuudistusohjelman”, jota italialaiset vastustavat.

Uusintavaalit ovatkin saaneet kannatusta Italian vaalituloksesta kauhistuneiden europoliitikkojen keskuudessa, kertoo EuObserver.

 

Komissio odottaa tottelevaisuutta

EU-komissio on jo ehättänyt komission puhehenkilö Olivier Baillyn suulla 26. helmikuuta

”kehottamaan” Italian tulevaa hallitusta toteuttamaan toimia, joilla ”leikataan alijäämää” sekä noudattamaan talouskuria. ”Komissio odottaa tottelevaisuutta”, Bailly lausui.

Bailly sanoi myös sen, että Italia on EU:n perustajajäsen, velvoittavan Italiaa tottelevaisuuteen komissiota kohtaan, ja että ”Rooman pysyttäytyminen talousuudistusprosessin toteuttamiseen säilyttää luottamusta euroon.”

Ispo-instituutin kyselyn mukaan kolmannes italialaisista vastustaa euroa.

 

Taas ”markkinapaniikki” otsikoissa

Italia tarvitsee kuitenkin ulkomaisia sijoituksia sekä uutta lainaa 400 miljardia euroa. Tuosta uudesta lainasta menee 80 miljardia pelkkiin lainakorkoihin.

Pelkät velkojen korot riittäisivät kääntämään maan budjetin ylijäämäiseksi, laskeskelee Maaseudun Tulevaisuuden Berliinin kirjeenvaihtaja Jorma Mattila.

Business Insider kirjoittaa: ”(Vaalien) merkitys on siinä, että Italia – jossa on Euroopan suurimmat valtionvelkakirjamarkkinat – saattaa olla hallitsematon alue, mikä kasvattaa hajoamisen riskiä sille edistykselle, joka on viime kuukausien aikana laskenut reuna-alueen maiden lainakuluja. Lisäksi vaalitulos on jättimäinen läimäys Brysselin/Saksan ja kumppaneiden kasvoille, koska suuret vaalivoittajat (Silvio Berlusconi ja Beppe Grillo) vetivät nimenomaan anti-Bryssel -kampanjoita.”

Vaalitulos nosti välittömästi Italian lainojen korkoja. ”Korkomuutosten ja muiden markkinamittareiden perusteella moni markkinatoimija näyttää odottavan EKP:ltä kylmäkiskoista vaalivastaanottoa.

Toistaiseksi EKP ei ole tehnyt muuta kuin seurannut sivusta markkinoiden hermoilua ja korkojen kohoamista. Se ei ole aktiivisesti osallistunut korkojen kohottamiseen mutta eipä ole tehnyt mitään nousun estämiseksikään.

Näin EKP voi passiivisella myötävaikutuksellaan sallia Italian korkojen nousta juuri niin korkealle kuin ne ovat noustakseen ja on EKP:n mielestä tarkoituksenmukaista”, selventää Jan Hurri Taloussanomissa.

Kauppalehti tiedotti: ”Vaalitulos korostaa, ettei euroalueen poliittista riskiä pidä vähätellä. Italian muutoshaluttomuus saattaa aikaa myöten vetää maton Euroopan keskuspankin joukkolainamarkkinoiden rauhoitusoperaation alta, sekä epäsuoraan että konkreettisesti. Kuitenkaan tässä vaiheessa näyttää epätodennäköiseltä, että euromaiden lainojen riskikeskustelu nousisi jälleen globaalin talouskeskustelun keskiöön”, japanilaispankki Nomuran strategi Jens Nordvig arvioi aamukatsauksessaan.”

Selkokielellä: vaalitulos vaarantaa EKP:n taustatuen.

 

Yhteenveto:

Euromaiden yhteinen keskuspankki EKP ei ole yhdenkään maan parlamentin tai hallituksen käskettävissä. EKP on ”keskuspankkien ja pankkien keskuspankki”.

Velka-, talous- ja pankkikriisin aikana EKP on puuttunut eurovaltioiden sisäisiin asioihin rahoitusoloja säätelemällä.

Italian vaalit antoivat keskuspankkiireille ja ”markkinoille” so. rahakeskuksille ja pääomasijoittajille ikävän muistutuksen siitä, että demokratiassa valta kuuluu niille, jotka ovat vallankäytön kohteena.

Nyt EU:ssa, EKP:ssa ja komissiossa pelätään, että Italia saattaa palata liiraan. Vaalitulos antaa ymmärtää, että Italia jättää henkisiä jäähyväisiä eurolle ja sanelupolitiikalle.

Mutta Italian vaalitulos kertoo jotain enemmänkin. Se kertoo monien italiaisten tajunneen, että pankkirismi on eräänä syynä Italian velkaantumiseen, ei niinkään huono taloudenpito. ”Pelkät velkojen korot riittäisivät kääntämään maan budjetin ylijäämäiseksi”, totesi Maaseudun Tulevaisuuden Berliinin kirjeenvaihtaja Jorma Mattila, mutta varsinaisesti sanomatta, että rahan hinta (= korko) eurovaltioissa on niin kallis, ettei sitä ole varaa käyttää.

Jokaisessa eurovaltiossa ja EU-maassa maksetaan pankeille kovaa hintaa siitä, että käytettävissä on yhteisvaluutta, jota ei yksikään EU-maa omista eikä luo: EU ei ole valtio, joka voisi laskea liikkeelle omaa rahaa ja joka voisi säännellä kierrossa olevan rahan määrää.

Euro on ulkomaanvaluutta euromaille. Tämä siirtää taloudellisen ja talouspoliittisen vallan pois valtioilta.

Valtioiden tuloista menee suuri osa velkojen korkoihin ja lainanlyhennyksiin.

EU:n vaatimalla talouskurilinjalla puolestaan tehdään ´sisäinen devalvaatio´ eli leikataan palkkoja ja eläkkeitä, seurauksena ostovoima ja verotulot laskevat. Verotulojen laskiessa joudutaan leikkaamaan julkista sektoria eikä velkojakaan ole mahdollista maksaa pois.

Samalla myös velkojen korot nousevat, koska ”markkinat hermostuvat”.

Ajan mittaan palkkojen, eläkkeiden ja kulujen leikkaukset ajavat myös pankkisektorin konkurssiin.

Pankkien kannalta talouskurivaihe on kuitenkin hedelmällinen. Talouskuri johtaa yksityistämisiin sekä konkurssitakavarikoihin, myös kuntien ja kaupunkien kohdalla, koska valtionosuuksia leikataan: pankit pääsevät ostamaan halvalla hinnalla esimerkiksi vesilaitoksia ja energiantuontantoa, koska valtioiden ja kuntien on ”talouskurin puitteissa” pakko myydä omaisuuttaan jotta ne voisivat maksaa niiden lainojen korkoja, joita ne ottivat pankeilta tukeakseen/ uudelleenpääomittaakseen pankkeja – sekä pulassa olevia naapurivaltioita.

Reaktiot Italian vaalitulokseen taas kertovat sen, mikä on demokratian todellinen tila EU:ssa.

Komissio ”odottaa tottelevaisuutta” Italian halltiukselta, vaikka se olisi vastoin äänestäjien tahtoa. EKP käyttää keinovalikoimassaan olevia aktiivisia tai passiivisia konsteja pakottaakseen Italian halutulle tielle. Europoliitikot väläyttelevät uusia vaaleja so. äänestytetään, kunnes saadaan halutunlainen tulos.

”Markkinat” kieltävät Italialta investointipääomat. Valtamedia kertoo vaalituloksesta pääasiassa ”markkinoiden”, komission ja EKP:n näkökulmasta katsottuna.

 

Kaikki kertoo, että pankkien ja rahoitusmarkkinoiden valta, komissioonkin, on liian suuri ollakseen hyväksi suurelle enemmistölle.

 

Lue myös:

Suuret pankit ovat uhka maailman taloudelle – Bloomberg

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=6969

 

 

Pääasialliset lähteet:

EuObserver – Honor Mahony: Nervous Brussels urges Italy to stick to austerity

http://euobserver.com/political/119199

Business Insider – Joe Weisenthal: Italian stocks plunge nearly 5% – Borrowing costs surge after upset on election night

http://www.businessinsider.com/italian-stocks-fall-and-borrowing-costs-r…

EuroNews: Comic wipes smile off politicians´ faces (video)

http://www.euronews.com/2013/02/26/comic-wipes-smile-off-politicians-faces/

EurActiv: Italian parties launch ´grand coalition´ attempt

http://www.euractiv.com/elections/stunned-political-parties-attemp-news-…

Taloussanomat: Italian vaalit päättyivät tuskallisen tasaväkisesti

http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=20133053

Taloussanomat – Jan Hurri: Kostaako EKP  Italian ”väärän” vaalituloksen?

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/02/27/kostaako-ekp-italian-va…

Kauppalehti: Italian vaalitulos myrkkyä markkinoille

http://www.kauppalehti.fi/omaraha/italian+vaalitulos+myrkkya+markkinoill…

Uusi Suomi, Puheenvuorot: Riikka Söyring: Talouskuri hyödyttää pankkeja ja federalisteja

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110490-talouskuri-hy%C3%B6…

Valtiovarainministeriö: Kuvaus julkisen talouden menojen jakaantumisesta: Mitä saan veroeuroillani?

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20130226Kuv…

Maaseudun Tulevaisuus – Jorma Mattila: Italian vaalit euron tappio

0
riikkasoyring
Heinävesi

Riikka Söyring on makrohistorian sosiologiaan hurahtanut kolmen valtavan upean pojan äiti, taidemaalari, kirjoittaja, sarjakuvapiirtäjä ja metsätilan emäntä.
Heinävedelle tämä kerrostalossa kasvatettu kaupunkilainen päätyi reittiä Pori-Turku-Espoo-Tukholma-Helsinki-Hyvinkää-Oslo-Vantaa-Montana-Wyoming-Kanada-Helsinki-Naantali-Helsinki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu