Miksi kaikki aina menee vikaan eli Peterin periaate

Laurence J. Peter esitti teorian siitä, miksi asiat eivät toimi jo vuonna 1969. Kirjasta Peterin periaate (yhteistyössä Raymond Hullin kanssa) löytyy seuraava kuvaaja:

                                   pätemättömyyden tasolla olevien työntekijöiden

                                   lukumäärä x 100

kypsyysosamäärä =     ————————————————————————-

                                   hierarkiaan kuuluvien työntekijöiden kokonaismäärä

 

Laurence J. Peterin mukaan mikä tahansa hierarkia, olkoon yritys taikka hallitus -kommunistinen, diktatorinen, vapaata yritteliäisyyttä kannattava taikka demokraattinen- kaatuu kun se on saavuttanut kestämättömän kypsyyden tilan. 

Kirjassa Laurence J. Peter kuvailee hauskasti ja monin esimerkein kuinka ajan mittaan väistämättömästi hierarkiassa kuin hierarkiassa (politiikka, virasto, yhtiö jne) jokaiseen toimeen tulee ajan mittaan työntekijä, joka ei ole pätevä huolehtimaan siihen kuuluvista tehtävistä so. työntekijä, joka on saavuttanut oman pätemättömyystasonsa.

Peter sanoo että työntekijän pätevyyttä eivät määrää ulkopuoliset tahot, vaan hänen esimiehensä hierarkiassa. Jos esimies on saavuttanut oman pätemättömyyden asteensa,  hän arvioi alaisiaan panoksen (kohteliaisuus, siisteys, sääntöjen noudattaminen jne) mukaan, ei tuloksen (tuottavuus).

Peterin mukaan hierarkkisen elämän ensimmäinen käsky kuuluu Sinun tulee säilyttää hierarkia.

Kaksi ääriryhmää, ylipätemättömät ja ylipätevät poistuvat hierarkiasta (yleensä erotettuina) hierarkkiseksi hilseytymiseksi kutsutun ilmiön myötä. Ylipätemättömällä hilseytyjällä täytyy olla kaksi perusominaisuutta 1) hän ei pysty tuottamaan (tulos)    2) hän ei pysty tukemaan hierarkian sisäistä yhtenäisyyttä (panos).

Ylipätevän hilseytyjän selitän Peterin antamalla esimerkillä:  Pyrintölän kaupungin kouluun koeajalle valittu opettaja A.Terävä; A.Terävän ensimmäinen opetuskohde oli jälkeenjääneiden lasten erityisluokka. Vaikka häntä oli varoitettu, että nämä  lapset eivät pystyisi suoriutumaan paljostakaan, hän opetti heille jatkuvasti kaiken minkä suinkin kykeni. Vuoden loppuun mennessä monet Terävän jälkeenjääneistä lapsista saivat lukemisen ja laskennon vakiokokeissa parempia numeroita kuin normaaliluokkien oppilaat.

Terävän erottamisilmoituksessa sanottiin että hän oli törkeästi laiminlyönyt helmien pujottamisen nauhaan, hiekkalaatikon ääressä puuhailun sekä muun askartelun jota nimenomaan jälkeenjääneiden lasten tuli harrastaa. Hän ei ollut onnistunut riittävässä määrin käyttämään muovailuvahaa, sovittelunappuloita ja sormillamaalausvärejä jotka Pyrintölän kaupungin erityisopetusosasto oli varta vasten hankkinut. 

Monien selkeiden esimerkkien kautta kirjassa käydään läpi pätemättömyyden tuntomerkkejä, asteita ja niiden vaikutuksia kokonaisuuteen.  Peter kuvailee pätemättömyystasojen vaikutusta lääketieteessä, politiikassa, eri virastojen ja yhtiöiden toiminnassa, kouluopetuksessa, armeijassa ja asiakaspalvelussa (vrt. Peterin invertti: henkilö jolle keinoista on tullut tarkoitusperiä sinänsä; tavataan usein virastoissa).

Lopulta päädytään kokonaiselämänpätemättömyyteen, jonka vaikutukset ovat ihmiskunnan kannalta katastrofaaliset. Hierarkian -jota ylläpitävät pätemättömyystasonsa saavuttaneet ihmiset hierarkian eri asteilla- pakottamana haetaan ja harrastetaan jatkuvaa kasvua, seurauksena nälänhädät, ekokatastrofit taikka ydinaseiden aiheuttama joukkotuho. Tämä johtuu Peterin mukaan siitä, että kuljemme niin nopeasti ja niin pitkälle kuin pystymme innoittajanamme sokea usko siihen että Suuri panos tuottaa suuren tuloksen.

Parannus- ja ehkäisykeinojakin tarjotaan: Peterin poppakonsti;

1) korvataan suoritus henkilökuvalla so. pätemätön työntekijä luennoi työn arvokkuudesta, pätemätön maalari alkaa taidearvostelijaksi, pätemätön kasvattaja kuluttaa aikaansa ylistämällä kasvatuksen arvoa. Näin he eivät kenties ole hyödyksi mutta heistä ei ole myöskään vahinkoa koska he ovat poissa pätevien eri ammattialojen edustajien jaloista. (Itse lisäisin myös, että suoritusta henkilökuvalla korvaava on todennäköisesti onnellinen ja kokee olevansa hyödyksi)

2) kielteisen ajattelun voima: ajatelkaa vaaroja, vastuksia ja vaivoja jotka teitä kohtaavat kun harkitsette ottavanne vastaan teille tarjotun ylennyksen. Kenties päätätte olevanne aivan onnellinen jo nyt, kieltäydytte ylennyksestä ja jäätte työhön, jossa olette pätevä ja saatte aikaan tulosta sen sijaan että siirtyisitte hierarkiassa ylemmäs ja mahdollisesti saavuttaisitte henkilökohtaisen pätemättömyytenne tason.

Peterin parannusta en kerro. Suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän kirjaan ja ottamaan siitä itse selvää. Kirja on yhä ajankohtainen.

Laurence J. Peter on kanadalainen kasvatustieteiden professori.  Hän on toiminut mm. opettajana, koulu- ja vankilapsykologina sekä professorina  Etelä-Kalifornian yliopistossa.

Liite:  http://elamakasissamme.blogspot.com/search/label/Matthias%20Rath  joka sekin  kenties selittää, miksi kaikki aina menee vikaan. Ja kuinka muutosta voi tavoitella.

riikkasoyring
Heinävesi

Riikka Söyring on makrohistorian sosiologiaan hurahtanut kolmen valtavan upean pojan äiti, taidemaalari, kirjoittaja, sarjakuvapiirtäjä ja metsätilan emäntä.
Heinävedelle tämä kerrostalossa kasvatettu kaupunkilainen päätyi reittiä Pori-Turku-Espoo-Tukholma-Helsinki-Hyvinkää-Oslo-Vantaa-Montana-Wyoming-Kanada-Helsinki-Naantali-Helsinki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu