Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Bloggaaja, oletko ehdolla kuntavaaleissa? Voit nyt päivittää ehdokkuutesi näkyviin profiilisi tiedoista.

Pysyvä hoitosuhde täsmäkeino kustannusten hillintään

Terveyskustannusten kasvun hillitsemiseksi ja hoidon vaikuttavuuden parantamiseksi on olemassa yksinkertaisiakin keinoja. Ne eivät edellytä uutta hallinnonporrasta ja ennen kaikkea niiden vaikuttavuudesta on jo kokemuksia. Yksi niistä on panostaminen pysyvään hoitosuhteeseen.

Tutkimusten mukaan potilaat kertovat avoimemmin vaivoistaan ja elintavoistaan tutulle kuin alati vaihtuville lääkäreille. Tutkimukset vahvistavat myös sen, että tutun lääkärin ohjeita noudatetaan paremmin ja potilaat ottavat enemmän vastuuta omasta terveydestään.

Hoidon jatkuvuus varmistaa laadun, tehokkuuden, tuo säästöjä sekä potilaiden kuolinriski pienenee merkittävästi. Kun molemmat osapuolet tuntevat toisensa, ei tarvitse perehtyä potilaan sairaushistoriaan eikä resursseja ja aikaa kulu turhiin tutkimuksiin. Vaihtuvat lääkärit kirjoittavat paljon lähetteitä ja tällainen ylihoito luonnollisesti nostaa terveydenhuollon kustannuksia.

Potilaat myös arvostavat pysyvää hoitosuhdetta. Viimeisten vuosien aikana jatkuvuus vastaanotoilla on kuitenkin vähentynyt 90 prosentista 30 prosenttiin vuosina 1999 – 2012. Potilaiden turvattomuus on lisääntynyt ja se synnyttää tarvetta lisäkäynteihin.

Kuka on vastuussa hoidosta, jos lääkärit vaihtuvat tiuhaan?

Terveyskustannuksista 80 prosenttia kertyy paljon palveluja tarvitsevista. Erityisesti heille pysyvä hoitosuhde olisi äärimmäisen tärkeää, jotta kokonaisuus ei pirstaloituisi monien käsiin.

Suomessa toteutettiin 1985 – 93 Kelan rahoituksella kokeilu, jossa itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivat yleislääkärit vastasivat 40 000 potilaan perusterveydenhuollosta. Kokeilun perusteella lääkäriin pääsy nopeutui, hoidon jatkuvuus ja tyytyväisyys palveluihin paranivat sekä se oli kustannustehokasta. Jostain syystä tutkimusraportti kuitenkin haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.

Muualla Euroopassa on kokemusta yksityisinä ammatinharjoittajina toimivista yleislääketieteen erikoislääkäreistä, jotka ovat erikoistuneet potilaan kokonaisvaltaiseen hoitoon. Potilaat voivat valita lääkärinsä joka rajaa potilaslistansa työtilanteensa mukaan, jolloin työmäärän hallinta toimii ja vastaanotolle pääsee samana päivänä. Lääkärit toimivat kollektiivisella sopimuksella osana julkista terveydenhuoltoa. Järjestelmästä puuttuvat myös välikädet, lääkäriasemat, jotka ottavat osansa tuotosta.

Hyviä kokemuksia on myös hoitaja-lääkäri -työparityöskentelystä. Erityisesti moniongelmaiset ja pitkäaikaissairaat ovat tyytyväisiä pysyvään hoitosuhteeseen, joka turvaa sairauden seurannan.

Suomessa on Euroopan kustannustehokkain terveydenhuolto. Panostetaan ennaltaehkäisyyn ja perusterveydenhuoltoon, jotka ovat sekä inhimillisiä että kustannustehokkaita. Kehitetään toimiviksi todettuja malleja ja varmistetaan pysyvien hoitosuhteiden syntyminen. Näin saavuttaisimme tyytyväiset potilaat ja selkeitä kustannussäästöjä. Näitä tavoitteita ei luulisi kenenkään vastustavan.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (3)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Kalevi Salonen
  Kalevi Salonen #3378364

  Puhut todella välttämättömästä uudistuksesta, mutta se ei poliitikkoja kiinnosta, koska puoluepoliittiset kuviot ovat etusijalla. Sote-uudistuksen kanssa puuhaillessani olen tullut vakuuttuneeksi, etteivät edes kustannukset merkitse mitään, jos vaihtoehtona on pienten puoluepoliittisten etujen saaminen. Esimerkiksi Pelkistetty Sote säästäisi maakuntasoteen verrattuna heti alkajaisiksi yli 2 mrd € joka vuosi, mutta se ei poliitikkoja liikauta.

  Omalääkäri-/omahoitajajärjestelmää vastaavia erittäin yksinkertaisia parannuksia olisi tehtävissä koko joukko eikä siihen tarvittaisi maakuntia lainkaan. Tuntuu joka päivä yhä omituisemmalta miten olemme voineet ansaita suoraan sanottuna typerät johtajamme.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • riittakuismanen
   riitta kuismanen #3378586 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3378364

   Pysyvä hoitosuhde olisi myös potilaiden toive – on turhauttavaa kertoa samat asiat vaihtuville lääkäreille/hoitajille. Onkohan siinä pelko, että jotkut lääkärit osoittautuisivat suositummaksi kuin toiset? Me maallikot emme kykene arvioimaan kuka itse asiassa on hyvä lääkäri – paljon vaikuttaa se, miten hän potilasta kohtelee.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kalevi Salonen
    Kalevi Salonen #3378623
    Vastaus kommenttiin: #3378586

    Esille nostamasi suosituimmuuskysymys on tosiasia, jonka olen itsekin käytännössä nähnyt. Se ei kuitenkaan ole mikään varsinainen omahoitaja-/lääkärijärjestelmän käytön este. Sellaiseksi se koetaan vain lääkärikunnassa, koska epäsuosisittujen lääkäreiden omanarvontunto kärsisi. Olisi kuitenkin sekä toiminnan että potilaiden kannalta hyvä, että näin saataisiin veltoille ja välinpitämättömillekin lääkäreille tervehenkinen kannustin, joka ei kuitenkaan olisi mitään piiskaavaa kilpailua.

    0

    Ilmoita asiaton viesti