Pankkiunioni vaarantaa talletuksesi
Pankkiunioni vaarantaa talletuksesi
Euroopan unioni sopi Elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivistä (BRRD) joulukuussa 2013. Direktiivissä määritelty sijoittajan vastuu tulee voimaan 1. tammikuuta 2016.
Otetaan alkuun perussanasto:
Talletus = Tallettajan saatava pankilta, tallettaja on "pankin velkoja"
Velka = Velkojan saatava velalliselta
Sijoittajan vastuu (Bail-in) = Sijoittaja vastaa sijoituksellaan, mikäli rahoituslaitos menee vararikkoon
Pankkituki (Bail-out) = Pankit pelastetaan veronmaksajien kustannuksella
Ensisijainen velkoja = Velkoja, joka saa saatavansa konkurssipesästä ensimmäisenä pois.
VIRALLINEN VERSIO
Pankkiunionia on markkinoitu kriisinratkaisumekanismina. Pankkiunioni on kuitenkin osa yhdennettyä rahoituskehystä, johon sisältyy yhteiset valvontamekanismi, kriisinratkaisumekanismi, talletussuojajärjestely sekä luottojärjestely (”yhteinen varautumisjärjestely”). Talletussuojajärjestelmää voidaan käyttää rahoitustoimiin pankin kaatuessa. Talletussuojajärjestelmää käytetään jos pankin ongelmat vaikuttavat vakuutettuihin tallettajiin.
Kriisinratkaisua rahoittavat ensin pankki, sen osakkeen omistajat ja tarvittaessa osittain myös pankin velkojat.
EPÄVIRALLINEN VERSIO
Olen käynyt läpi joukon asiakirjoja, toimintasuosituksia ja kaavailuja (lähdeviitteet alla).
Lukemansa perusteella pääsee yhteen lopputulokseen. Pankkien konkurssit (alasajot) aiotaan suorittaa edelleen veronmaksajien kustannuksella, mutta epäsuoremmin, eri reittiä ja eri nimikkeiden alla.
Mikäli länsimainen pankki menee nurin tai uhkaa mennä nurin Euroopan unionissa tai Yhdysvalloissa, uuden säännöstön perusteella tallettaja voidaan tulkita pankkiin sijoittaneeksi henkilöksi, joka on sijoittajan vastuussa pankin velkojille omalla sijoituksellaan so. talletuksellaan. Tällöin talletus muunnetaan pankin pääomaksi, jolloin siitä tulee konkurssipesän omaisuutta, millä maksaa ensisijaisille velkojille.
Mutta tallettajanhan piti olla pankin velkoja! Kyllä, mutta Financial Stability Boardin (FSB) mukaan pankki on toisen pankin ensisijainen velkoja, ennen valtioita ja paikallishallintoja, eritoten johdannaisten kanssa. Näin suojellaan rahoitusjärjestelmää – jos kohta tallettajien kustannuksella.
Kansainvälinen järjestelypankki BIS on arvioinut johdannaiskaupan määräksi 691 biljoonaa dollaria. Koko maailman yhteenlaskettu bkt on noin 77 biljoonaa.
Muistettakoon, että myös eläkerahastoilla on rahaa pankeissa, joten nekin joutuvat sijoittajan vastuuseen pankkijärjestelmän romahtaessa. Tarkoittaa sitä, että romahduksen tullessa eläkkeitä ei makseta.
Pankkituki hoidetaan pankkiunionissa suoraveloituksella niin että poliitikot eivät joudu perustelemaan pankkituen tarvetta äänestäjilleen.
Suomen Pankin tulkinnan mukaan pankkiunioni turvaa tallettajien säästöt. Mihin tulkinta perustuu, on minulle epäselvää, sillä talletussuojarahastoissa ei ole riittävästi varallisuutta, joilla kattaa tallettajien menetykset.
Pankkiunionin mukana tulevat myös eurobondit, Euroopan joukkovelkakirjat, jotka Eu:n perustuslaki kieltää. Jos ja kun Euroopan keskuspankki EKP alkaa ostaa jäsenmaiden/kriisimaiden velkakirjoja, eivätkä ne kykene velkansa takaisin maksuun, vastuu veloista siirtyy EKP:n kautta kaikille euromaille.
Emme siis joudu suoraan, parlamenttien päätöksellä tehtyyn eurooppalaiseen velkayhteisvastuuseen, josta pitäisi keskustella julkisesti joka jäsenmaassa (Ei koske Suomea!) vaan EKP:n kautta suoraveloituksella hoidettuun velkayhteisvastuuseen Eu:n jäsenmaiden veloista. EKP:n kautta asia voidaan hoitaa piilotellen.
Avainsanat asiakirjoja lukiessa: unsecured debts, unsecured depositors, bank´s derivatives obligations, resolution proceeding (= vararikko uuskielellä), secured creditors, senior counterparties, collateral for exposures, derivatives exposure, priority, resolution, collateral rights, ensuring financial system stability, systemically important financial institutions (SiFi), insolvency, exceptional circumstances, crisis management, statutory bail-in…
Aihe tuli taas ajankohtaiseksi G20 -kokouksen vuoksi. Ei ainoastaan Eu:lla vaan useimmilla G20 -mailla on omat bail-in -suunnitelmansa. Eu:n yhteinen kriisinratkaisumekanismi vastaa suoraan merkittävistä pankeista (SiFi) sekä rajat ylittävistä tapauksista; yhdentyneessä maailmantaloudessa kyse on lähes aina rajat ylittävistä tapauksista.
Kansainvälinen järjestelypankki BIS on ilmoittanut 5. joulukuuta, että Eu:n uusi pankkien pääomia ja vakavaraisuutta koskeva lakikehikko ei täytä Basel III -sääntöjä kuin kahdeksalla alueella neljästätoista.
Kommentti:
Toivon hartaasti olevani väärässä epävirallisessa tulkinnassani. Minun nähdäkseni pankkiunioni ei ole kriisinhallintamekanismi vaan pysyväksi tarkoitettu yhteisvastuumekanismi, jossa saamme ilon kustantaa missä Eu-maassa tahansa pulaan joutuneen pankin takaisinmaksua ensisijaisille velkojille so. toisille pankeille ja rahastoille – joihin tartunta voi levitä niiden Eu:n ulkopuolella toimivista osastoista.
Pankkiunionilla pyritään myös lisäämään pääomien vapaata liikkuvuutta, poistamaan sääntelyä pääomien tieltä – vaikka juuri rahoituspalvelujen tarjonta maasta toiseen samoin kuin pääomien vapaa liikkuvuus ovat lisänneet tartuntavaaraa maasta toiseen; ovat synnyttäneet nykyiset ongelmat.
Pankkiunioni ei katkaise valtioiden ja pankkien välistä ”kohtalonyhteyttä”, pankkiunioni keskittää kohtalokkaan siteen yhdestä jäsenvaltiosta kaikkiin jäsenvaltioihin. Valtiot ovat edelleen rahoitusjärjestelmän ”viime käden takaaja”.
Perustan ajatukseni maaliskuun jälkeen lukemiini papereihin (kts. Lähteet).
Liekö eräiden maiden (Saksa, Sveitsi jne) halulla saada oma kultavarantonsa kotiutettua oman keskuspankkinsa holviin tekemistä tekemistä pankkiunionin ja maailman talouskehityksen apaattisten näkymien kanssa? Kouriintuntuvalla kullalla takaa valuuttansa paremmin kuin lupauksilla, varsinkin seuraavan kriisin iskiessä.
Pääasialliset lähteet:
FSB: Effective Resolution of Systemically Important Financial Institutions (July 2011) http://www.financialstabilityboard.org/wp-content/uploads/r_110719.pdf?page_moved=1
Suomen Pankki – Pentti Hakkarainen: Pankkiunionin merkitys Suomessa http://www.suomenpankki.fi/fi/suomen_pankki/ajankohtaista/puheet/Documents/140515%20HaagaHelia_PH_esitys_Pankkiunioni_final.pdf
Financial Times Lexicon, definition of the bail-in http://lexicon.ft.com/Term?term=bail_in
FDIC, BoE: Resolving Globally Active, Systemically Important Financial Institutions (Dec 2012) https://fdic.gov/about/srac/2012/gsifi.pdf
IMF Staff Discussion Note: From Bail-out to Bail-in: Mandatory Debt Restructuring of Systemic Financial Institutions (Apr 2012) https://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2012/sdn1203.pdf
FSB: Improving Financial Regulations: Report of the Financial Stability Board to G20 -leaders (Sept. 2009) http://www.financialstabilityboard.org/wp-content/uploads/r_090925b.pdf?page_moved=1
wn.com: FSB reports to G20 Brisbane Summit on progress in Financial Regulatory Reforms http://article.wn.com/view/2014/11/28/FSB_reports_to_G20_Brisbane_Summit_on_Progress_in_Financial_/
Schroder Investment Management Limited: Response to FSB Public Consultation http://www.financialstabilityboard.org/wp-content/uploads/c_110909zz.pdf
Australian Government, The Treasury: Strenghtening APRA´s crisis management powers http://www.treasury.gov.au/ConsultationsandReviews/Consultations/2012/APRA
Bank of International Settlements (BIS): OTC derivatives market activity in the first half of the 2014 http://www.bis.org/publ/otc_hy1411.pdf
Statista: Global Gross Domestic Product (GDP) at current prices from 2004 to 2014 (in billion U.S. dollars) http://www.statista.com/statistics/268750/global-gross-domestic-product-gdp/
Palkansaajien tutkimuslaitos (PTT) – Heikki Taimio: Kissa pöydälle: Suomen osallistumiselle euroalueen liittovaltiokehitykseen on vaihtoehtoja http://www.labour.fi/TjaYpdf/ty22014/ty22014Nyberg.pdf
Council of the European Union: Commission Staff Working Paper: European Financial Stability and Integration Report 2010/2011 http://register.consilium.europa.eu/doc/srv?l=EN&f=ST%209392%202011%20INIT
BIS: Assesment of Basel capital regulations in the European Union concluded by the Basel Committee https://www.bis.org/press/p141205.htm
Lue myös: Euroopan johto tähtää hikipajaunioniin http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1813…
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä että Riikka ja muutkin alkavat penkoa tätä aihepiiriä. Näitä asioita on viime päivinä hoideltu Suomessa hiljaisuudessa(”kriisinratkaisurahasto” ym).
Kimmo Sasi taisi tuomita perussuomalaisten epäluottamuslause-ehdotuksen sillä perusteella että ps vastustaa vastuun siirtoa veronmaksajilta sijoittajille ym. Pintapuolinen näkemys, luulenpa.
Tässä yksi linkki aihepiiriin (=suursijoittaja Marc Faberin näkökulma):
http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/keskuspank…
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä haastattelu Marc Faberilta, jota muutoinkin olen pitänyt järkimiehenä.
Faber ottaa esiin valtionvelkakirjakuplan, finanssi ja reaalitalouden erkanemisen, rahan kierron/keskittymisen, todellisen inflaation sekä sen, että palkkojen jatkuvan jäädyttämisen takia kokonaiskysyntä on laskenut.
Ja vielä selkokielellä!
Kimmo Sasi ei ymmärrä taloudesta mitään, sen todisti hänen Council of Europessa pitämänsä puhe.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ollut venäläinen toisinajattelija-dissidentti Jevtusenko, joka sanoi ”Kun totuus korvataan hiljaisuudella, hiljaisuudesta tulee vale”?
Media voisi vaihteeksi ruveta hommiin, irrottaa silmänsä Pelkosen pukineista ja tosi-tv:n tissin vilautuksista ja kertoa asioista, jotka oikeasti jotain merkitsevät.
Vaikka sitten siitä, että jos suuryhtiöt maksaisivat veronsa, ei tarvittaisi veronkorotuksia. Tai siitä, että jos pankit toimisivat rehellisesti ja moraalisesti, keinottelematta ja kehittelemättä ”innovatiiivisia rahoitusinstrumentteja” ei tarvittaisi talouskuria, leikkauksia sosiaaliturvaan. Tai siitä, että sodissa kuolee siviilejä, ei sotilaita. Tai…
Ilmoita asiaton viesti
Väitetään, että jos maailman kultavarannon pistäisi yhteen nippuun niin se mahtuisi Eiffel-tornin alle?!?
Rahanarvo ja öljyn hinta sahaa milloin mihinkin, tilanteen mukaan, ja jos ei ”tilannetta” ole niin sellainen tehdään.
Eräät tahot ajavat lisäksi hanakasti, että maailman pitäisi siirtyä kokonaan bittirahaan! Helppo päätellä mitä sillä tavoitellaan. Pallo jalkaan, eikä mitään enää patjan alle tai sukan varteen..
Ainoa joka pitää ”pintansa” kaikissa tilanteissa on kulta. Sitä ei ”inflaatio” kovin paljoa heiluttele.
Siksi kiinnostaakin missä Suomen kulta ja hopea parhaillaan lojuu?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kultaa on EKP:ssä ja osa vuokrattuna.
Venäjä ja Kiina ostavat hurjasti kultaa. Mitä jos Venäjä alkaa vaatia maksun energiastaan kultana? Ellei jo vaadi. Niin minä ainakin tekisin, ja vaihtaisin kaikki saamani dollarit saman tien kultaan 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kiinahan tuota jalometallia on haalinut jo pitkää, eikä Venäjänkään varastot huonot ole.
Myös velkamailla Italialla, Espanjalla, Kyproksella ja Kreikalla pitäisi olla kultaa kohtuuhyvät varastot. Lieneekö ainakin kahdella viimeksi mainitulla jossain velkojen panttina?
Meillähän sitä ainoastaan ”lintukoto” EU:ssa tyydytään joukkovelkakirjalainoihin ja sitten käydään osoittelemaan yhteistyökumppaneita sormella kun eivät maksele takaisin määräajassa kun ovat niin velkaisia. Stubb varmaan sanoisi, että normaali sijoittajan riski jos velallinen jättää maksamatta?
Saikohan muuten Saksa jo ne omat harkkonsa takaisin, mitä hiljattain palautukseen vaativat?
Ilmoita asiaton viesti
Saksa sai takaisin vain pienen osan, ei kaikkea.
Ilmoita asiaton viesti
Kullan suurimpia yksittäisiä omistajia ovat keskuspankit, kansainväliset järjestöt ja maiden hallitukset. Niiden hallussa on vain noin 16,5 prosenttia maailman kullasta.
Nyt sitä kultaa kannattaa ostaa, koska sen hinta on pudonnut huipusta $1 900/oz(v.2011 ) lähes 40 %. Näyttää siltä, että kullan hinta putoaa alle $1 000/oz. Kullassakin kupla on puhjennut.
Maailman suurimmat kultavarannot ovat
Yhdysvallat kullan määrä 8 965 tonnia, Saksa 3 743 tonnia, IMF 3 101 tonnia, Italia
2 702 tonnia, Ranska 2 684 tonnia. Venäjän ja Kiinan kultavarannot ovat toistaiseksi alle 1 000 tonnia.
Venäjä osteli paljon kultaa viime ja edellsienä vuonna kun hinta oli korkea, mutta nyt rahat menevät sotatoimiin, kun hinta on alhaalla.
Ilmoita asiaton viesti
WGC:n mukaan Venäjällä pitäisi olla enemmän http://www.gold.org/research/latest-world-official…
Yhdysvaltain entinen apulaisvaltiovarainministeri sanoo Yhdysvaltain keskuspankki FED:in manipuloivan kullan hintaa http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1589…
Pidän syynä, vaikka Roberts ei niin suoraan sanokaan, sitä että kulta on eräänlainen antidollari, lisäksi varmempaa valuuttaa kuin dollari/fiat-raha – varsinkin jos romahdus tulee.
Kadonneita kultareservejä (esim. Irak, Libya, Ukraina) on saattanut päätyä Yhdysvaltoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä varmaan. Minun tietoni on kai viime vuodelta.
Venäjällä ruplan romahdus on johtanut siihen, että raha laitetaan turvaan loistoautoihin. Ostamalla niitä kullan sijasta. Se on vain kumma, että kaikki mikä on epäedullista Venäjälle on USA:n manipuloimaa ? On se mahtava maa. Luuletko, että USA manipuloi Venäjän pörssiä joka tänäänkin dippasi yli 4 %?
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&new…
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Yhdysvaltain tarvitse manipuloida Venäjän pörssiä kun pankit ja spekulantit hoitaa sen puolen. Parin vuoden sisään on ollut Libor-, Euribor-, Isdafix-, Forex- jne manipulointia, aina sama ryhmä asialla: JP Morgan, BofA, RBS. UBS, Goldman Sachs, Deutsche et al.
Mutta onko ketään pantu tuomiolle biljoonatappioista? Eipä ole, kevyillä kymppimiljardin ”sovittelumaksuilla” on vältetty syytteet ja tuomiot. Rikoksenuusijapankkien kartelli myöntää, maksaa ja korottaa sitten palvelumaksujaan. Osa pankkien aiheuttamista tappioista maksatetaan veronmaksajilla.
Ja keskuspankit rahoittavat tätä touhua.
Ilmoita asiaton viesti
Myös öljyn hinnan laskeminen taitaa olla vain taktinen sopimus.
Eikös suursijoittaja Soros jo sitä vaatinut taannoin, että öljyn hintaa täytyy laskea, mikä kuuluu siis samaan sarjaan kuin Venäjän vastaiset talouspakotteet.
Näitä suursijoittajia ei voi koskaan aliarvioida, ne istuvat kaikissa pöydissä ja ne saavat suursijoittajakaverinsa mukaan mihin haluavat. Kyseessähän on heidän yhteiset bisneksensä.
Jos Hodorkowski sanoo, että hän haluaa Venäjän presidentiksi, niin sitä he ainakin tavoittelevat.
Öljynviejämaat ovat muutenkin kohta toistensa raivelissa kiinni. Kun joku hyötyy niin se on yleensä joltain toiselta pois.
Poliitikot ovat pelkkiä pelinappuloita tässä rahamiesten Casinossa..
Ilmoita asiaton viesti
OPEC saa hinnan alennuksella karsittua amerikkalaisia liuskekaasu-yrityksiä pois jaloista kilpailemasta. Siihen tuskin kauan menee ja sitten öljyn hinta nousee.
Ilmoita asiaton viesti
Pitääpä muistaa tuo 1.1.2016. Syksyllä 2015 on sutinaa pankkitiskeillä, jos niitä tai käteistä on enää jäljellä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä uutta tietoa veronväistelystä Euroopassa http://euobserver.com/news/126852
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan pankeilla rankka pääomavaje
”Bank capital shortfalls just the ’tip of iceberg’, ECB official warns
EU bank capital shortfalls totalling nearly €25 billion identified by EU stress tests are ”just the tip of the iceberg,” Ignazio Angeloni, a member of the ECB Supervisory Board, said Wednesday. Speaking in Rome, Angeloni said that the ECB would soon begin assessments on the overall profitability of European bänks.”
http://euobserver.com/tickers/126863
Ilmankos kiirehtivät pankkiunionia.
Ilmoita asiaton viesti
[…] Pankkiunioni vaarantaa talletuksesi | Uusi Suomi Puheenvuoro – Pankkiunioni vaarantaa talletuksesi Euroopan unioni sopi Elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivistä (BRRD) joulukuussa 2013. Direktiivissä määritelty sijoittajan vastuu tulee voimaan 1. tammikuuta 2016. […]
Ilmoita asiaton viesti