Soturi on väsynyt

Nainen ei saa vihata.
Naisella on hyllyvä tahto ja perintö kilttien valtakunnassa. Äiti sanoo tyttärelleen: Hillitse itsesi. Hän hillitsee, hän vaikenee väärissä kohdissa ja puhuu mieltämyöden.

Kaatuvatko mantereet, kuolevatko sikiöt kohtuun jos naisen raivo pääsee irti? The Handmaid´s Tale-Orjattaresi kertoo yhteiskunnasta, jossa nainen elää miesten alla. Ruumiillisesti sekä henkisesti. Hänen ainoa tehtävänsä on synnyttää jälkeläinen tähän uuteen järjestelmään, mikä on rakennettu entisen ekokatastrofin tuhoaman maailman tilalle.

Draaman ydin kiteytyy päähenkilön näkökulmaan, selviääkö hän vai ei. Katsoja (nainen) jännittää, selviääkö päähenkilö vai ei. Samalla hän saa peilin. Siitä heijastuu hänen oma kuvansa. Selviänkö vai en, nainen kysyy itseltään. Lähtö, vaikeneminen ovat naisten käyttämiä selviytymis? keinoja aikojen alusta.

Mihin nainen menee? Itseensä, jos hyvin käy. Mihin sitten mies menee kun jää yksin? Toisen (uuden) naisen luo. Kierre jatkuu, lapset jäävät jalkoihin. Mikä on nykyäidin viesti tyttärelleen? Älä ainakaan liho? Anorektikko katsoo kuvaansa ja näkee tukahdetun raivonsa, eikä ole koskaan tyytyväinen kuvaansa? Koska nainen on synnyttäjäksi syntynyt, on hänen palveltava korkeimpia voimia. Syntymisen Ihmettä. Ei sellaisen tehtävän edessä voi kuin kumartaa ja sanoa aamen.

+1
Riitta Penttinen
Vasemmistoliitto Tampere

Olen kuvataiteilija, runoilija, ompelija, teatterinukentekijä. Syvästi tamperelainen. Tällä hetkellä mietin vanhenemisen syvintä olemusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu