Kuolleet sielut Facebookissa

19.10. Facebook kehotti minua onnittelemaan syntymäpäivän johdosta aikaa sitten kuollutta henkilöä. Soitin Facebookin ilmaiseen puhelinnumeroon +358-923160663 nimeltä ”Facebook asiakaspalvelu numero Suomi” tiedustellakseni, kenellä on oikeus ilmoittaa kuolleen henkilön tilin poistamisesta Facebookista. Yllätyin perusteellisesti. Minulle vastasi intialaisella aksentilla englantia puhuva henkilö. Ex-englanninopettajana toki ymmärsin häntä. Hänkin ymmärsi kysymykseni, mutta vastaus jäi saamatta. En uskaltanut mainita henkilöä nimeltä, koska en ollut vainajan omainen tai sukulainen, vain ystävä Tuomasmessu-aktiivina.

Jos asiakaspalvelunumeron nimi, yhdyssanavirheineenkin, on suomeksi, olettaa tietenkin, että asiakasta palvellaan suomeksi. Suomenkielinen palvelu olisi tarpeen englantia osaamattomalle väelle. Miten silloin lopettaa vaikka kuolleen puolison Facebook-tili? Englantia osaavillekin intialaisen aksentin ymmärtäminen on vaikeampaa kuin britti- tai amerikanenglannin ymmärtäminen.

On käsittämätöntä, että rikas Facebook ei palvele suomeksi. On väärin, että henkilö, jolla on oikeus lopettaa oma tai toisen tili, joutuu turvautumaan muun kuin Facebookin apuun.

Ei mitään uutta auringon alla. Gogol kirjoitti 1800-luvun Venäjän kuolleista sieluista, joista jotkut hyötyivät. Paljonkohan kuolleita sieluja on Facebookissa maailmanlaajuisesti, jos asiakaspalvelu toimii vain englanniksi? Heidän määränsä ei ole pikkujuttu. Mitä enemmän Facebookilla on tilaajia, sitä enemmän se saa mainostuloja.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu