EU:n elvytyspaketti muuttuu päivä päivältä huonommaksi diiliksi

Eduskunta alkaa pian käsitellä EU:n kuuluisaa elvytyspakettia. Sitä on päähallituspuolue demareiden johdolla pidetty suorastaan taivaan lahjana. Olemme saaneet juuri sitä, mitä tilasimme, on Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen hehkuttanut julkisuudessa (Ylen ykkösaamu 26.1.2021). Tuppurainen on väärässä.

EU-maat ottavat yhdessä jättimäisen 750 miljardin euron lainan, josta maille jaetaan elvytystukena sekä lainoina erisuuruisia summia. Lopulliset luvut ovat vielä auki, mutta kokonaissummasta Italia saa reilut 200 miljardia euroa ja Italia ja Espanja yhdessä lähes puolet.

Suomen osuus velkapaketista on 6,6 miljardia euroa ja se maksetaan vuosina 2028-2058. Suomen piti alun perin saada 3,5 miljardia euroa, mutta tällä hetkellä osuus on kutistunut arvioiden mukaan noin 2,6 miljardiin euroon. Tuppuraisen mukaan osuus voi kutistua vielä edelleen, noin 1,4-1,5 miljardiin euroon.

Suomen osuus on kutistunut, koska maamme on pärjännyt koronapandemiassa taloudellisesti monia muita paremmin. Käytännössä olemme tukeneet oman maan taloutta isolla velkapaketilla, jonka seurauksena saamme EU:ltä vähemmän elvytysrahaa.

Taloudellisesti diili on kannaltamme järjetön. On kehuttu, miten meidän pitää olla mukana olla tukemassa koko EU:n elpymistä, koska maamme elää viennistä. Olisi rehellistä kertoa, että Suomen viennistä menee eniten EU-rahaa saaviin maihin, noin 7 prosenttia. Italian ja Espanjan vientimme oli ennen koronaa noin miljardin euron luokkaa vuositasolla.

Ylen ykkösaamussa Tuppurainen ilmoitti kuin ohimennen, että pahimmillaan Suomen velkaosuus voi nousta kaksinkertaiseksi sopimuksen bkt-osuuteen nähden. Tämä tapahtuu, jos jotkut maat eivät maksa omaa osuuttaan jättivelasta. Tällöin Suomen velaksi tulee 13,2 miljardia euroa.

Joukko Suomen johtavia talousasiantuntijoita on sitä mieltä, että elvytysmekanismi on Suomen kannalta äärimmäisen huono paketti. Se on samalla merkittävä askel kohti EU:ta tulonsiirtounionina.

SDP on Marinin ja Tuppuraisen johdolla perustellut elvytyspakettia sillä, että sen avulla unionin jäsenmaat nousevat nopeammin koronan aiheuttamasta taantumasta. Elvytyspaketin ehdoissa katsotaan kuitenkin pääosin maiden talouskehitystä ennen koronaa. Valtion virallista linjaa vastustavien talousasiantuntijoiden mukaan kyse on suuresta puhalluksesta, jossa Suomelle on varattu vain maksajan rooli.

Demarit ovat myös myyneet pakettia ”vain kertaluonteisena”. Puolueen konkareihin kuuluva Erkki Tuomioja sitten vihdoin uskalsi sanoa ääneen, että elvytysrahastosta tulee pysyvämpi ratkaisu. No, tiedämmepä ainakin, mihin veroeuromme tulevaisuudessa matkaavat.

Aivan keskeisessä roolissa tulee olemaan elvytyspaketin käsittely eduskunnassa. Demarien mukaan paketin hyväksymiseen riittää yksinkertainen enemmistö, mutta perustuslaki- ja muilla valiokunnilla voi olla tästä eriävä näkemys. Tämä tulee olemaan hyvin äärimmäisen tärkeä kysymys, sillä määräenemmistöä tämä tulonsiirtounioniin siirtyminen ei eduskunnassa tule saamaan.

Korostan vielä, että kannatan EU:ta. Se on tärkeä turvallisuusprojekti, on tuonut Suomessa paljon taloudellista vakautta ja sisämarkkinat ovat pienen vientivetoisen maan kannalta erittäin tärkeät. Pidän eurosta ja vapaasta liikkumisesta. Ei meidän kuitenkaan aina kannata olla se luokan idiootti, jota muut vievät 6-0 joka ainoassa hankkeessa.

Joskus pitää olla rohkeutta sanoa ei.

 

RiinaLansi
Keskusta Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Kaipaan politiikkaan faktapohjaista päätöksentekoa, joka auttaa lisäämään koulutuksen ja työn arvostusta, pitämään yllä hyvinvointivaltiota ja huolehtimaan aiempaa paremmin lapsista, nuorista ja vanhuksista. Lapset ansaitsevat turvatun lapsuuden, ja heidän etunsa tulee ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Nuoria pitää auttaa löytämään paikkansa yhteiskunnassa, ja vanhuksia ei saa jättää yksin. Meidän pitää innostaa yrittäjyyttä ja löytää kasvua tuovia innovaatioita. Sosiaaliturvaa tulee uudistaa niin, että kaikkien kannattaa aina ottaa työ vastaan tai opiskella. Työpaikkojen lisääminen on paras keino kohottaa ihmisten itsetuntoa, ja samalla nostaa jokaisen täysivaltaiseksi yhteiskunnan jäseneksi. Tarvitsemme jokaisen panosta, myös muualta meille saapuvien. Minulla on valtavasti kokemusta ratkaisujen löytämisestä hankaliin, erilaisia näkemyksiä sisältäviin konflikteihin. Tämä ei onnistu, jos ei kuuntele sydäntään ja erilaisia näkemyksiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu