Amatöörit presidentinvaalien Suomi-kuvaa rakentamassa

Kuvakaappaus Ylen vaalilähetyksestä 11.2.2024

Ensinnäkin lämpimät onnittelut Alexander Stubbille valinnasta Suomen 13. presidentiksi.

En tiedä olinko ainut, joka hämmästeli kansainvälisille toimittajille vaali-iltana järjestetyn lehdistöhuoneen taustaseinää, jossa mikään – lippu, kuva tai teksti – ei viitannut Suomeen. Vain virallisen Suomen kaksikielinen vaalit/val -teksti, ja sekin yhdistettynä logoon, joka lähinnä toi mieleen Oy Veikkaus Ab:n.

Tässä olisi ollut miljoonien eurojen arvoinen mahdollisuus rakentaa Suomi-kuvaa globaalissa mediassa, mutta kaupungintalon tai oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston mediavastaavat eivät älynneet tätä mahdollisuutta.

Toinen maabrändin kansainvälinen vahvistamismahdollisuus menetettiin myös Stubbin 12.2. Musiikkitalolla pitämässä lehdistötilaisuudessa. Synkässä tilassa ilman minkäänlaista graafista taustaa pidetty tilaisuus veti paikalle useita kansainvälisiä toimittajia, joiden jakamat tv- ja valokuvat eivät kytke tilaisuutta mitenkään Suomeen – maailman onnellisimpaan maahan.

Onneksi Alexander Stubb veti pressit todella tyylikkäästi, mutta kuva kuulemma kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Kuvakaappaus Ylen suorasta lähetyksestä Musiikkitalolta 12.2.2024

Vastaavantyyppinen moka tapahtui USA:n ulkoministerin Anthony Blinkenin Suomen-vierailulla samassa paikassa 2.6.2023, jolloin Helsingin kaupungintalo oli koristeltu yksinomaan Yhdysvaltain lipuilla. Kirjoitin tuosta tapahtumasta otsikolla Kuka onneton unohti Suomen liput Blinkenin taustalta?

Ruutukaappaus Ylen suorasta lähetyksestä 2.6.2023

Keskustelin jälkeenpäin tilaisuuden lippuvalinnoista Yhdysvaltojen suurlähetystön edustajan kanssa, joka kertoi, että he olivat esittäneet molempien maiden lippuja Blinkenin taustalle, mutta ajatus oli torjuttu suomalaisten puolelta.

Kun maamme hallitusten puolelta on vuosikymmenten ajan investoitu jopa kymmeniä miljoonia euroja maabrändin rakentamiseen, niin on suorastaan järkyttävää, että kovapalkkaiset viestinnän ammattilaiset toistavat tällaisia virheitä kerta toisensa jälkeen.

Olisiko liikaa pyydetty, että jos ei muuta keksitä, niin Suomen lippu olisi jatkossa vakiovarusteena vastaavissa kansainvälisissä lehdistötilaisuuksissa?

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu