Miehen puku

Miksi. Kysyy nainen. Miksi miehen viralliseksi asuksi on valikoitunut puku? Puhumattakaan antiikin ajoista kun mies sai pukeutua jos minkälaisiin kauhtanoihin. Vaatteen historia on pitkä. Mukavuus on tullut naisen pukeutumiseen. Ei enää korsetteja eikä muitakaan kiristyksiä, no, rintaliivit vaikka niitäkin saa kiristämätöntä mallia.
Miehet sen sijaan hikoilevat puvussa. Ainakin virallisesti. Lomalla voi toki pistää bermudashortsit jalkaan ja kävellä sandaaleissa. Jos nainen työskentelee miesvaltaisella alalla onko hänen pukeuduttava jakkupukuun ( naisellinen versio miehen puvusta ) ollakseen uskottava? Onko miehen puku yksi vallankäytön ilmenemismudoista?

Jos valtionpäämiehet kohtaisivat pukeutuneena puvun keveyempään muotoon ( housut ja kravaton, lyhythihainen paita ) ottaisko kukaan heitä yhtä tosissaan, tai he toisiaan, ei taatusti. Onpa miehen elämä tylsää, sanoo nainen. Onko tylsempää asua kuin puku, yleensä tumma? Entä sitten kravatti? Ennen ei saanut mennä ravintolaan ilman kyseistä kuristuspantaa. Mitä sanovat vaatesuunnittelijat? Pukua, pukua. Joskin pikku uutuuksilla höystettyinä, kuten väri, takinhelman pituus tai kauluksen muoto tai muodottomuus. Mutta radikaalisuus puuttuu, jotain mullistavaa saanko pyytää suunnittelijat! Skotit pukeutuvat Kilttiin, juhlapäivinä ainakin. Mutta he tekevät sen perimän nimessä, tuskin muuten. Äiti sanoi tyttärelleen: Mitkä rievut sulla nyt on päälläsi?

Tytär päätti jatkaa riepulinjalla, koska ei työskennellyt miesvaltaisella alalla eikä ollut muutenkaan silmäätekevä. Vaatteet kertovat sosiaalisen aseman, maailmankatsomuksen tai välinpitämättömyyden koko aihetta kohtaan. Jotkut eivät katso peiliin tai jos katsovat, hyväksyvät näkemänsä, eivätkä välitä muiden mielipiteistä. Kun kirjailija Elina Karjalainen esiintyi teeveessä, sanoi tuttava:
– Minkä vaatekasan toi ihminen on ripustanut päälleen? Pitäisi sitä vähän katsoa peiliin, kun teeveeseen menee, hän jatkoi.
Niin. Mitä se kertoi arvostelijasta ja arvostelun kohteesta? Arvostelun kohde esiintyi niin kuin täysin rento ihminen esiintyy, hän oli oma itsensä. Arvostelija projisoi omaa visiotaan, josta arvostelun kohde ei olisi välittänyt tuon taivaallista jos olisi sen kuullut. Ostavatko miehet pukunsa a) pakosta b) vaimon, tyttöystävän määräyksestä c) työnsä vuoksi? Koska joku aloittaa pukukapinan? Polttaisi roviolla koko pukuaatteen ja kaiken mikä siihen liittyy.

Taiteilija teki tilateoksen. Ripusti rivin puvuntakkeja kaupungin kattojen korkeudelle heilumaan. Mitä ajattelivat kansalaiset? Vautsi, hyvin värit mätsäävät keskenään. Puvun takki ei ole puku, se on pikkutakki, joten kyseinen demostraatio tuskin käsitteli tätä pukuasiaa, josta nyt kirjoitan.

Riitta Penttinen
Sitoutumaton Tampere

Olen kuvataiteilija, runoilija, ompelija, teatterinukentekijä. Syvästi tamperelainen. Tällä hetkellä mietin vanhenemisen syvintä olemusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu