Eikö MTV:llä ole enää varaa lähettää ammattitoimittajia Israeliin?

Kuva: GPO/IDF spokesperson unit

MTV:n kymmenen uutisissa 7.11. esitetty ulkomaantoimittaja Niko Nurmisen haastattelu liittyen Gazan sotaan oli ala-arvoinen ja herättää kysymyksiä, paitsi Nurmisen ammattitaidosta, myös MTV:n omasta agendasta suhteessa alueen tapahtumiin.

Miten voi olla mahdollista, että toimittaja, joka on viettänyt alueella kaksi viikkoa ja jonka on täytynyt tutustua myös kansainvälisten medioiden ja esim. Israelin, USA:n ja myös Suomen viranomaisten antamiin tietoihin, levittää edelleen laajalti perättömiksi todennettuja väitteitä Gazan tilanteesta ja Hamasin motiiveista iskeä Israeliin ja murhata mitä brutaaleimmalla tavalla 1,400 pääasiassa israelilaista siviiliä 7.10.

Kommentoin seuraavassa toimittaja Nurmisen kursivoituja vastauksia uutisankkurin esittämiin kysymyksiin:

Uutisankkuri kysyy ”Ulkomaantoimittaja Niko Nurminen olit lähes pari viikkoa Israelissa ja palestiinalaisalueella. Minkälaiset tunnelmat siellä on?”

Hyvin synkät, hyvin synkät, tota niin Gazassa puolitoista miljoonaa maan sisäistä pakolaista, yli kymmenentuhatta kuollutta, iskut jatkuu koko ajan. Yleensähän ne kiihtyy tässä nyt illan pimetessä ja ja aamuyön aikana siellä on pahimmat iskut. Tilanne on kammoksuttava.

On uskomatonta, kuinka todesta Hamasin hallinnolta tai sen kontrolloimilta järjestöiltä tulevat tiedot otetaan MTV:llä. Ne hyväksytään kritiikittä ja kerrotaan faktoina, eikä kerrota lähteitä eikä missään tapauksessa kyseenalaisteta niitä. MTV ei tässä uutisessa eikä juuri muulloinkaan uutisoi Israelin valtion virallisista lähteistä tulevaa tietoa. Se, että MTV kyseenalaistaa Lähi-idän ainoan demokratian ja maailman ainoan juutalaisvaltion antamat tiedot, mutta toistaa kritiikittömästi maailmanhistorian ehkä brutaaleimman terroristijärjestön valheita, on käsittämätöntä.

Hieman myöhemmin Nurminen vastaa uutisankkurin kysymykseen ”Mikä oli Hamasin motiivi iskeä Israelin puolelle?

Joo, kammoksuttava teko. Gazan tilanne on ollut vuosia huono. Se on heikennyt koko ajan. Selkeää on se, että ihmisillä ei ole niitä perinteisiä elinmahdollisuuksia, millaisena me ollaan todettu ne olevan, millaiset ne pitäisi olla. Sähköä ei oo, ei ole töitä. Ihmiset on ruoka-avun ja ulkopuolelta tulevan avun varassa.

Nurminen toistaa kaikkein pinnallisinta totuutta, mikä Gazassa vallitsee, mutta ammattitaito – tai asenne – ei mahdollista analyyttistä pohdiskelua, miksi tilanne on tuollainen. Miksi Nurminen ei vaivaudu kysymään ja selittämään seuraavia kysymyksiä, jotka avaisivat katsojille Gazan kurjuutta rehellisemmin:

  • Miten on mahdollista, että Gazan elinolosuhteet ovat edelleen tuollaiset, vaikka Israel luovutti alueen palestiinalaishallinnolle jo vuonna 2005, ja Hamas on hallinnut sitä yhtäjaksoisesti vuodesta 2007?
  • Mihin/miten Hamas on käyttänyt sille ja sen valvonnassa oleville kansalaisjärjestöille annetut jopa satojen miljardien dollarien avustukset näiden yli 15 vuoden aikana?
  • Miten on mahdollista, että Hamas on voinut rakentaa jopa 500 km pitkät maanalaiset tunnelit Gaza Cityn alle, ilman että sen rahoittajat tai kansainvälinen yhteisö olisivat puuttuneet tähän rahankäyttöön?
  • Miksi Hamas itse tuhosi yhdeksän kymmenestä Gazaan sähköä tuovasta voimalinjasta 7.10. hyökkäyksensä yhteydessä, kuten Israelin hallitus on tiedottanut?
  • Miksei Gazassa tule vettä, vaikka Israaelin ilmoituksen mukaan sen sulkema vesiputki toimitti vain 7,7 % Gazan vedentarpeesta?
  • Miksi Hamas todistetusti käyttää siviilejä ihmiskilpinään ja siviilirakennuksia rakettien ja ohjusten ampumispaikkoina, mikä tekee niistä laillisia sotilaskohteita?
  • Miksei Hamas ole vapauttanut israelilaisia panttivankeja, jonka seurauksena Israel on luvannut tulitauon ja humanitaarisen avun toimitukset Gazaan?

Kaikkein käsittämättömin Nurmisen vastaus uutisankkurin kysymykseen tuli haastattelun lopussa:

Hamas ilmeisesti halusi saada vain tehtyä edes jotakin, vaikka se nyt sitten ilmeni tämmöisenä hirmutekona.

Oikeasti? Siis tässä on kaksi viikkoa alueella viettäneen MTV:n ulkomaantoimittajan koko analyysi Hamasin hyökkäyksen syistä ja taustoista?

Koko läntinen maailma on viimeistään 7.10. tapahtuneen terrori-iskun jälkeen ollut tietoinen Hamasin tavoitteesta tuhota Israel, mikä on mainittu terroristijärjestön peruskirjassa kohdassa 20: Hamas rejects any alternative to the full and complete liberation of Palestine, from the river to the sea, eli Hamas torjuu kaikki vaihtoehdot Palestiinan kokonaiselle ja täydelliselle vapauttamiselle joelta merelle. Tätä laulua – Palestine will be free, from the river to the sea – on myös kuultu Helsingin kaduilla juutalaisvaltion tuhoa unelmoivien Hamasin tukijoiden toimesta.

Miten on mahdollista, ettei Nurminen ole tästä tietoinen? Tai miksei hän tai MTV halua kertoa tätä katsojilleen?

Mikä olisi ollut oikea vastaus uutisankkurin kysymykseen?

Oikea vastaus uutisankkurin kysymykseen olisi kuulunut esimerkiksi seuraavasti:

Hamas hyökkäsi Israeliin – nyt jo ties kuinka monennen kerran – koska sen tavoitteena on sen peruskirjan mukaisesti tuhota Israelin valtio ja vapauttaa maa-alue Jordan-joelta Välimereen juutalaisista joko murhaamalla heidät tai ajamalla heidät pois alueelta.

Hamas on vuosikausia kasvattanut omaa sotilaallista kyvykkyyttään ja käyttänyt huomattavan osa ulkomailta saamistaan miljardiavustuksista aseiden hankintaan ja valmistamiseen, taistelijoiden koulutukseen ja varustamiseen, ja jopa 500 kilometriä pitkän tunneliverkoston rakentamiseen, mistä syystä Gazan asukkaiden elinolosuhteet ovat vuosikaudet olleet ala-arvoiset. Onkin hämmentävää, ettei kansainvälinen yhteisö ole kyennyt puuttumaan tähän kehitykseen.

Tiedostaen, että sen arabiankielinen viesti ja kehotus yhtyä Israelia vastustaviin mielenosoituksiin menee hetkessä jakeluun halki islamilaisen maailman, Hamasin maanpaossa mukavasti elävät johtajat ovat saattaneet seurata rauhassa Gazan tuhoutumista, sen taistelijoiden eliminointia ja siviiliväestön kärsimystä, koska tietävät, kuinka helposti länsimedia on vedettävissä mukaan sen valheellisen narratiivin toistamiseen, ja että yhä useampi lännen poliitikko kääntyy Israelia vastaan.

Toistan vielä uudelleen 13.10. julkaisemassani, nyt jo yli 99,000 lukijaa kiinnostaneessa artikkelissani MTV suoltaa hämmentäviä osatotuuksia Hamasin käynnistämän sodan taustoista olleen johtopäätöksen:

On vaikea ymmärtää, miksi MTV haluaa jakaa tällaisia puoli- tai osatotuuksia, joiden perusteella syntyy käsitys, että Israelin toimet olisivat niin tämän kuin alueen kaikkien ja toistuvien konfliktien syynä. Kansainvälisen Holokaustin muistoa kunnioittavan liiton (IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance) määritelmän mukaan tämä on antisemitismiä.

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu