Eu-komission verotuskonsulttina verokeidasfirma PwC

Euroopan unionin viime aikaisia tapahtumia ajatellessa ei voi olla varma, onko eksynyt vahingossa seuraamaan poliittista parodiaa, kehnoa sitcomia vaiko jonkin kaamean saippuasarjan loputtomasti kestäviä jahkailuja juonitteluineen ja itse aiheutettuine ongelmineen.

 

Uusin komissaarimme, Euroryhmää johtanut, veroparatiisi Luxemburgin entinen pääministeri Jean-Claude Juncker joka käytti virka-aikansa helpottamalla suuryritysten "verosuunnittelua" aikoo taklata eurooppalaisen veronkierron komissionsa kanssa.

Kyllä juu. Sisäpiiritietoa "verosuunnittelusta" ainakin on! Junckerin komission kytkennät eri intressiryhmiin ovat sitä luokkaa, että yleinen etu jää varmasti erityisryhmien edun tavoittelun jyräämäksi.

Muutama esimerkki:

Espanjalainen ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete omistaa kahden espanjalaisen öljy-yhtiön – Petrolífera Dúcar SL ja Petrologis Canaris SL – osakkeita. Hän on toiminut myös em. yhtiöiden johdossa.

Brittiläinen rahoituspalvelu- ja pääomamarkkinakomissaari Jonathan Hill on lobbauspuoti Quiller Consultants´in perustaja. Quiller Consultants edusti useita rikoksenuusijapankkeja kuten HSBC:ta ja Bank of Americaa, jotka omalla toiminnallaan osaltaan olivat synnyttämässä vuoden 2008 kriisiä.

Talouskomissaari Pierre Moscovici johti aiemmin teollisuuden Le Cercle de l´Industrie – lobbausryhmää. GoldmanSachs on siinä määrin edustettuna komissiossa vuodesta toiseen, että heillä täytyy olla kiintiö. Eräs tämän vuoden ex-GoldmanSachsilainen on tutkimuskomissaari Carlos Moedas.

Paljastetut 548 verotuksen erityissopimusta Luxemburgissa ovat aivan varmasti vain pieni osa kaikista verotuksen erityissopimuksista.

 

 

Varkauksia ja verosuunnittelua

"Verosuunnittelun" salliminen tarkoittaa käytännössä sitä, että koska suuryritykset eivät maksa veroja Euroopassa, pk-yritykset ja palkansaajat joutuvat paikkaamaan vajeen verotuotoissa.

Voisi sanoa: komissaari Juncker auttoi pääministerinä toimiessaan yrityksiä varastamaan eurooppalaisilta veronmaksajilta. Summan on arvioitu olevan vuositasolla yhden biljoonan (miljoona miljoonaa, tuhat miljardia) verran. Komissaari Juncker "verotuksen erityisjärjestelyillään" aiheutti leikkaustarpeita sosiaaliturvaan, eläkkeisiin jne useimmissa Eu-maissa.

Ketään ei myöskään yllättäne erityissopimuksen solmineiden yritysten nimet: Pepsi, Ikea, Heinz, Procter & Gamble, Amazon, FedEx sekä jokaiseen viimeaikaiseen manipulointiin, huijaukseen ja rahanpesuun osallistuneet rikoksenuusijapankit (virallisessa puheessa "järjestelmälle välttämättömät" eli SiFi-pankit) HSBC, Deutsche Bank ja JP Morgan.

 

 

PwC

Talouselämä -lehti raportoi tilintarkastusta, veropalveluita ja liikkeenjohdon konsultointia tarjoavan PricewaterhouseCoopersin (PwC) aikeista määrätä romahtaneen investointipankki Lehman Brothersin tiedot tuhottaviksi. Siinä häviäisi tietoa finanssikriisin syistä ja seurauksista. Siinä saattaa hävitä tietoa myös komissaari Junckerin osallisuudesta taloussotkuihin.

PwC on yksi neljästä suuresta maailmanlaajuisia operaatioita hoitavasta "tilintarkastus" yrityksestä. Muut ovat KPMG, Deloitte ja Ernst&Young.

PwC, jolla on toimintaa 81 eri verokeitaassa, on myös Euroopan veroparatiisisotkujen keskiössä – monellakin tapaa.

Enronin tilit ennen Enronin romahdusta kunnossa oleviksi julistanut PwC auditoi – ja antoi puhtaat paperit – pankeille, vakuutusyhtiöille ja finanssioperaattoreille, joiden sotkuiset finanssit synnyttivät vuoden 2008 kriisin, jonka seurauksena puoli maailmaa kärvistelee edelleen pankkitukitalkoiden aiheuttamissa valtioiden velkakriiseissä ja taantumassa.

 

 

PwC konsultoi komissiota

PwC on se yritys, jolta komission vero-osasto on tilannut useita selvityksiä verotusasioissa. PwC:n on määrä konsultoida komissiota siinä, kuinka "yritysten sosiaalinen vastuu" (CSR, Corporate Social Responsibility") veroasioissa saadaan toteutettua.

Joel Bakan selvittää kirjassaan "The Corporation" kuinka useimpien maiden lainsäädännössä yritysten ensijainen vastuu ja tavoite on maksimoida yritysten voitto – joten CSR on ko. maiden lakien vastainen hanke.

On mahdollista, että talousrikollisuuden mafiapomofirma on paras taho opastamaan demokratian esitaistelijan, Euroopan unionin avoimilla vaaleilla valitsemattoman komission ilmaisemia suunnitelmia järjestäytyneen rikollisuuden lakkauttamisessa mutta mitenkään varmaa se ei ole – eikä uskottavaa.

 

 

Pääasialliset lähteet:

The International Consortium of Investigative Journalists: Leaked documents exposed global companies´ secret tax deals in Luxembourg http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks/leaked-documents-expose-global-companies-secret-tax-deals-luxembourg

EuObserver: Attacks mount against ´master of lies´ Juncker http://euobserver.com/economic/32294

EurActiv: It´s official: Last Eu election had lowest turn-out ever http://www.euractiv.com/sections/eu-elections-2014/its-official-last-eu-election-had-lowest-ever-turnout-307773

The Portugal News online: Juncker´s European commission takes office http://www.theportugalnews.com/news/junckers-european-commission-takes-office/33151

Talouselämä: Erikoinen linjaus: Finanssikriisin arkistoja aiotaan tuhota Euroopassa http://www.talouselama.fi/uutiset/erikoinen+linjaus+finanssikriisin+arkistoja+aiotaan+tuhota+euroopassa/a2276252?b=u_tivi

U.S. Securities and Exchange Commission: Final Rule: Strengthening the Commissions Requirements Regarding Auditor Independence http://www.sec.gov/rules/final/33-8183.htm#footnote_112

PricewaterhouseCoopers: PwC Eu Services http://www.pwc.com/gx/en/eu-institutions-services/index.jhtml

PwC: Questionnaires filled in for the 14 member states http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/tax_fraud_evasion/pwc_study_annex.pdf

PwC: Study including a data collection and comparative analysis of information available in the public domain on existing and proposed tax measures of the 14 EU member states in relation to non-cooperative jurisdictions and aggressive tax planning http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/tax_fraud_evasion/pwc_study.pdf

 

 

Loppukevennys:

Valeiden mestariksi tituleerattu Juncker kiitteli komission aloittaessa toimintaansa "Euroopan parlamentin, valtioiden päämiesten ja hallitusten tukea" antaen ymmärtää komissiolla ja itsellään olevan demokraattista tukea.

(Europarlamentinkin saama) Demokraattinen tuki – legitimiteetista puhumattakaan – on tulkinnanvarainen asia. Toukokuun eurovaalit kiinnostivat äänestäjiä vähemmän kuin koskaan, vain 42,54% äänestysikäisistä vaivautui uurnille.

Näillä mennään: Jo näkyy valoa tunnelin päässä. Oho. Varauloskäynnin kulissioven lampussa lukee ´sisäinen devalvaatio´. Niskalenkki markkinoista on saatu, ote pitää, kriisi jatkuu ja kaikki on fantastista.

riikkasoyring
Heinävesi

Riikka Söyring on makrohistorian sosiologiaan hurahtanut kolmen valtavan upean pojan äiti, taidemaalari, kirjoittaja, sarjakuvapiirtäjä ja metsätilan emäntä.
Heinävedelle tämä kerrostalossa kasvatettu kaupunkilainen päätyi reittiä Pori-Turku-Espoo-Tukholma-Helsinki-Hyvinkää-Oslo-Vantaa-Montana-Wyoming-Kanada-Helsinki-Naantali-Helsinki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu