Rakoileeko kaksipuoluejärjestelmä Yhdysvalloissa?

 

Liittovaltion osalta Yhdysvaltojen presidentti-, edustajainhuoneen- ja senaatinvaalien ääntenlaskenta on edelleen kesken, Georgian kaksi senaattoria valitaan vasta tammikuussa ja Trump hakee voittoa oikeusteistse laajaan vaalivilppiin vedoten. Sekä republikaani- että demokraattipuolueen eheys saattaa rakoilla tulevaisuudessa. Miksi?

Trumpin saama noin 71 miljoonaa ääntä saa republikaanijohdon kannattamaan Trumpia oikeustaistelussa, koska se muuten pelkää jo vuoden 2022 välivaaleissa puolueen menettävän kannatustaan. Mutta puolueessa kytee myös vastustusta Trumpia kohtaan. Näyttää siltä, että populismi on vallannut suuren sijan republikaanien joukossa. Mutta luoko se kestävän kannatuksen republikaaneille? Vai jakautuuko republikaanipuolue äärioikeistolaiseen ja maltilliseen siipeen tai jopa eri puolueiksi? Toivottavasti ei synny salaliittopuoluetta, vaikka salaliittoteorioihin uskookin merkittävä osa amerikkalaisista.

Presidenttinä Joe Biden joutuu todelliseen koetukseen, jos senaatti pysyy republikaanienemmistöisenä. Presidentin määräyksillä ei saada aikaan isoja uudistuksia terveydenhuoltoon, verotukseen jne. Silloin paine häntä kohtaan kasvaa Bernie Sandersin johtamasta demokraattien vasemmistosiivestä. Sandersia kannattavat etenkin koulutetut nuoret. Petyttyään irtoavatko he omaksi puolueekseen?

Murentuuko USA:n kaksipuoluejärjestelmä? Tuskin pitkään aikaan USA:n vaalijärjestelmän vuoksi. Presidentinvaalit eivät ole suora kansanvaali. Kussakin osavaltiossa voittanut saa kaikki osavaltion valitsijamiehet taakseen. Tämä enemmistövaalitapa koskee myös senaattoreita osavaltioittain ja edustajainhuoneeseen valittavia vaalipiireittäin. Näin eniten ääniä saanut ei välttämättä tule valituksi presidentiksi kuten kävi Hillary Clintonille. Eikä liittovaltiossa eniten ääniä saanut puolue saa välttämättä eniten senaattoreita, kongressimiehiä ja -naisia, koska vaalitapa ei ole suhteellinen. Tällaisessa tilanteessa, missä puolueet vaativat presidentiltä lojaaliutta niitä kohtaan ohittaen ainakin puolen kansan edun, ei voi syntyäkään todellista koko kansan presidenttiä. Näin vallan heiluriliike puolelta toiselle jatkuu vaalituloksen perusteella ja edellisen saavutukset pyritään purkamaan.

Enemmistövaalissa pienempien puolueiden on mahdotonta saada ehdokkaitaan valituiksi kuten nyt libertaaninen oli. Mutta olisiko Yhdysvaltojen demokratialle eduksi, jos varteenotettavia puolueita olisi enemmän? Saattaisi olla, jos republikaanipuolue jakautuisi oikeistolaiseksi ja maltilliseksi puolueeksi ja demokraattinen puolue maltilliseksi ja vasemmistolaisemmaksi puolueeksi. Yhteistyö puoluerajojen yli voisi parantua. Monipuoluejärjestelmässä yksi puolue ei voisi jääräpäisesti ajaa omaa agendaansa, vaan vallassa pysymiseksi olisi aidosti pyrittävä kaikkia kansanosia ainakin jonkin verran hyödyttävään kompromissiin. Tällaista muutosta ei ole näköpiirissä, sillä onnistuakseen se vaatisi vaalijärjestelmän uusimista suhteelliseksi. Pikemminkin ja valitettavasti kahtiajakautuneisuus jatkunee entistä kärjistyneempänä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu