Ukraina ja uutisointi katseen kohdistajana

Ukrainan kriisi sekä Krimin kansanäänestys ovat tuoneet selvästi esille sen, että ns. uutisilla on arvoa vain niin kauan kuin lukijat eivät selvästi miellä, että uutiset ovat jonkun tahon valitsema näkökulma, joka painetaan uutisen nimikkeellä.

Teoriassa uutisointi, artikkelit ja analyysit ovat ”vain faktat” -tiedottamista, objektiivista journalismia. Käytännössä homma vääristyy jo siinä vaiheessa kun uutisoitavat faktat valitaan tosiasioiden valtavasta tarjonnasta.

Pitäkää mielessänne myös tätä blogia lukiessanne. Me kirjoittajat olemme kuin käsi, joka kääntää kaleidoskooppia: samat palat muodostavat uuden kuvan. Ja taas, kun käsi kääntää, kuva/näkökulma muuttuu.

Kaleidoskoopin ohella muistakaa katsella kyllin isoa karttaa.

Rehellisesti ja avoimesti väärin äänestetty

Länsimainen lehdistö on korostanut Krimin kansanäänestyksen olleen vääristelty ja äänestyksen tapahtuneen lähinnä aseella uhaten, Venäjän miehitysjoukkojen vahtiessa.
Paikalla olleiden, kahdestakymmenestäkolmesta maasta peräisin olevien 135:n kansainvälisen tarkkailijan raportin mukaan äänestys oli järjestetty sataprosenttisesti eurooppalaisten standardien mukaan, eikä mitään rikkeitä tai painostusta havaittu, miehitysjoukkoja ei näkynyt – mutta tämä raportti on jäänyt melko lailla uutispaitsioon.

Asiaa voi tarkastella myös tilastoihin verraten.

Krimin tataarien – joilla epäilemättä on hyvässä muistissa Stalinin ajan vainot – on kerrottu pelänneen aivan paniikissa kansanäänestyksen tuloksia so. ”liittämistä Venäjään”.
Lehtitietojen perusteella äänestysprosentti kansanäänestyksessä oli 96,77% puolesta. Äänestysosallistuminen 83,1 prosenttia.

Princetonin yliopiston sivuilla on tietoa Krimin väestön etnisestä jakautumisesta. Venäläisiä on 58,32%, ukrainalaisia 24,32%, Krimin tataareja 12,1%, valkovenäläisiä 1,44%, tataareja 0,54%, armenialaisia 0,43% ja juutalaisia 0,22%.
Muita vähemmistöjä ovat korealaiset, romanialaiset, bulgaarit, puolalaiset, italialaiset, kreikkalaiset, Krimin saksalaiset ja azerit.

Väestön etnisen jakauman perusteella voitaneen vetää johtopäätös, että ainakin osa Krimin tataareista, ukrainalaisista, tataareista, valkovenäläisistä, armenialaisista, juutalaisista ja muista vähemmistöistä katsoi Venäjän Ukrainaa paremmaksi vaihtoehdoksi.
Jos jotain paniikkia on esiintynyt, näyttää se tosiasiassa kohdistuneen Ukrainan surkeaan taloudelliseen tilanteeseen, Ukrainan uuteen länsimaiden tukemaan äärioikeistolaiseen hallitukseen sekä kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n apuun: ”rakenneuudistuksiin” so. talouskuripolitiikkaan.
IMF:n poltetun maan taktiikka-talousuudistukset ovat tavallisen tallaajan kannalta kauhistuttavammat kuin Venäjä kaikkine vikoineen.

Krimin kansanäänestyksestä saattaakin olla se seuraus, että Ukraina tulee hajoamaan Itä- ja Länsi-Ukrainaan tai jopa useampaan osaan, kunhan aikaa kuluu. Moldovaan kuulunut pikkuruinen Transnistria on ilmoittanut kiinnostuksestaan liittyä Venäjän federaatioon.

Sivuhuomautus: Ukrainassa mielenosoittajille jaettu ohjelehtinen näyttää olevan sama kuin aikanaan Belgradissa ja Egyptin Tahrir-aukiolla jaettu lehtinen. http://12160.info/photo/photo/show?id=2649739%3APhoto%3A1376645 ; http://original.antiwar.com/malic/2011/06/23/invasion-of-the-mind-snatchers/  Rahoitus on alunperin Yhdysvalloista.

Kansallinen turvallisuus on peitesana

Venäjä on tunnustanut Krimin kansanäänestyksen myötä Krimin suvereeniksi, itsenäiseksi valtioksi. Krimi on pyytänyt Yhdistyneitä kansakuntia (YK) tunnustamaan itsenäisen Krimin.

Yhdysvaltain mukaan Krimin kansanäänestys uhkaa Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta. Niinhän aina kaikki. Absurdi väite muuttuu ymmärrettävämmäksi, kun ajattelee, että ”kansallinen turvallisuus” on yhtä kuin amerikkalaisyritysten intressit.

Oilprice.com kertoo Krimin parlamentin äänestäneen 17. maaliskuuta Ukrainan valtio-omisteisen Chornomorneftegas-energiayhtiön Krimillä sijaitsevien öljy- ja kaasuvarallisuuden kansallistamisesta. Kansallistaminen on kirosana markkinataloudessa. Eritoten silloin, kun Washingtonista ohjailtu IMF on jo ilmoittanut tarpeesta yksityistää Ukrainan valtionyhtiöt. Kansallistaminen hidastaa kansakunnan ryöstöä merkittävästi (vrt. Libya) ja ohjaa rahat ”vääriin käsiin” (= kansa saa osansa kansallisomaisuuden tuotosta).

Talouspakotteet ja viisumivenkoilu

Yhdysvallat on julistanut talouspakotteen tynkää venäläisille yksityishenkilöille yhdessä Eu:n kanssa. Vladimir Putin voi olla kiitollinen. Putin on vuosia yrittänyt saada oligarkkeja kotiuttamaan rahojaan Venäjälle, nyt talouspakotteet ovat saaneet aikaan sen, että ainakin osa rahaa palaa sinne – eikä poistu, koska rupla devalvoitui. Venäjän kilpailukykyä devalvoituminen hyödyntää, juuri ketään muuta ei.

Venäjän duuma on pyytänyt Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia ulottamaan talouspakotteensa kaikkiin venäläisiin parlamentaarikkoihin eikä vain rajoitettuun joukkoon yksilöitä. Ulkoinen uhka yhdistää – siksihän ulkoisia uhkia luodaan jos niitä ei muuten synny.

Ukrainan ja Krimin kriisi, uusi ”kylmä sota” ja toisen maailmansodan toistuminen näyttää toistaiseksi kuitenkin peruuntuneen. NBC San Diego uutisoi Yhdysvaltain presidentti Obaman sanoneen, että ”Ukraina on omillaan” eikä Yhdysvallat aio sekaantua asiaan sotilaallisesti.

Yhdysvaltain johtaman NATO:n riemu siitä, että NATO olisi nykymaailmassa jollain lailla tarpeellinen, mahtoi olla ennenaikaista. Tai sitten Yhdysvaltain ”kansalliset intressit” Irakissa, Libyassa, Afganistanissa, Pakistanissa, Jemenissä ja muualla ovat akuutimmat hoidettavat.

Ukraina on mobilisoinut reserviläisensä. Venäjää suurempi uhka hallinnon vakaudelle ovat vimmastuneet kansalaiset.

”Loppukevennyksenä” videoklippi, jossa kolme Ukrainan Svoboda-puolueen (aiemmin nimellä  Neo-Nazi Social Party of Ukraine) kansanedustajaa röykyttää Ukrainan kansallisen television johtajaa Aleksandr Panteleymonovia nyrkillä ja pakottaa hänet eroamaan. Hyökkäävää ryhmää johtaa Ukrainan hallituksen sananvapauskomitean aiempi varapuheenjohtaja Igor Miroshnichenko. http://www.youtube.com/watch?v=F5GeBpZ5VHY#t=14

WSWS: Svoboda thugs attack head of Ukrainian national television
http://www.wsws.org/en/articles/2014/03/20/side-m20.html

Kommentti:

Mitä tässä Ukrainan ja Krimin kriisissä on tapahtunut, jos tarkastellaan pelkästään suurpelureita: Yhdysvaltoja, Venäjää ja Euroopan unionia?
Puolin ja toisin on huudeltu ja uhkailtu. Mutta sen lisäksi? Ei juuri mitään.

Tulee mieleen iltapäivälehtien otsikot viime vuosilta: Lumisota! Lumikaaos! Lumipaniikki! Lumipula! – ja sitten juttu kertoo Helsingin talven lumitilanteesta.

En hämmästyisi, vaikka joissain kassakaapeissa olisi Ukrainasta salainen sulle-mulle -sopimus Molotov-Ribbentrop -sopimuksen tyyliin.

Vaikkapa että Yhdysvallat perääntyy huudellen Ukrainasta ja Venäjä ei enää haittaa Yhdysvaltojen pyrkimyksiä ottaa haltuunsa Syyria.
Tai että Venäjä ei puutu Yhdysvaltojen Venezuelassa lietsomaan epävakauteen.
Tai että Venäjä ei tue enää yhtä voimakkaasti Irania.

Mahdollisuuksia on toki muitakin.

Loppupeleissä kuitenkin, kun kaikki kohutus ja turha riisutaan, jää käteen se, että poliitikot synnyttävät kriisin, lietsovat sitä ja alkavat sitten ”hoitaa asioita”, synnyttämäänsä kriisiä. Väestö kärsii joka vaiheessa.

Pääasialliset lähteet:

Princeton: Crimea
https://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Crimea.html

Global Research – Crimean ´referendum at gunpoint´ is a myth – International observers
http://www.globalresearch.ca/crimean-referendum-at-gunpoint-is-a-myth-international-observers/5373767

White House, press release: Executive order: Blocking property of certain persons contributing to the situation in Ukraine
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/03/06/executive-order-blocking-property-certain-persons-contributing-situation

Oilprice.com: Crimea nationalizes Ukrainian Oil and Gas
http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Crimea-Nationalizes-Ukrainian-Oil-and-Gas.html

EuObserver: Breakaway Moldova region wants to join Russia
http://euobserver.com/tickers/123520

Moscow Times: Constitutional court approves Russia-Crimea treaty
http://www.themoscowtimes.com/article/496483.html 
(”Epädemokraattisella” Venäjällä on sivistysvaltion lailla perustuslaillinen tuomioistuin toisin kuin ”demokraattisella” Suomella)

NBC San Diego: President Obama: No U.S. military action in Ukraine
http://www.nbcsandiego.com/news/local/Obama-Military-Action-Russia-Ukraine-Crimea-Tensions-Troops-251067481.html

RT News: Russian lawmakers ask president Obama to impose sanctions on them all
http://rt.com/politics/russian-duma-sanctions-crimea-594/

Washington Post: Ukraine mobilizes reservists but relies on diplomacy
http://www.washingtonpost.com/world/ukraine-activates-reserves-pledges-military-build-up-after-crimea-vote/2014/03/17/aa707502-adc1-11e3-96dc-d6ea14c099f9_story.html

Counterpunch – Daniel N. White: Ukraine: Follow the money
http://www.counterpunch.org/2014/03/19/ukraine-follow-the-money/

riikkasoyring
Heinävesi

Riikka Söyring on makrohistorian sosiologiaan hurahtanut kolmen valtavan upean pojan äiti, taidemaalari, kirjoittaja, sarjakuvapiirtäjä ja metsätilan emäntä.
Heinävedelle tämä kerrostalossa kasvatettu kaupunkilainen päätyi reittiä Pori-Turku-Espoo-Tukholma-Helsinki-Hyvinkää-Oslo-Vantaa-Montana-Wyoming-Kanada-Helsinki-Naantali-Helsinki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu