A-studio hakee vastakkainasettelua – paitsi Israeliin liittyen

Kuvakaappaus Ylen A-studiosta 19.3.2024

Tiistaina 19.3. Gazan tilannetta käsitellyt A-studio oli jälleen esimerkki Ylen harjoittamasta näennäisjournalismistä, kun studioon oli saatu kaksi tunnettua Israel-allergikkoa, professori Hannu Juusola ja kansanedustaja Pekka Haavisto. Puhetta johti tavanomaisesti hyvinkin terävä ja vieraitaan haastava toimittaja Sakari Sirkkanen, jonka perehtymättömyys illan teemaan ja  haluttomuus haastaa studiovieraitaan oli silmiinpistävää.

Kun A-studio yleensä tavoittelee kunnon draamaa kutsumalla vastakkaisia osapuolia keskustelemaan, kuten piispojen avioliittoehdotusta käsitelleessä ohjelmassa 20.3., niin Israeliin liittyvissä kysymyksissä tämä ei ole koskaan toteutunut. Paikalle kutsutaan aina vain niitä, jotka jakavat Ylen uutis-, ajankohtais- ja ulkomaantoimituksen Israel-vastaisen linjan.

Seuraavassa muutama nosto näiden samanmielisten keskustelusta ja perään kommenttini:

Sirkkanen: ”Päälle neljä kuukautta sotaa, yli kolmetoistatuhatta kuollutta lasta ja äärijärjestö Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan kaikkiaan yli kolmekymmentätuhatta kuollutta siviiliä.”

Kommentti: Että 30 000 kuolutta siviiliä? Miten kokenut ammattitoimittaja tai kumpikaan vieraista ei kyseenalaistanut Hamasin – siis Israelin tuhoamista ajavan terroristijärjestön – ilmoittamia uhrilukuja? Miksi kukaan ei kysy, miksei Hamas ole koskaan julkaissut kuolleiden taistelijoittensa lukumäärää? Ei mainintaa Hamasin jatkuvasta terroristisesta toiminnasta. Ei vaatimuksia panttivankien vapauttamisesta.

Sirkkanen jatkaa alkujuontoaan: ”Miksi kukaan ei tee mitään tälle massiiviselle humanitaarisille katastrofille?”

Kommentti: Toimittaja esittää väittämän, joka ei alkuunkaan pidä paikkaansa. Jos Sirkkanen olisi vaivautunut tutustumaan YK:n tai Israelin hallituksen raportteihin Gazaan kulkeneista avustusrekoista, hän olisi ymmärtänyt, että paljon tehdään ja myös Israel tekee. Tai olisi ainakin voinut pyytää vierailtaan mielipiteet näistä luvuista. Mutta kun se informaatio ei sovi hänen agendalleen, niin sitä ei voi eikä saa nostaa esiin, koska se voisi esittää Israelin suotuisassa valossa.

Tästä Sirkkasen avauskysymyksestä eteenpäin koko keskustelu perustuikin sitten yhteisesti hyväksyttyyn ajatukseen, ettei kukaan – siis Israel – tee yhtään mitään Gazan siviilien eteen, joita siis Sirkkasen mukaan on kuollut jo 30 000.

Tietoa Gazaan menevästä avusta on, mutta se ei kiinnosta

Se, ettei Sirkkanen ollut vaivautunut lukemaan eikä esitellyt ohjelmassa Haaviston referoiman YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston OCHAn (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) ajantasaisia tilastoja tai Israelin hallinnon palestiinalaisalueilla tapahtuvaa toimintaa koordinoivan COGAT-organisaation (Coordinator of the Government Activities in the Territories) päivittäin julkaisemaa tilastoa Gazaan suuntautuvista avustusoperaatioista, on amatöörimaista ja häpeällistä.

Nämä tietolähteet ovat – tai niiden tulisi olla – jokaisen Gazan sotaa ammatikseen seuraavan päivittäisellä työlistalla, kun niitä lukevat konfliktia harrastuksenaankin seuraavat.

COGATin viimeisin 22.3. julkaisema päivitys kertoo 21.3. Gazan humanitaarisen avun tilanteesta:

 • 208 humanitaarisen avun rekkaa tarkastettiin ja siirrettiin Gazan alueelle (eilen, 21. maaliskuuta). 125 rekkaa tarkastettiin ja siirrettiin Kerem Shalomin kautta ja 83 Nitzanassa. YK:n avustusjärjestöt jakoivat Gazaan 155 rekkaa.
 • 7 WFP:n rekkaa, joissa oli ruoka-apua, matkusti suoraan Gazan pohjoisosaan eilen (21. maaliskuuta).
 • 24 humanitaarisen avun rekkaa odotetaan siirrettävän Gazaan tänään Jordanian jakelukanavan kautta.
 • Eilen (21. maaliskuuta) 157 pakettia (1 tonni) humanitaarista apua pudotettiin Gazan pohjoisosan ylle.
 • Eilen (21. maaliskuuta) 4 Gazan välttämättömän infrastruktuurin toimintaan tarkoitettua keittokaasusäiliöalusta on saapunut Gazan alueelle.
 • Tarkan operaation aikana Shifa-sairaalassa Hamas-terrorijärjestöä vastaan, joka jatkaa sairaalan käyttöä terroristien linnoituksena, IDF toimi juuri heitä vastaan ​​ja toimitti humanitaarista apua. Koordinoimme ja toimitimme polttoaineauton ja avun siviiliväestölle, mukaan lukien 1800 litraa vettä ja 3,8 tonnia ruokaa.
 • Gazassa toimii 21 leipomoa, jotka tarjoavat yli 2 miljoonaa leipää, sämpylää ja pitaleipää päivässä paikalliselle väestölle.
 • 110 ulkomaalaista poistui Gazan alueelta eilen (21. maaliskuuta), 208:n odotetaan poistuvan tänään.
 • Tänään, (22. maaliskuuta) klo 10.00-14.00, IDF keskeyttää operaation Al-Salamin naapurustossa Rafahissa, eteläisellä Gazan alueella, mahdollistaakseen humanitaarisen avun liikkumisen.

COGATin X-tililtä löytyy mm. tämä 15.3. julkaistu twiitti (jota en jostain syystä pystynyt sellaisenaan tässä jakamaan) ja se kertoo Gazaan menneiden ruokarekkojan keskimääräisestä päivittäisestä lukumäärästä ennen ja jälkeen Hamasin hyökkäyksen 7.10.2023.

Kuva

Tiesivätkö Juusola ja Haavisto OCHAn tai COGATin tilastoista?

Jos Hannu Juusola, joka siis on Helsingin Yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori, ei tiennyt OCHAn tai COGATin jakamasta informaatiosta, hän on tehtävässään täysi amatoori, ja jos hän tiesi, mutta ei halunnut nostaa tätä informaatiota ohjelmassa esiin, hän on pelkkä verovaroilla elävä aktivisti.

Pekka Haavisto viittasi keskustelussa OCHAan, mutta hänen Israel-vastaisuutensa ja haluttomuutensa tunnustaa julkisesti Gazan sotaan liittyviä tosiasioita riisuu hänestä viimeisetkin presidentilliset naamiot ja johtanee siihen, ettei hän tule koskaan päätymään rauhanvälittäjäksi mihinkään konfliktiin, jossa Israel on osallisena. Ymmärtääkseni näin kävi myös muissa rauhanhankkeissa menestyneelle edesmenneelle presidentti Martti Ahtisaarelle, jonka lausunnot Israelista tekivät hänestä juutalaisvaltion vastustajien liittolaisen.

Keskustelijat olisivat  hyvinkin voineet kommentoida OCHAn tai Israelin julkaisemia tilastoja ja pyrkiä todistamaan ne vääriksi, mutta ei, niistä piti totaalisesti vaieta. Hamasin terveysministeriön antamat uhriluvut sen sijaan menivät totena ja koko keskustelun fundamenttina läpi, ilman minkäänlaisia varaumia.

Tosiasiat ja todisteet eivät tätä toverituomioistuinta kiinnostaneet, vaan perinteiseen tapaan tuomio annettiin oman antisemitistisen maailmankuvan perusteella, syytettyä ja puolustusta kuulematta.

UNWRAn rooli on aivan muuta, kuin mitä Haavisto maalailee

Sain kunnian haastatella Israelin Suomen-suurlähettilästä Hagit Ben-Yaakovia IRR-TV:llä 21.3. esitetyssä Israel-studiossa, missä hän avaa tarkemmin paitsi Hamasin myös Haavistolle rakkaan UNWRAn syvintä identiteettiä ja roolia. Ben-Yaakov murskaa Haaviston esittämän kuvan UNWRAn puhtoisuudesta ja vilpittömyydestä tavalla, joka ei jätä kysymysmerkkejä järjestön ympärille.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavion 22.3. tekemä päätös UNWRAn 5 miljoonan euron avustuksen palauttamisesta oli kyseenalainen ja vähintäänkin ennenaikainen ja kertonee virkakunnan, hallituksen sisäisen ja/tai kansainvälisen yhteisön painostuksesta rohkeaa ministeriä kohtaan.

Jos päätöksestä pitää etsiä jotakin hyvää, niin se oli 500,000 euron varaaminen riskienhallintaan ja väärinkäytösten estämiseen, joskin on perin hämmentävää, että yhden jäsenmaan pitää huolehtia YK:n yhden vanhimman alajärjestön luotettavuudesta ja investoida tuollaisia summia tiukilla olevasta budjetistaan varmistaakseen avun perillemeno sen sovittuihin kohteisiin.

Kun ottaa huomioon UNWRAn vuosia toteutuneen noin 1,5 miljardin dollarin vuosibudjetin, järjestöllä voi hyvinkin olla varaa käyttää Suomen vaivaiset 5 miljoonaa euroa kunniallisesti ja vastuullisesti, kun läheskään kaikki muut maat eivät tällaisia velvoitteita aseta.

Tavion päätös haastaa YK:n äärimmilleen korruptoituneen alajärjestön, jota YK itse ei ole vaivautunut valvomaan, kun rahaa on muutenkin tullut. Toivotaan, että muutkin maat liittyisivät vastaavaan vastuullisuusvaatimukseen niin UNWRAn kuin muidenkin avustettavien järjestöjen kohdalla.

Yle rikkoo räikeästi omia ohjeitaan

Päinvastoin kuin piispojen avioliittoehdotusta 20.3. käsitellyt A-studio, jossa voimasuhteet olivat 2-2 ja juontajana toiminut Marja Sannikka pysyi journalistisessa roolissaan, päivää aiemmin Israel tuli tuomituksi äänin 3-0, ja ”juontaja” Sirkkanen oli täysin palkein agitaattorin roolissa.

YLE on julkaissut Gazan konfliktista 7.10.2023 jälkeen satoja uutisia tai artikkeleita, joista noin 20:ssa on haastateltu tai referoitu professori Juusolaa, mutta tältä ajalta Israelin suurlähettiläästä löytyy Ylen hakukoneesta ainoastaan kaksi (2) mainintaa, joista kumpikaan ei ole suurlähettilään haastattelu.

Se, ettei Yle ole halunnut kertaakaan kuulla Israelin valtion virallista edustajaa, tai muita Israelin tilannetta tuntevia, maahan rakentavasti ja ystävällisesti suhtautuvia henkilöitä Suomessa, on käsittämätöntä, ja rikkoo räikeästi yhtiön omia ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisiä ohjeita, joissa todetaan mm. seuraavaa:

 • Ylen journalismin lähtökohtana ovat Ylen arvot. Ylen journalismin tulee perustua totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen. Sen tulee olla vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa.
 • Yle turvaa journalismissaan riippumattomuuden, puolueettomuuden ja luotettavuuden monipuolisella ja ennakkoluulottomalla tiedonhankinnalla. Otamme huomioon oleelliset tosiseikat sekä eri näkökulmat ja annamme arvostelluille mahdollisuuden samanaikaiseen kuulemiseen. Uskallamme kysyä ja kyseenalaistaa.
 • Ylen journalismin perusta on oikeisiin tietoihin ja tosiasioihin sekä mahdollisimman tarkkoihin havaintoihin perustuvan maailmankuvan rakennusaineiden tarjoaminen.
 • Yle esittelee ohjelmissaan ja sisällöissään mahdollisimman monipuolisesti mielipiteitä, arvostuksia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä.
 • Edistämme moniarvoista yhteiskunnallista keskustelua ja vuorovaikutusta. Ohjelmiemme tulee monipuolisesti kuvastaa eri näkemyksiä.
 • Asetamme tasapuolisuuden tavoitteeksi ohjelma- ja sisältötuotannossamme kokonaisuudessaan sekä myös yksittäisissä ohjelmissa, mutta jos se ei ole mahdollista yksittäisen ohjelman kohdalla, huolehdimme siitä, että tasapuolisuus tulee toteutetuksi samankaltaisissa ohjelmissa kohtuullisen ajan kuluessa.
 • Yle on riippumaton poliittisista, kaupallisista ja muista ulkopuolisista intresseistä. Yle ei anna ulkopuolisten intressien vaikuttaa journalismiinsa. Julkaisupäätöksemme perustuvat sisällöllisiin ja journalistisiin perusteisiin. Ylen ohjelmantekijöinä emme ota vastaan etuuksia, jotka vaarantavat riippumattomuutemme, puolueettomuutemme ja luotettavuutemme.
 • Emme käytä Ylen ohjelmia ja sisältöjä omien etujemme tai maailmankatsomuksemme ajamiseen emmekä asetu osapuoliksi kiistakysymyksissä.

Ohjeistuksen ensimmäisessä kohdassa Yle lupaa olla vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa. Olen lähettänyt Ylen päätoimittajalle ja Israelista kirjoittaneille toimittajille useita viestejä, joista ainoastaan yhteen olen saanut vastauksen: ”Kiitoksia rakentavasta palautteesta!”

Onhan siinäkin vuorovaikutusta.

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu