134 sotaa vai Jatkuva Sota?

Sota terrorismia vastaan -tarinassa on useampia kuin kaksi puolta. Kerronnan korostukset ja koristukset riippuvat kertojasta; siitä, mitä näkökulmaa myydään.

Yhdysvallat on parhaillaan sekaantuneena 134:än sotaan – tai ei ainoaankaan – riippuen sodan määritelmästä, otsikoi The Global Post.

"Toinen maailmansota oli viimeinen sota, jonka kongressi on julistanut. Sen jälkeen konfliktit, joita on kutsuttu sodiksi – Vietnamista aina Irakin toiseen sotaan – ovat olleet kongressin auktorisoimaa sotilaallisen voiman käyttöä (AUMF). Ja hiljattain, alkaen vuoden 1973 War Powers Act -laista, presidentin valtaoikeuksia sodan suhteen on laajennettu niin paljon että ei ole enää lainkaan selvää, tarvitseeko presidentti kongressin hyväksyntää, arvioi Congressional Research Service."

Joten, laskutavasta riippuen Yhdysvallat ei käy sotaa missään koska se ei ole julistanut sotaa kenellekään sitten vuoden 1942; tai Yhdysvallat käy kuutta (julistamatonta) sotaa Irakissa, Somaliassa, Afganistanissa, Jemenissä, Pakistanissa ja Syyriassa; tai Yhdysvallat käy (julistamatonta) sotaa 134:ssä eri maassa, joissa sillä on erikoisjoukkoja (SOF) erilaisissa tehtävissä. Luku voi olla suurempikin, koska SOF:en tehtävät ovat yleensä salaisia ja niistä kuullaan vain, jos niistä kerrotaan, The Global Post aprikoi.

 

Valtion terroristit, synteettinen terrorismi

JSOC:n (Joint Special Operations Command) alaisuudessa toimivat SOF-joukot suorittavat tehtäviä, jotka Yhdysvaltain kulloinenkin hallitus katsoo tarpeellisiksi Yhdysvaltain ulkopolitiikan kannalta: salamurhia, terrori-iskuja, terroristien kouluttamista jne.

”Koko maailma on taistelukenttä” ei ole ainoastaan epämääräinen, sotaintoinen sanonta – se on lailliseksi katsottu määritelmä sotilaallisen voiman käytölle yhden ainoan globaalin sodan aikakaudella, terrorismia vastaan käytävän sodan aikakaudella”, kirjoittaa The Global Post.

Terrorismin vastaista terrorismia ja/tai sotaa on käytetty ainakin Irakissa, Afganistanissa, Algeriassa, Iranissa, Malesiassa, Malilla, Nigeriassa, Pakistanissa, Filippiineillä, Somaliassa, Syyriassa, Jemenissä, Indonesiassa, Thaimaassa, Kolumbiassa, Perussa sekä useissa Itä- ja Keski-Aasian maissa, The Global Post laskeskelee.

Yhdysvallat ei ole ainoa valtio, joka tukee terroristijärjestöiksi luokiteltuja ryhmiä eri maissa tahi tekee ja teettää omaan laskuunsa terroristi-iskuja eri puolilla maailmaa.

 

Hyvät ja pahat terroristit

Al-Qaida Irakissa (AQI) – paha. Al-Qaida Syyriassa – hyvä. Al-Qaida Malissa – paha. Al-Qaida Libyassa – ensin hyvä, vuonna 2013 paha. Kun järjestö on ”hyvä”, sitä sanotaan tiedotteissa ja mediassa maltilliseksi tai vapaustaistelijoiksi ja aseistetaan veronmaksajien laskuun. Kun järjestö on ”paha”, siis vastapuolella, järjestöä vastaan käydään sotaa veronmaksajien laskuun.

 

Pitkä jatkumo

!970-luvulla Yhdysvallat käytti Egyptin Muslimiveljeskuntaa estääkseen marxilaisen ideologian leviämisen arabimaihin sekä Neuvostoliiton laajenemisen. Samaan aikaan Yhdysvallat tuki islamilaista Jamaat-e-Islami -ryhmää Pakistanissa Zulfiqar Ali Bhuttoa vastaan sekä Sarekat Islam -ryhmää Indonesiassa Sukarnoa vastaan. Nykyään Pakistanissa tuetaan sunnimilitanttien Jundullah -ryhmää. Syyksi tähän ABC News mainitsi vuonna 2007 sen, että Jundullah toimii Iranin rajalla sijaitsevasta Baluchistanin provinssista, käsin; Pakistanin Jundullahia käytetään Iranissa tehtäviin terroritekoihin. Foreign Policy Journal puolestaan kertoo vuonna 2012 että Israel värväsi väkeä Jundullahiin esiintymällä CIA:n agentteina. Iranissa on oma Jundallah -ryhmä. Jundallah toimii myös Afganistanissa talibanien alueilla.

Yhdysvallat tuki talibaneja Neuvostoliittoa vastaan, koska katsoi Neuvostoliiton muodostavan uhkatekijän Lähi-Idässä sekä Yhdysvaltain liittolaisille Turkille ja Pakistanille. Neuvostoliitto, Iran, Intia ja muutama muu maa puolestaan tukivat talibaneja vastaan taistelevia, Pohjoisena allianssina (Northern Alliance) tunnettuja islamistiryhmiä.

Euroopassa toimi Operaatio Gladio, joka teki salamurhia ja kidnappauksia. Tästä on lähdeviitteisiin nojaten kertonut varsin tyhjentävästi Daniele Ganser kirjassaan ”Naton salaiset armeijat”. Latinalaisessa Amerikassa toimi Operation Condor, jota kuvailee J. Patrice McSherry teoksessa ”Predatory States”. Osallisina operaatiossa olivat Chilen, Argentiinan, Uruguayn, Bolivian, Paraguayn, Brasilian, Ecuadorin ja Perun ”antikommunistiset” oikeistodiktatuurit.

Algerian kansalaissodan aikana Ranska turvautui synteettiseen terrorismiin eli itse järjestämiinsä terroritekoihin murskatakseen vapausliikkeen entisessä siirtomaassaan.

1980-luvulla CIA synnytti al-Qaidan aiheuttamaan hankaluuksia Neuvostoliitolle sekä sotimaan NL:aa vastaan mm. Afganistanissa.

1990 -luvuilla on tuettu ulko- ja geopoliittisista syistä erinäisiä ”maltillisia” vapaustaistelijoita/kapinallisia/oppositioita/terroristijärjestöjä (valitse mieleisesi määre) eri puolilla maailmaa. Näitä ovat mm. Syyrian FSA, Libyan LIFG, Jabhat al-Nusra jne.

2000-luvulla AQI muuntui ISIS-järjestöksi, joka nyt, Khorasanin ohella, on uusin terrorismin vastaisen taistelun kohde. Tunnetaan myös nimellä Islamilainen Kalifaatti (IS).

Nämä vain muutamina esimerkkeinä käytännön, sen laajuuden ja pitkän jatkumon selventämiseksi. Tästä seuraa mm. se, että emme voi luotettavasti tietää, mikä tapaus on terroristien tekemä terroriteko, mikä valtioiden tukemien terroristiryhmien tekemä ja mikä SOF-joukkojen tekemä teko. Vastakkainasettelujen kautta käytävä keskustelu on turhaa. Muuttaako teon luonnetta se, tekeekö teon ”hyvä” , ”paha” vai valtion palkkalistoilla oleva terroristi? Pyhittääkö tarkoitus keinot?

 

Julkisuudelta piilotetut liittolaiset, salatut syyt

Iran on syyttänyt Yhdysvaltoja, Pakistania ja Saudi-Arabiaa (Pakistanin) Jundallahin rahoittamisesta, kirjoittaa IDSA:n sivuilla Balaji Chandramohan, ja että Iran on antanut todisteet Pakistanin tiedustelupalvelu ISI:n – joka tekee yhteistyötä Yhdysvaltain liittolaisen Saudi-Arabian tiedustelun kanssa – osallisuudesta 18. lokakuuta 2009 Iranissa tapahtuneeseen iskuun.

Chandramohanin mukaan Pakistan todella hyötyisi sunnien sektariaanisesta väkivallasta Sistan-Baluchistanissa kolmella tapaa. Vaikka Iranilla ja Pakistanilla on virallisesti hyvät välit, Pakistanin sunni-talibanit vastustavat shiia-hallintoa. ”Shiiojen ja sunnimuslimien välinen sektariaaninen kuilu Pakistanin ja Iranin välillä, mikä näkyi erityisen selvästi Afganistanin kansalaissodan aikana, jolloin sekä Iran että Pakistan tukivat omia ”valtuutettujaan” (Pakistan talibaneja, Iran hazaroita, tadzikkeja ja uzbekkeja), on edelleen olemassa. Iran näkee Pakistanin tuen Jundullahille jatkumona samassa pelissä. ” Pakistan tukee jihadisteja hakiessaan alueellista vaikutusvaltaa.

Chandramohan katsoo, että toinen syy saattaa olla yritys heikentää Iranin asemaa ydinvoima-neuvotteluissa, koska Pakistan haluaa miellyttää Yhdysvaltoja. Kolmanneksi sunni-enemmistöinen Pakistan on kiinnostunut pidättelemään Iranin johtamien shiiojen nousua. Tämä taas sopii alueen arabivaltioille, eritoten Saudi-Arabialle, jotka pelkäävät Iranin nousua vaihtoehtoiseksi voimaksi alueella. Joten voitaneen olettaa, että Yhdysvallat jatkaa presidentti Obaman kaudellakin Iranin balukhi-, kurdi- ja arabivähemmistöjen tukea heikentääkseen Irania.

Vastaava kaava toistuu eri aikoina eri puolilla maailmaa. Eri tahot ovat tukeneet/yllyttäneet mm. Venäjän ja Kiinan muslimivähemmistöjä radikalisoitumaan.

Kiinan kansan päivälehden englanninkielinen versio The Morning Star uutisoi länsimaiden ja Iranin tekevän kulissien takana yhteistyötä ISIS:in kukistamiseksi, vaikka se virallisesti kiistetäänkin. ”Pahan akselin” shiialainen Iran ei halua nähdä sunnimilitantteja rajoillaan, mutta myöntymällä salaa yhteistyöhön Iran arvelee saavansa myönnytyksiä ”Suurelta Saatanalta”, Yhdysvalloilta, esimerkiksi kauppapakotteiden purkamisen muodossa, kirjoittaa The Morning Star. Osoituksena yhteistyöhalusta Iran veti tukensa Irakin shiia-pääministeri Nouri Al-Malikilta.

Uuskonservatiivisuuteen vankasti kallistuva The Daily Beast puolestaan raportoi Turkin kurdipoliitikkojen syyttävän Turkin hallitusta sopimuksen tekemisestä ISIS:in kanssa. ISIS itse ilmoittaa NATO-maa Turkin luvanneen olla osallistumatta NATO-maa Yhdysvaltain johtamaan ISIS:in vastaiseen, pääasiassa arabidiktatuureista koostettuun vapaaehtoisten kuppikuntaan vastineeksi siitä, että ISIS vapauttaa 46 turkkilaista ja 3 irakilaista panttivankia. Taraf-lehden kolumnisti Emre Uslu arvelee Turkin saattaneen luvata ISIS:ille apua sen taistelussa Syyrian kurdeja vastaan. Kurdit eivät ole suosiossa Turkissa. Suostumalla sopimukseen Islamilaisen Kalifaatin kanssa Turkki on epäsuorasti tunnustanut ISIS:in kalifaatin.

Kurdipoliitikko Ayla Akat Ata kertoo saaneensa raportteja, joiden mukaan aselasteja on kulkenut junassa Turkista Syyriaan kapinallisille, jotta nämä hyökkäisivät Kurdien autonomiselle alueelle Rojavassa kun taas kurdien PKK -puolue/kapinaliike on lähettänyt taistelijoita Syyriaan taistelemaan ISIS:ta vastaan. Samaan aikaan NATO-maa Saksa kouluttaa Irakin kurdeja taistelemaan NATO:n aseistamia ”maltillisia kapinallisia” jotka sittemmin liityivät ISIS:in, vastaan.

Israel puolestaan näyttää hyödyntäneen Yhdysvaltain iskuja ISIS:ta vastaan rakentamalla Golanille lentokieltoaluetta, jonka kautta terroristijärjestöksi nimetty Jabhat Al-Nusra kykenee hyökkäämään Etelä-Libanoniin sekä Hizbollahin kimppuun Qalamounissa.

New York Times raportoi Yhdysvaltain palkkaavan ”maltillisia kapinallisia” jalkaväkijoukoiksi taistelemaan ISIS:ta vastaan so. värväävän palkkasotureita. Valkoinen talo sekä senaatti ovat jo hyväksyneet ”apupaketin” kapinallisille. Kapinallisten oma prioreetti on Syyrian presidentti Bashar Al-Assadin kaataminen, kertoo New York Times.

Kapinallisten koulutusohjelma olisi tällä kertaa julkinen, ja sitä johtaisi Yhdysvaltain puolustusministeriö. Koulutusleiri on Saudi-Arabiassa. CIA:lla on Turkissa ja Jordaniassa vastaavat, mutta salaiset koulutusohjelmat meneillään.

Vuonna 2009 löytyi uusi, suuri kaasukenttä, joka sijaitsee Israelin, Libanonin, Kyproksen ja Syyrian alueilla.

Qatar aseistaa ja rahoittaa Syyrian kapinallisia – aivan kuten se käytti palkkasotureita Libyan Muammar Gaddafin kaatamiseen – koska Syyrian presidentti Al-Assad yhdessä Saudi-Arabian kanssa estää sitä ottamasta käyttöön Turkkiin asti vedettyjä öljy- ja kaasuputkia, joilla Qatar saisi tavaransa kaukaisemmille markkinoille eli Eurooppaan – ja emiirit rikastuisivat entisestään. Samalla tässä haukattaisiin pala Venäjän vientimarkkinoista, mikä sopii Eu:lle ja Yhdysvalloille, koska se vähentäisi Venäjän vaikutusvaltaa. Qatar nousisi öljyputkilla tärkeämpään asemaan kuin Saudi-Arabia.

Yhdysvallat on, Wall Street Journal kirjoittaa, tehnyt sopimuksen Saudi-Arabian kanssa. Saudit antavat oikeutuksen hyökkäyksiin ISIS:ta vastaan (ilmeisesti jatkamalla ”maltillisten kapinallisten” kouluttamista ja aseistamista?), ja Yhdysvallat kaataa Syyrian hallituksen, jolloin Saudit ehkä saavat luvan asettaa Syyriaan kaikille hyötyville osapuolille sopivan nukkehallituksen.

Useissa tapauksissa valtioiden, jotka sanovat käyvänsä terrorismin vastaista taistelua, oma toiminta soveltuu selvästi Yhdysvaltain itsensä antamaan määritelmään terroristivaltioista tahi terrorismia tukevista valtioista.

Garikai Chengu katsoo, että Syyriassa käydään tällä hetkellä kolmea eri sotaa. Yksi on sota Syyrian hallituksen ja Syyrian kapinallisten välillä. Toinen on Iranin ja Saudi-Arabian välillä käytävä sota ja kolmas Yhdysvaltain ja Venäjän välinen sota, ja tämän kolmannen sodan vuoksi Yhdysvallat otti riskin aseistamalla Syyrian islamisti-jhadisteja – osittain, koska Syyrian presidentti Bashar Al-Assad on Venäjän avainliittolaisia, joten Al-Assad halutaan kaataa. Samalla saadaan vietyä Israelin vihollisinaan pitämiltä, Libanonin Hizbollahilta ja Palestiinan Hamasilta Syyrian ja Iranin tuki.

Chengu huomauttaa Iranin valloitussotineen viimeksi vuonna 1738, ja kehottaa vertaamaan lukua Yhdysvaltain vastaavaan tilastoon. ”Iran ei selvästikään ole uhka alueen turvallisuudelle.”

 

Kuka hyötyy?

Hallitusten ohella sodilla ansaitsevalla aseteollisuudella on – myyntitiskin lisäksi – panokset pelipöydällä. Ilman sotia ei saa kunnollisia tuottoja. Ilmaiskuista Syyriaan äänestettiin Roll Call Vote 507:ssa. ”Kyllä” äänestäneet olivat saaneet aseteollisuudelta vaalikampanjarahoitusta vähintään $36 000 per nokka, joillain kongressin jäsenillä aseteollisuudelta saadut summat liikkuvat sadoissa tuhansissa. ”Ei” äänestäneetkin olivat saaneet keskimäärin $22 000 per nokka.

Toinen suuri hyötyjä sodista on agribisnes. RT News kertoo Yhdysvaltain johtaman koalition pommittaneen Syyriassa ISIS:in sijaan viljasiiloja ja muita kohteita kuten kaasulaitoksia, tappaen siinä sivussa siviilejä. Elintarvikkeiden, viljan ja vehnäfutuurien hinnat nousevat taas kohisten. Olisikin syytä jonkun riippumattoman tahon tutkia hieman, ketkä kaikki sotaan osallistuvien maiden hallitusten ja parlamenttien jäsenistä omistavat, aseteollisuusosakkeiden ohella, osuuksia agri-yhtiöistä ja/tai käyvät kauppaa viljafutuureilla.

Hyötyjiä ovat öljyteollisuus – joka tälläkin hetkellä rahoittaa ISIS:ta ostamalla siltä yhdessä Eu-maiden kanssa öljyä – lääketeollisuus, rahoitusteollisuus, kemian teollisuus, komponenttiteollisuus, elektroniikkateollisuus, turvallisuusalan yritykset, media…

Jopa ammattiyhdistykset hyötyvät epäsuorasti, koska aseteollisuuden työpaikat ovat ”varmoja työpaikkoja”.

Ainoa taho, joka ei missään maassa hyödy hallitusten aloittamista sodista, ovat siviilit. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) antaman lausunnon mukaan Irakiin ja Syyriaan tehdyt ilmaiskut ovat pahentaneet humanitaarista tilannetta.

Miksi sotia siis käydään? Ajovoimana ovat ahneus, valta, hallitusten tarve oikeuttaa oma olemassaolonsa, tarve uskotella olevansa ”kansakunnan suojelija, etujen esivartio”. Sotia käydään, koska sotiin lähdöstä päättävät sodista hyötyvät tahot.

Ja koska nykyisiä, ”humanitaaristen interventioiden” nimikkeen alle piilotettuja sotia ei pääsääntöisesti käydä valtioiden välillä, vaan paikasta toiseen liikkuvia vaeltavia terroristeja vastaan, sodat eivät tule päättymään niin kauan kuin niistä päättäminen on edustuksellisten päätöksentekorakenteiden käsissä.

 

Sivuhuomautus:

Kuriositeettina kerrottakoon, että sotaintoinen senaattori John McCain, joka viime vuoden toukokuussa tapasi Syyriassa ”maltillisia kapinallisia”, tapasi nimenomaan Syyrian vapaan armeijan (FSA) Northern Storm -prikaatin jäseniä neuvotellakseen aseavusta.

Northern Storm -prikaatista voi lukea esimerkiksi Al-Monitorin artikkelista ”Details emerge on Syrian rebels responsible for kidnappings” http://www.al-monitor.com/pulse/tr/security/2013/08/syria-kidnapped-lebanese-brigade-azaz.html# sekä Informed Comment -sivustolta artikkelista ”The Northern Storm Brigade: It´s history, current status, and why it matters by Chris Looney” http://www.juancole.com/news/2014/03/northern-brigade-matters

Northern Storm -prikaatilla on kytköksiä Jaysh Al-Muhajereen -ryhmän kautta Venäjälle ongelmallisiin tsetseeni-kapinallisiin; tsetseeni Abu Omar Al-Shishan, joka nykyään on ISIS:in pohjoisia komentajia, johti Jaysh Al-Muhajereenia.

Kidnappauksiin erikoistunut Northern Storm -prikaati taas on se sama prikaati, joka luovutti amerikkalaisjournalisti Steven Sotloffin ISIS:ille. Sotloffin taustan tutkiminen nosti esiin seikkoja, jotka viittaavat siihen, että Sotloff saattoi tehdä töitä myös tiedustelupalvelu(i)lle.

Israel-Yhdysvaltain kaksoiskansalaisuuden Sotloff työskenteli CIA:n kanssa yhteistyötä tekevälle Christian Science Monitorille. Sotloffin työhistoriasta löytyvät myös CIA:n kanssa yhteistyötä tekevä Time, äärioikeistolainen The National Interest, Washingtonin äänitorvi CNN sekä äärioikeistolainen Fox News. Sotloff ”sattui olemaan paikalla” Arabikevään alkaessa, Libyan Benghazissa Yhdysvaltain lähetystöön tehdyn hyökkäyksen aikana, samoin kuin monessa muussakin paikassa silloin kun tapahtui jotain odottamatonta.

Sotloff opiskeli Interdisciplinary Center Herzliyassa, jonka kanssa samalla kampuksella sijaitsee Mossadin kanssa yhteen kytkeytynyt IICT, International Institute for Counterterrorism.

Myös kahden muun, ISIS:in teloittamaksi väitetyn henkilön, britti David Hainesin sekä amerikkalaisen toimittaja James Foleyn taustasta löytyy viitteitä mahdollisesta toimihenkilösuhteesta CIA:n ja MI6:n.

Asiantuntijoiden lavastetuiksi arvioimia toimittajien teloituskuvia monitoroineen ja julkaisseen SITE:n (The Search for International Terrorist Entities Intelligence Group) taustalta löytyy oikeistolaisen RAND Corp:in lisäksi Yhdysvaltain hallitus. SITE on myynyt konsultointiaan mm. FBI:lle. Kuvio vaikuttaisi toimivan siten, että SITE monitoroi nii-iiin hyvin jihadistien sivustoja, että se saa jo ennen tapahtumaa käsiinsä materiaalia, joka esittää tapahtumaa itseään, luovuttaa sen edelleen medialle, joka uutisoi kun vaeltavaa terroristia tarvitaan oikeuttamaan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

Vertaa esimerkiksi Washington Post -lehden artikkeli ”Leak Severed to Al-Qaeda´s Secrets” http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/10/09/AR2007100900791.html?hpid=topnews%20mccoy/189 jossa sanotaan ”A small private intelligence company that monitors Islamic terrorist groups obtained a new Osama bin Laden video ahead of its official release last month.”

Saattaa olla, että ISIS on tiennyt toimittajien tupladuunista, ja teloittanut toimittajat lähettääkseen viestin tiedustelupalveluille. Tai toimittajia ei ole teloitettu, vaan he elävät jossain uusilla kasvoilla ja uudella nimellä, jatkaen entisessä työssään, ja lavastetuiksi arvioidut videot ovat olleet osa hämäystä. Muitakin mahdollisia selityksiä toki on.

 

 

 

Lue myös:

Riikka Söyring: ISIS – Aito uhka vai tekouhka http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175843-isis-aito-uhka-vai-tekouhka

Riikka Söyring: Vaeltava terroristi http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174917-vaeltava-terroristi

Ari Rusila: Asekaupan valtapeli http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175909-asekaupan-valtapeli

Ari Rusila: Asekauppa: Odessan verkosto http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176661-asekauppa-odessan-verkosto

 

Pääasialliset lähteet:

The Global Post – Timothy McGrath: The US is now involved in 134 wars or none, depending on your definition of ´war´ http://www.globalpost.com/dispatch/news/war/140911/the-us-either-134-wars-or-none-depending-your-definition-war?page=0,0

Global Affairs – Sergey Glazyev: The Threat of War and the Russian Response http://eng.globalaffairs.ru/number/The-Threat-of-War-and-the-Russian-Response-16988 (erittäin kiinnostava artikkeli)

New Eastern Outlook – Garikai Chengu: White House might still be arming ISIL http://journal-neo.org/2014/09/18/white-house-might-still-be-arming-isil/

Wall Street Journal – Adam Entous, Julian E. Barnes: Deal with Saudis paved way for Syrian airstrikes http://online.wsj.com/articles/deal-with-saudis-paved-way-for-syrian-airstrikes-1411605329?mod=WSJ_hp_LEFTTopStories

New Straits Times online – Syria blasts coalition against Islamic State http://www.nst.com.my/node/35736

Santa Fe New Mexican – David D. Kirkpatrick: Suspicions run deep in Iraq that CIA and the Islamic State are united http://www.santafenewmexican.com/news/suspicions-run-deep-in-iraq-that-cia-and-the-islamic/article_8b450940-27d8-5ec0-8a59-823990e7949a.html

Third World Traveler: Angola 1975 to 1980´s, The Great Powers Poker Game (excerpted from the book "Killing Hope" by William Blum) http://www.thirdworldtraveler.com/Blum/Angola_KH.html

ABC News – ABC News Exclusive: The Secret War Against Iran http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2007/04/abc_news_exclus/

Foreign Policy Journal – Mark Perry: Exclusive: False Flag. A series of CIA memos describes how Israeli Mossad agents posed as American spies to recruit members of terrorist organization Jundallah to fight their covert war against Iran http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/01/13/false_flag

Foreign Policy Journal – David Rothkopf: Bad moon rising

The Green Left – Yacov Ben Efrat: Afganistan: How the US put Taliban in power https://www.greenleft.org.au/node/23860

The New York Times – James Risen (1998): Russians are back in Afganistan, aiding rebels http://www.nytimes.com/1998/07/27/world/russians-are-back-in-afghanistan-aiding-rebels.html

Foreign Policy Journal – Daniel Altman: Is Syria a pay-to-play conflict? http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/09/25/is_syria_a_pay_to_play_conflict_defense_industry_contributions_congress?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_term=%2AEditors%20Picks&utm_campaign=2014_EditorsPicks09%2F25RS

IDSA, Institute for Defence Studies and Analyses – Balaji Chandramohan: Who is supporting Jundullah´s terror campaign and why? http://www.idsa.in/idsacomments/WhoisSupportingJundullahsTerrorCampaignandWhy_BChandramohan_061109.html

Hannu Yli-Karjanmaa: Valtiot ja terrorismi (kirja)

Tariq Ali: Taistelu Pakistanista (kirja)

The Daily Beast: The Turks to Isis: ´Let´s make a deal´ http://www.thedailybeast.com/articles/2014/09/21/the-turks-to-isis-let-s-make-a-deal.html

The Counterpunch – Garikai Chengu: How the US helped create Al Qaeda and ISIS http://www.counterpunch.org/2014/09/19/how-the-us-helped-create-al-qaeda-and-isis/

U.S. Department of State: Foreign Terrorist Organizations http://www.state.gov/j/ct/rls/other/des/123085.htm

U.S. Department of State: State Sponsors of Terrorism Overview http://www.state.gov/j/ct/rls/crt/2013/224826.htm

The People´s Daily Morning Star: Iran and US in Secret Alliance http://www.morningstaronline.co.uk/a-c759-Iran-and-US-in-secret-alliance#.VChMBWN03IV

New York Times – Ben Hubbard: U.S. Goal is to make Syrian rebels viable http://www.nytimes.com/2014/09/19/world/middleeast/us-and-allies-turn-to-rebels-with-a-cause-fighting-isis.html&assetType=nyt_now&_r=2

The Daily Beast: White House has no international legal justification for hitting Isis http://www.thedailybeast.com/articles/2014/09/15/white-house-has-no-international-legal-justification-for-hitting-isis-in-syria.html

Reuters – Stephanie Nebehay: U.S. -led strikes in Iraq, Syria compound humanitarian plight: ICRC http://www.reuters.com/article/2014/09/26/us-mideast-crisis-redcross-idUSKCN0HL1V920140926

Washington Times: Obama-armed Syrian rebels: Airstrikes on Islamic State ´attack on the revolution ´ http://www.washingtontimes.com/news/2014/sep/25/obama-armed-syrian-rebels-airstrikes-on-islamic-st/

Vox.com: 14 maps that explain ISIS http://www.vox.com/2014/9/25/6843611/14-maps-that-explain-isis?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=vox&utm_content=feature-share-top

RT News: By mistake? US-led jets bomb grain silos in Syria, ´civilians killed´ http://rt.com/usa/191576-syria-coalition-silos-civilians/

Press TV: US bombing Syria to wrest control of oil: Kucinich http://www.presstv.ir/detail/2014/09/25/379988/us-bombing-syria-for-oil-kucinich/

Financial Times: US says attacks on Isis could last years (24.9 2014)

 

Perspektiiviä etsimässä

 

Islam on maailman toiseksi levinnein uskonto kristinuskon jälkeen – roomalaiskatoliset ovat suurin yksittäinen lahko – joten potentiaalisia muslimiterroristeja on, teoriassa, iso osa maailman väestöstä. Kuitenkin esimerkiksi Euroopan vähistä terrori-iskuista on alle 1% muslimien tekemiä.

Maailman mittakaavassa, suhteutettuna muihin kuolinsyihin, terrorismi ei ole suurimmasta päästä.

Vuonna 2013 kuoli maailmassa 17 891 henkilöä terrori-iskuissa, näistä yli kolmannes Irakissa. Toiseksi eniten kuoli terrori-iskuissa kuoli Afganistanissa ja kolmanneksi eniten Pakistanissa.

The National Consortium for the Study and Responses to Terrorism (START) laskeskeli pari vuotta sitten terrori-iskun seurauksena kuolleen keskimäärin 16 Yhdysvaltain kansalaista vuodessa vuoden 2001 jälkeen. Yhdysvallat, jossa on kuolemanrangaistus käytössä, teloittaa vuosittain useampia ihmisiä kuin mitä amerikkalaisia terrori-iskuissa kuolee. Sydänsairauksiin Yhdysvalloissa kuoli vuonna 2013 yli puoli miljoonaa ihmistä, diabetekseen 73 891 henkilöä ja itsemurhan teki 39 518 henkilöä.

Hyvällä syyllä voi kysyä, onko terrorismin länsimaille muodostamaa uhkaa liioiteltu, ja jos näin on, missä tarkoituksessa.

 

Lähteet:

Terrorist Attacks and Related Incidents in the United States – William Robert Johnston http://www.johnstonsarchive.net/terrorism/wrjp255a.html

Global Terrorism Database http://www.start.umd.edu/gtd/

FBI Terrorism: Terrorist attacks on U.S. soil by group, from 1980 to 2005 http://www.fbi.gov/stats-services/publications/terrorism-2002-2005/terror02_05#terror_05sum (ääri-islamistit 6%, juutalaisekstremistit 7%, kommunistit 5%, Latinot 42%, äärivasemmisto 24%, muut 16%)

Euroopassa alle 1% terrori-iskuista on muslimien tekemiä. Kts. esim. Europol: Situation and Trend Report (eri vuosilta) https://www.europol.europa.eu/content/te-sat-2014-european-union-terrorism-situation-and-trend-report-2014

Country Reports on Terrorism 2013 http://www.state.gov/j/ct/rls/crt/2013/index.htm

Triangle Center on Terrorism and Homeland Security http://sites.duke.edu/tcths/

CDC, Centre for Disease Control and Prevention: Leading causes of death http://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading-causes-of-death.htm

Death Penalty Information Center: Executions by year since 1976 http://www.deathpenaltyinfo.org/executions-year

The Guardian: Jeh Johnson: ´No credible information that Isis planning to attack the US´ http://www.theguardian.com/world/2014/sep/10/jeh-johnson-dhs-chief-no-information-isis-attack-us-homeland

0
riikkasoyring
Heinävesi

Riikka Söyring on makrohistorian sosiologiaan hurahtanut kolmen valtavan upean pojan äiti, taidemaalari, kirjoittaja, sarjakuvapiirtäjä ja metsätilan emäntä.
Heinävedelle tämä kerrostalossa kasvatettu kaupunkilainen päätyi reittiä Pori-Turku-Espoo-Tukholma-Helsinki-Hyvinkää-Oslo-Vantaa-Montana-Wyoming-Kanada-Helsinki-Naantali-Helsinki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu