Blokkeja alueellisin vapaakauppasopimuksin

Kiinan junailema 15 valtion lähinnä aasialainen, kahden miljardin asukkaan, vapaakauppasopimus hyödyttää eniten Kiinaa. Se voi kiertää USA:n kauppapakotteita teettämällä tuotteitaan itseään halvemman työvoiman maissa kuten se on tehnyt Afrikassa ihmisoikeuksista välittämättä. Sen kilpailukyy Yhdysvaltoihin ja EU:hun verrattuna kasvaa huimasti. Jos EU ja USA solmivat vapaakauppasopimuksen, se kattaa vain selvästi alle miljardi ihmistä. Se lienee ainakin pitemmän päälle liian pieni vastavoima Kiinalle. Pienet valtiot kuten Suomi joutuvat melkoiseen puristukseen isojen kisailussa. Pitäisi pystyä luovimaan Kiinan ja USA:n kauppasodan pyörteissä osana EU:ta.

Perussuomalaiset esittävät ratkaisuksi eroamista EU:sta. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei pidä sitä realistisena nyt, mutta järkevänä myöhemmin. Onko niin? Löytyykö Suomesta niin eteviä kauppamiehiä, että Suomi pystyisi neuvottelemaan samaan aikaan itselleen edulliset vapaakauppasopimukset USA:n ja Kiinan kanssa vaatien tasaveroisuutta ihmisoikeuksien ja työläisten inhimillisten työolosuhteiden toteuttamisen muodossa? Tuskin. Kuinka pitkään digitalisaatiossa olemme edelläkävijöitä? Tuskin kovin pitkään, sillä jotkut väittävät, että Huawein 5G-teknologia on jo parempaa kuin Nokian tai Ericssonin.

Perussuomalaiset puhuvat nyt lyhytnäköisesti paljon vientiteollisuutemme puolesta samalla ilmastonmuutosta vähätellen ja rahan lapioimisesta EU:lle. Näin he saavat globalisaatiosta kärsineiden kannatuksen heidän luullen, että vähemmän koulutetuille löytyy teollisuudesta edelleen työpaikkoja entiseen malliin, vaikka niidenkin työpaikat vaativat yhä enemmän digitalisaation hallitsemista ja ovat vaarassa hävitä robotiikan edetessä. Sama koskee toimistotyötä. Tekoäly vie niiden työpaikkoja. Jäämmekö matalapalkkaisina palvelemaan toinen toisiamme devalvaatiokierteessä? Tarvitsemmeko sittenkin selkänojan EU:n muodossa? Olisiko parasta tehdä vapaakauppasopimukset WTO:n puitteissa?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu