Miehen puku
Miksi. Kysyy nainen. Miksi miehen viralliseksi asuksi on valikoitunut puku? Puhumattakaan antiikin ajoista kun mies sai pukeutua jos minkälaisiin kauhtanoihin. Vaatteen historia on pitkä. Mukavuus on tullut naisen pukeutumiseen. Ei enää korsetteja eikä muitakaan kiristyksiä, no, rintaliivit vaikka niitäkin saa kiristämätöntä mallia.
Miehet sen sijaan hikoilevat puvussa. Ainakin virallisesti. Lomalla voi toki pistää bermudashortsit jalkaan ja kävellä sandaaleissa. Jos nainen työskentelee miesvaltaisella alalla onko hänen pukeuduttava jakkupukuun ( naisellinen versio miehen puvusta ) ollakseen uskottava? Onko miehen puku yksi vallankäytön ilmenemismudoista?
Jos valtionpäämiehet kohtaisivat pukeutuneena puvun keveyempään muotoon ( housut ja kravaton, lyhythihainen paita ) ottaisko kukaan heitä yhtä tosissaan, tai he toisiaan, ei taatusti. Onpa miehen elämä tylsää, sanoo nainen. Onko tylsempää asua kuin puku, yleensä tumma? Entä sitten kravatti? Ennen ei saanut mennä ravintolaan ilman kyseistä kuristuspantaa. Mitä sanovat vaatesuunnittelijat? Pukua, pukua. Joskin pikku uutuuksilla höystettyinä, kuten väri, takinhelman pituus tai kauluksen muoto tai muodottomuus. Mutta radikaalisuus puuttuu, jotain mullistavaa saanko pyytää suunnittelijat! Skotit pukeutuvat Kilttiin, juhlapäivinä ainakin. Mutta he tekevät sen perimän nimessä, tuskin muuten. Äiti sanoi tyttärelleen: Mitkä rievut sulla nyt on päälläsi?
Tytär päätti jatkaa riepulinjalla, koska ei työskennellyt miesvaltaisella alalla eikä ollut muutenkaan silmäätekevä. Vaatteet kertovat sosiaalisen aseman, maailmankatsomuksen tai välinpitämättömyyden koko aihetta kohtaan. Jotkut eivät katso peiliin tai jos katsovat, hyväksyvät näkemänsä, eivätkä välitä muiden mielipiteistä. Kun kirjailija Elina Karjalainen esiintyi teeveessä, sanoi tuttava:
– Minkä vaatekasan toi ihminen on ripustanut päälleen? Pitäisi sitä vähän katsoa peiliin, kun teeveeseen menee, hän jatkoi.
Niin. Mitä se kertoi arvostelijasta ja arvostelun kohteesta? Arvostelun kohde esiintyi niin kuin täysin rento ihminen esiintyy, hän oli oma itsensä. Arvostelija projisoi omaa visiotaan, josta arvostelun kohde ei olisi välittänyt tuon taivaallista jos olisi sen kuullut. Ostavatko miehet pukunsa a) pakosta b) vaimon, tyttöystävän määräyksestä c) työnsä vuoksi? Koska joku aloittaa pukukapinan? Polttaisi roviolla koko pukuaatteen ja kaiken mikä siihen liittyy.
Taiteilija teki tilateoksen. Ripusti rivin puvuntakkeja kaupungin kattojen korkeudelle heilumaan. Mitä ajattelivat kansalaiset? Vautsi, hyvin värit mätsäävät keskenään. Puvun takki ei ole puku, se on pikkutakki, joten kyseinen demostraatio tuskin käsitteli tätä pukuasiaa, josta nyt kirjoitan.
d) koska viihdyn puvussa, ja näytän mielestäni hyvältä siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrotaan että ns. miehen puku, jonka esikuvat ovat normadilaisissa kansanpuvuissa, tuli laajempaan tietoisuuteen Ranskan vallankumouksen aikana , jolloin ko. kansanpukuja kantavat normandilaiset, jotka olivat aktiivisia vallankumouksellsia.
Ilmoita asiaton viesti
Miesten puku on syrjäyttänyt kaikki muut asusteet yksinkertaisesti siksi että mikään muu asuste ei edusta niin loppuun hiottua tyylikkyyttä ja toimivuutta. Siksi se on idästä länteen koko maailman halutuin asuste kaikille miehille jotka haluavat pukeutua edustavasti.
https://yle.fi/a/74-20013344
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostavia pohdintoja. Itselleni puku sovi ollenkaan enkä edes osaa tehdä karavattisolmua, eikä ole juuri koskaan tosin tarvinnutkaan. Kravatti on minusta harvinaisen kaamea kapistus.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisten 25 vuoden aikana olen käyttänyt pukua vain yhtenä päivänä, nimittäin hautajaisissa. Joten puku ei ole iso trendi, jos ei ole ammatissa jonka pukeutumiseen kuuluu puku.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa tutulta. Kerran piti panna pikkasen parempaa päälle kun sai piipahtaa Mariankatu 2:ssa, mutta muuten on saanut olla oma itsensä hyvin rahvaanomaisessa habituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”… 25 vuoden aikana olen käyttänyt pukua vain yhtenä päivänä…”
– Minulla vastaavia pukupäiviä on muutamia, mutta niistä noin puolet todellakin hautajaisia. Ns. pukeutumiskoodi on syytä ottaa huomioon, koska muuten tulee dissanneeksi tilaisuuden arvokkuuden, ja nolanneeksi juhlan päähenkilöt.
Kravatin avulla voi harjoittaa hienovaraista viestintää, joskaan hautajaisiin ei sovi lähteä pelleilemään riemunkirjava tai trumpinpunainen kraka kaulassa.
https://i.media.fi/incoming/l20ef1/8227486.jpg/alternates/FREE_1440/8227486.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Missähän universumissa Riitta Penttinen asuu?
Olen ollut työelämässä viidellä vuosikymmenellä, erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä.
Sekä yksityisellä sektorilla että julkisella.
Nykyisln globaalin yhdysvaltaisen yrityksen palveluksessa.
Puku, tai edes pikkutakki on kollegoiden keskuudessa nykyisin harvinaisuus. Sama koskee asiakasyrityksiä.
Toisin oli vielä 80-90 -luvuilla.
Toki on toimialoja ja yrityksiä joissa pukeutumiskoodi on vielä konservatiinen. Kravatti on kuitenkin toimistoarjessa todella harvinainen.
Nykymuoti on suosinut jo pitkään pikkutakkia ja taskuliinaa (minusta typerä trendi).
Riitta Penttinen puhuu potaskaa.
Ja – valitettavasti suomalainen nainen on jo pitkään kuvitellut, että kauniisti pukeutuminen on ristiriidassa itsenäisyyden kanssa. Siskot vahtivat toisiaan ettei kukaan miellytä miehiä pukeutumisella.
Todellisuus on siis täysin vastakkainen blogistin kirjoituksen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvää pohdintaa Riitalta, mutta – hah, ”Ärhäkkä-Harri ei petä koskaan … (aina joku puhuu potaskaa…. hyväntahtoisesti puoleltani vain).
Itse en käytä pukua enkä enää juuri ”irtotakkia” – väljä vähän ryppyinen pellavakuosi on kyllä ihan ok – kesällä.
Viimeksi käytin pukua hautajaisissa, mutta solmiota en halunnut käyttää, niinpä laitoin mustan puolipoolo-paidan. Oliko tyylirikko? – olinhan mustissani kuin pappi. (Kerran hyvin nuorena meni kauppaan ja halusin sateensuojan, jossa piti olla rottinkinen kippura kahva ja sateensuojan piti olla musta. Myyjä katsoi ja sanoi: ”Niin, musta kuin papilla.)
Olisihan se aika mukavaa kun EU – johtajat (miehet) esiintyisivät collegehousuissa ja punaisessa hupparissa.
Eräs ”apple-johtaja” lanseerasi mustan poolopaidan asukseen. Sitten Nokian johtaja yritti samaa, mutta kun oli jäykkä kuin 500 v. aihkipetäjä, niin eihän poolopaita hänellä ”istunut” vaikka mies kuinka yritti olla rento ja ”seistä suorassa”.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti olet siis Riitta Penttisen kanssa samaa mieltä.
Itse kommentoin vain em. kommenttini sanoilla vain täydelliseen puppuun – en siis ”aina” kuten annat ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Voi ei, saiko siitä kuvan, että ”aina”? No ei sentään aina. Tuo oli vain semmoinen aamumölähdys, sori siitä. Minun ”korvissa” tuo ”puhut puppua” on hauskalla tavalla vaatimaton mutta kuitenkin vahva ilmaisu – siitäkin sori. Arvostan aina mielipiteitäsi ja kannanottojasi.
Vaatetusasiat kuitenkin ovat kiinnostavia pohdintoja tällaiselle ”räsypetterillekin”. Miksi juuri puku? Miksi ei kirkuvan punainen huppari ole edustusasu? Ai niin, onhan se eräällä miljonäärillä, joka suunnitteli tunnelia Stadista Tallinnaan. Tärkeintä on, että kukin kantaa ”räsynsä” kunniakkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
”… halusin sateensuojan, jossa piti olla rottinkinen kippura kahva ja sateensuojan piti olla musta.”
– Bingo: minulla on juuri tuollainen sateenvarjo. Myyjä ei onneksi kaupantekohetkellä viisastellut, vaan möi minulle ”herrainvarjon”; niin hän sitä nimitti.
Sateenvarjo on pahuksen elegantti esine, mutta sen käyttäminen tarkkaa puuhaa varsinkin väentungoksessa. On hyvä muistaa, että jokainen sadepisara tulee varmasti maahan asti silloinkin, kun kaikki porukassa suojautuvat sateenvarjojen alle. Pitkä mies saa vedet olkapäilleen vierustoveriensa ”avulla”!
Ilmoita asiaton viesti
Olin tuolloin pirusti nuorempi kuin nyt, siksi setämyyjä varmaan hiukan vinoili – olishan muitakin väreä ollut. Tiesin mitä halusin; rottinkinen kahva ja muuten musta. Että sinullakin samanlainen – se tyyli nääs, ymmärrän…
Pidin varjosta ja jopa korjautin sitä – kesti vuosia ellei kymmenen. Sitten se unohtui tanssiravintelin narikkaan – seuraavana pvänä sain sen takaisin. Palveli pitkää ja hyvin, katosi sitten jonnekin ajan harmaaseen hyrinään…
Ilmoita asiaton viesti
OK. Nyt tiedän.
Ilmoita asiaton viesti
Jääkiekkoon puvut liittyy.. studiokommentaattorit, valmentajat? Miten lätkään liittyy puvut?
Ilmoita asiaton viesti