Eutanasiasta ratkaisu soten rahoituskriisiin ja hoitajapulaan?
Eduskunta hylkäsi v. 2018 selvin luvuin kansalaisaloitteen eutanasiasta, mutta nyt vaalien alla kysymys sen laillistamisesta on noussut uudelleen keskusteluun ja käsitteet saattavat sekoittua. LL, TK Kalle Mäen mukaan eutanasia ja lääkäriavusteinen itsemurha tarkoittavat kuoleman tarkoituksellista tuottamista lääkkeitä antamalla. Se perustuu potilaan vapaaehtoiseen ja oikeustoimikelpoiseen pyyntöön. Mäki on myös Suomen Lääkäriliiton eettisen neuvottelukunnan jäsen ja ollut mukana toimittamassa Lääkärin -etiikka kirjaa.
Saattohoidossa ei tarkoituksellisesti pitkitetä eikä lyhennetä elämää, vaan kuoleman sallitaan tulla. Saattohoito on se osa palliatiivista hoitoa, joka ajoittuu kuoleman läheisyyteen. Se on elämänlaatua tukevaa kokonaishoitoa, jossa keskeistä on kivun ja muiden oireiden lievitys sekä psyykkisten, sosiaalisten ja eksistentiaalisten tarpeiden huomioon ottaminen.
Mäen mukaan hyvää saattohoitoa on osata luopua oikea-aikaisesti elämää ylläpitävistä hoidoista, kun ne eivät enää hyödytä potilasta vaan pikemminkin aiheuttavat kärsimystä.
Väestö ikääntyy ja samalla terveydenhuoltomme on kriisiytymässä resurssipulan vuoksi. ”Suomalainen terveydenhoito vaatii keskustelua priorisoinnista. Kaikkia potilaita ei kyetä hoitamaan” sanoivat johtajalääkärit viime syyskuussa tehdyssä kyselyssä. Koronan aikana nousi huoli hengityskoneiden riittävyydestä. Silloin päätettiin, että jäljellä olevat vuodet ratkaisevat kuka saa ja kuka ei, mikäli käytettävissä on rajatusti laitteita. Tämä herättää syystäkin huolta ikääntyvissä.
Pelko loppuvaiheen mahdollisesta kärsimyksestä ja puheet terveydenhuollon kriisiytymisestä ovat lisänneet eutanasian kannatusta. Ikääntyville voi syntyä tunne siitä, että olenkin vain rasite ja kustannuserä. Tässä punnitaan päättäjien arvot, onko kaikki elämä suojelemisen arvoista? Kd on ainoa puolue, joka vastustaa eutanasiaa. Onko syytä olla huolissaan?
Joissakin maissa eutanasia on toteutettu masentuneille – jopa nuorille. Haluun kuolla liittyy usein toivottomuuden ja masennuksen oireet. Minkälainen kärsimys on riittävä peruste eutanasialle? Onko kyseessä vain itsemääräämisoikeuteen kuuluva asia vai pitääkö lääkärillä olla velvollisuus suojella potilaita päätöksiltä, jotka voivat olla vahingollisia heille?
Kuolemaan liittyvä kipu ja kärsimys ei aina ole pelkästään fyysistä. Elämän päättymiseen liittyy myös ahdistusta, merkityksettömyyttä, eroa läheisistä sekä yksin jäämisen pelkoa. Kaikenlaisen kärsimyksen hoito kuuluu hyvään saattohoitoon. Kokemus on osoittanut, että hyvässä saattohoidossa toiveet eutanasiasta väistyvät usein.
Eutanasian laillistamisen sijaan on kehitettävä hyvää saattohoitoa. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään ikääntymistä tai sairastumista.
Eutanasiasta yritetään saada natsimenettelyä ihmisten elämän diskriminatiiviseen lopettamiseen.
Hirveä ideologia häämöttää noiden takana.
Ilmoita asiaton viesti
Luonnonsuojelijat suojelee luontoa niiltä jotka sitä tuhoaa. Natsityyppisiä on luonnon tuhoajissa. Ehkä samaa kiihkoa joissain vihreissä. Minä edustan määrätietoista eettistä järkilinjaa kuten varmaan tiedossa on.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni on pelkästään hyvä asia, että KD on ainoa eutanasiaa vastustava puolue.
Eivät lääkärit, eivätkä kristillisdemokraatit kykene arvioimaan sitä, millainen määrä kärsimystä on jonkun toisen ihmisen kestettävä.
Ilmoita asiaton viesti
Sen vuoksi saattohoitoa on kehitettävä! Tällä hetkellä kaikkialla sitä ei ole saatavilla ja sen vuoksi on paljon turhaa kärsimystä.
Ilmoita asiaton viesti
Niille ihmisille, jotka ovat menettäneet elämänhalunsa, saattohoito tuottaa vain lisää kärsimystä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta sanamukaisesti pelkkä elämänhalun menettäminen ei ole vielä maksimaalinen kärsimys, joka tulisi lopettaa lopettamalla elämä. (Paitsi tiivistyneenä avunhuutona/toiveena ylivoimaisen tilanteen alla) Muuten se on edelleenkin vielä kasvuhaaste ihmiselle.
Elämän halun menetys erit. nuoremmilla ihmisillä eutanasian perusteena liittyy kaltevaan pintaan ja laajentaa eutanasian kohteita vaarallisesti. Sitä toteutetaan juuri mm. Hollannissa ja Belgiassa, ja yhä uusien ihmisryhmien kohdalla, mm, nuorten masennus, vanhusten hyvin hoidettavissa olevat sairaudet jne. Tätä on mm. Belgiassa toteutettu aivan natsimenettelyn tavoin (viitaten E.J.Vaaralan sutkaukseen) vanhusten omaisten tahdon täysin ohittaen.
Ilmoita asiaton viesti
Poistaisin kirjoituksen sinuna, ti en olisi edes esittänyt otsikon mukaista kirjoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa, että kuitenkin myös tehokkaasti auttava lääke, morfiini, on koko väestölle sopimattomana kärsimyksen lähde, ja piinallinen, koska käsite pahoinvointi on mitä moninaisimmin väärintulkittu, eikä alkuunkaan ymmärretty asia, jollei omaa kokemusta lääkepahoinvoinnista ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ”takiaispuolue”(=Soinin nimitys) oli Räsäsen johdolla aikoinaan menossa hallitukseen, se asetti ”kynnyskysymyksiksi” kuitenkin uskonnonopetuksen heikentämisen ja tasa-arvoisen avioliittolain torjumisen.
– Mutta kuinkas sitten kävikään-”pojat” pettivät Räsäsen.
KD on kulkenut pitkän Via Dolorosansa porno-ja keskikaljakiistoista nyt EUTANASIAN vastustamiseen.
– Persujen ja kristillisten tärkein agenda-ja puolueohjelma onkin aina jonkin ajankohtaisen muutoskehityksen-ja edistyksen jääräpäinen vastustaminen-kristillisillä vielä usein Raamattuun vetoamalla.
Ei ihme että on ja pysyy, pikkuhiljaa iltaruskoon hupenevana, marginaalisena puolueena-ja vaikuttajana.
KD:n kyydissä ei todellakaan ole vaalivoittajan kyydissä. KD tavoittelee kymmentä paikkaa, mutta lopputulos tulee olemaan 4-6, eli +/- 1.
(Jos Räsänen aloittaa taas oman ”vaalimainontansa” jollakin kohu-ulostulollaan, niin neljäkin paikkaa voi tehdä tiukkaa…?)
Ilmoita asiaton viesti
”Takiaispuolueen” titteli kuuluu kai kuitenkin RKP:e?
Ilmoita asiaton viesti
…Kärsi, kärsi ihminen-kirkkaamman kruunun sitten aikanaan (”taivaassa”) saat…?!?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Paratiisin ilot aina kivuloisen vanhuuden voittaa. Kärsimysten pitkittämisessä ei ole mitään mieltä, eikä kuolemaa kannata pelätä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuolemaan liittyvä kipu ja kärsimys ei aina ole pelkästään fyysistä. Elämän päättymiseen liittyy myös ahdistusta, merkityksettömyyttä, eroa läheisistä sekä yksin jäämisen pelkoa.”
Varmasti liittyy myös pelkoa, koska kristityt ovat luoneet opin helvetistä ja kadotuksesta. Ei kastettu ja ei uskova joutuu kadotukseen, Markus 16:16 mukaan. Eikä se auta, vaikka on kastettu ja käy kirkossa, sillä silti helvetin tuli voi korventaa viimeisiä hetkiä. Ehkä tein jotain väärin?
Ja kaikkein kamalampia on vapaiden suuntien kristityt, jotka tulevat kuolinvuoteelle kuin korppikotkat tuputtamaan pelastusta helvetistä.
Kristityt ovat tehneet hyvästä kuolemasta mittavan ongelman, jota koettavat poistaa taikatempuillaan.
Kaikki megasuurta petosta. Ei ole kadotusta, vaan se on tehty väärentämällä alkutekstien sanomaa, kuten Mar.16:16 on valhe. Helvettiin ei voi kukaan joutua, koska se tuli on sammunut Helvetin laaksossa.
Kristinusko ei ole sama asia kuin se usko ja oppi, joka annettiin apostoleille. Kristinusko on järkyttävä tarina siitä, miten Jumalasta tehtiin kosminen Hitler, paholainen.
LISÄYS Tein aiheesta blogin
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-tuomaala/kristinusko-on-tehnyt-hyvasta-kuolemasta-helvetin/
Ilmoita asiaton viesti
Eutanasiaan liittyen tiedän monia tapauksia, joissa vakavasti sairastunut on poistunut tästä ajasta itsemurhan kautta, kuten ampumalla haulikolla päähän. Se näyttää olevan kristillisdemokraateille parempi keino poistua, kun eutanasiaa ei saa sallia. Omaisten kannalta eutanasia olisi varmasti parempi kuin löytää läheinen pää tohjona,
Ilmoita asiaton viesti
”Koronan aikana nousi huoli hengityskoneiden riittävyydestä. Silloin päätettiin, että jäljellä olevat vuodet ratkaisevat kuka saa ja kuka ei, mikäli käytettävissä on rajatusti laitteita. Tämä herättää syystäkin huolta ikääntyvissä.”
Oikeusvaltiossa ei todellakaan lähdetä toteuttamaan ”tahdosta riippumatonta eutanasiaa” vastoin potilaan tahtoa, siitä seuraa varmasti rikosoikeudellinen vastuu, joka tällaista tekee.
”Joissakin maissa eutanasia on toteutettu masentuneille – jopa nuorille. Haluun kuolla liittyy usein toivottomuuden ja masennuksen oireet. Minkälainen kärsimys on riittävä peruste eutanasialle?”
Kuka sen päättää jos ei itse potilas? Tottakai ensisijaisesti tarjotaan mielenterveyspalveluita ja tukevaa lääkehoitoa, mikäli asiakas näin haluaa.
Nuoren ennenaikainen poistuminen on todellakin kansantaloudellinen tappio siinä, missä ikäihmisten kärsimyksen pitkittäminen on vanhainkodeille loistava rahastuksen ja kuppauksen lähde.
Lähtökohta eutanasialle pitää aina olla potilaan toive, josta tietenkin pitää tehdä myös oikeuden selvitys ennen kuin ”työnnetään piikkiä perseeseen”, eli varmistaa hoidon oikeasuhtaisuus ja asiakkaan lähtökohtien perusteellinen kartoitus ennen toimenpiteitä.
Uskovaisten piirissä keskimäärin elää yleinen käsitys itsemurhan ”synnistä”, eli ”jumalan tahdon rikkomisesta”, mutta saattohoitopotilaan ”lääkehoito” on kiertoilmaus avustetulle itsemurhalle, sillä lähtökohtaisesti kipulääkitys on morfiinin johdannaisia( ei sitä buranalla hoideta), joka johtaa aina potilaan hengityksen lamaantumiseen, eli potilas kuolee kipulääkkeeseen eikä sairauteen.
Ilmoita asiaton viesti
Käytäntö Euroopassa on osoittanut, että hyvin helpostikkin lähdetään toteuttamaan tahdosta riippumatonta eutanasiaa, ja täysin terveydenhuollon sisäistettyjen eettisten paradigmojen ja hoitokäytäntöjen vastaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se haittaa, vaikka joku vanhus tapetaan ennen aikojaan. Paratiisi on kuitenkin sairaalaa parempi paikka.
Paratiisissa ihmiset ovat terveitä eivätkä enää vanhene. Kaikenlaiset herkulliset juomat ja ruuat siellä ovat uskovaisten nautittavana.
Lähde Koraani.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Minkälainen kärsimys on riittävä peruste eutanasialle?”
Tämän pitäisi olla vain ja ainoastaan eutanasiaa pyytävän päätettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Eutanasiassa on vallankäytön kannalta 2 osapuolta: Tai paremminkin 3, sairas itse, lääkäri, omaiset, käytännössä jopa vielä neljäskin, nimittäin muu hoitohenkilökunta.
Kolmelle ensimmäiselle kysymys on eksistentiaalinen, vakavuudeltaan äärimmäinen:
– helppoja vastuksia ei ole. Yhtälailla lääkäriltä vaaditaan jotain inhimillisesti äärimmäistä.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Kokemus on osoittanut, että hyvässä saattohoidossa toiveet eutanasiasta väistyvät usein.”
Jos näin on, niin miksei eutanasia sitten voisi olla laillista?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Paratiisissa on mukavampi olla kuin sairaanan kivuloisena Vanhusten hoivassa, jonne ei riitä edes hoitajia.
Kannatan vakavasti sairaiden vapaaehtoista eutanasiaa, kuten Hollannissa ja Belgiassa jo on.
Motto. Annetaan jo koirille ja kissoillekin piikki, kun ovat sairaita ja kivuloisia, eikä toivoa paranemisesta ole.
Ilmoita asiaton viesti