Miksi olen ehdolla?
Alkuun lyhyt esittäytyminen. Olen 27-vuotias Riku Auerma ja asun tällä hetkellä Tampereen Hervannassa yhdessä Suomen kuuluisimmista lähiöistä. Eduskuntavaaleissa päätetään Suomen suunnasta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Näissä vaaleissa päätetään siitä, millainen maastamme tulee ja määritellään sen arvopohja.
Viime hallituksen taloudenpidon jälkeen Suomen valtion velka on paisunut hallitsemattomalla tavalla. Valtiovarainministeriön mukaan sopeutustarpeen määrä seuraavan hallituskauden aikana mitataan miljardeissa euroissa. Kuluja on vähennettävä.
Suomen nykyinen liikenneverkko on päässyt pahoin rapistumaan ja nykyisin korjausvelan määrä on miljardeissa euroissa. Suomi on harvaan asuttu maa ja toimivat liikenneyhteydet ovat elinehto yrityksien toiminnan kannalta. Koko Suomesta on pidettävä huolta. Rakentamisen yleisen kustannustason nousu asettaa lisähaasteita kunnossapidolle jo nykyisellään surkeilla teillä. Vähille rahoille on saatava enemmän vastinetta. Infran tutkimukseen on panostettava.
Suomen talouskasvun edellytyksistä on huolehdittava, mikä tapahtuu koulutukseen ja tutkimukseen panostamalla. Valtion rahojen lisäksi tutkimus vaatii myös yksityisen sektorin osallisuutta. Suomen on oltava aktiivinen tulevaisuuden aloilla, liittyivät ne sitten vetytalouteen tai fuusiovoimaloihin.
Säästöjä on haettava erityisesti niiltä aloilta, joiden kustannukset ovat paisuneet hallitsemattomasti ilman riittävän pätevää syytä. Yle käyköön esimerkkinä laitoksesta, jonka budjetti tuntuu elävän täysin omaa elämäänsä muiden jakaessa niukkuutta.
Nykyinen eläkejärjestelmämme kohtaa ilman uudistuksia suuria haasteita tulevien vuosien aikana. Pienenevät ikäluokat maksavat suurten sukupolvien eläkkeet. Eläkemaksujen aiheuttamaa rasitusta ei saa päästää liian suureksi. Nykyistä järjestelmää olisi parannettava lisäämällä rahastoinnin osuutta nykyisestä. Ideaalitilanteessa maksamamme eläkemaksut sijoitettaisiin ja sijoitusten tuotot mahdollistaisivat kansalaisille suuremmat eläkkeet pienemmillä maksuilla.
Nykysysteemin aikana ei ole ihme, että hyvin huomattava osa nuorista on kiinnostunut sijoittamisesta. Nykyiseen järjestelmään ei luoteta eläkeiän noustessa tasaisesti koko ajan ylöspäin. Kuinka montaa nykynuorista kiinnostaa olla työelämässä vielä 80-vuotiaana samalla, kun omat melko hyväkuntoiset isovanhempamme pääsivät eläkkeelle 60-vuotiaana tai jopa aiemmin?
Suomen on huolehdittava puolustuksestaan. Vanhan ajan ikävältä kuulostava reaalipolitiikka on tehnyt paluun. Suomen on sopeuduttava nykytilanteeseen parhaan kykynsä ja taitonsa mukaan sekä oltava aktiivinen toimija läntisessä arvoyhteisössä. Uskottavasta omasta puolustuksesta on pidettävä kiinni myös Nato-jäsenyyden aikana. Uhkiin on viisainta varautua ennalta.
Vaikka moni asia vaatii Suomessa uudistamista, on hyvä myös huomioida, että turhia uudistuksia ei pidä toteuttaa. Jatkuva uudistaminen vain uudistamisen ilosta aiheuttaa vain haittaa kuten Pisa-tulosten kanssa on käynyt. Järkeviä uudistuksia on syytä edistää, järjettömiä ei.
Kun ehdokas kertoo vaalitavoitteistaan, on hyvä kertoa, mille ryhmittymälle hän ääniä kokoaa. Puolueen piilottaminen on äänestäjän pettämistä. Ehdokasta tärkeämpi on puolue, joka äänet saa.
Varsinkin Auerman kaltaisia ehdokkaita, joiden läpimeno ei tunnu kovinkaan todennäköiseltä, valittaessa on syytä tarkastella puoluetta. Ovatko sen arvot sellaiset, joihin äänestäjä samaistuu? Äänestät Auermaa ja ääntäsi käyttää joku aivan muu, jota Auerman teesien edistäminen ei kiinnosta yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
Puolue oli hieman yllätys minulle jos se on sama kuin Aluevaaleissa 2022. Unohtanut mainita kai tahattomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotko oikeasti tahattomuuteen? Puolue puuttuu profiilista ja kirjoituksesta. Itse epäilen, että kyse on tarkoituksellisesta toiminnasta ja hajaäänten kalastelusta varsinaisen puolueen ydinäänestäjien ulkopuolelta.
Ilmoita asiaton viesti
On siellä se puolue nyt mainittukin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt valtiolla velkaa 140 miljardia eli 72% bkt:stä. Sanot, että sitä on paljon.
Eläkerahastoissa on nyt varoja 260 miljardia eli 110% bkt:stä. Sinunko mielestä se ei riitä eläkkeiden maksamiseen, kun viime vuonnakin varat lisääntyivät enemmän kuin eläkemenot olivat. Eläkevarat kaksinkertaistuvat joka 10. vuosi alla olevalla tavalla:
Vuosi : eläkevarat
1995 : 40 mrd
2005 : 80 mrd
2015 : 180 mrd
2021 : 260 mrd
2025 : 320 mrd
2035 : 600 mrd
On poliittinen päätös käytetäänkö varoja eläkemenojen kattamiseen. 60 vuoteen ei ole käytetty. Suomessa ei ole lakia, mikä pakottaisi eläkeyhtiöitä käyttämään varoja eläkkeiden maksamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Hei!
Mitä mieltä olet seuraavista asioista:
– Synteettiset polttoaineet
– biopolttoaineet (uusiutuvalla tavalla tuotetut)
– turve: sen käytön varmistaminen hitaasti uusiutuvana
– ”vetyautoille” vetyasemia
– ”monimuotoisuus” energian varastointimuodoissa ja käytössä.
Teollisuudessa ja autoilussa.
Ei tarvitse olla yksinomaan ”täysakkusähköautoja”, vaan monimuotoisuus olisi hyväksi.
– muita vaihtoehtoja?
Sitten,
– Saako maaseudulla lämmittää puulla asuntonsa halutessaan jatkossakin?
– Hakkeen ja pellettien käyttö kaukolämmön tuottamisessa. Tämä myös huoltovarmuuden kannalta.
Jos on riittävän puhdas polttoaine, saisiko sellaista käyttää vuoden 2035 jälkeenkin? (Vanhat, uudet autot.)
Vanhempi autokantakin voisi sellaista käyttää.
Vanhemman autokannan ja polttomoottoriautojen käyttämän polttoaineen hinta: onko ok, että polttoaineiden hintaa nostetaan esim. 50 sentillä litralta ensi vuoden vaihteessa?
Eri aihe:
Maamiinat?
Ilmoita asiaton viesti