Hyökkäys Zyskowicziä vastaan oli antisemitismiä

Lauantaina 25.3. Helsingin Itäkeskuksen metroasemalla Ben Zyskowicziä vastaan tehty väkivaltainen hyökkäys täyttää antisemitismin tunnusmerkit ja kyseessä on paljon inhottavampi ja vakavampi teko kuin vain isku suomalaista demokratiaa vastaan. Se, että isku kohdistui juutalaiseen poliitikkoon, jolle hyökkääjä huusi nimenomaan juutalaisuuteen kohdistuvia solvauksia, ja joka uhattiin tappaa ja heittää metrojunan alle, ei jätä tilaa muille vaihtoehdoille.

Itäkeskuksessa tapahtunut hyökkäys näyttää olleen jo ainakin neljäs kerta, kun Zyskowicziin kohdistui väkivaltainen uhka hänen juutalaisuutensa takia. Kesällä 2011 Zyskowicziä yritettiin lyödä kasvoihin Helsingin keskustassa, mistä Iltalehti kirjoitti 1.6.2011 seuraavaa:

”Zyskowicz oli tulossa hallitusneuvotteluista Säätytalolta yhdessä kokoomuskollega Kimmo Sasin kanssa, kun keski-ikäinen mieshenkilö yritti yllättäen lyödä häntä.

– Tilanne tuli ihan tyhjästä. Hän astui suoraan eteeni ja yritti lyödä naamaan, Zyskowicz kertoo paikan päällä Iltalehdelle.

– Onnistuin kuitenkin väistämään.

Päällekarkaus tapahtui Pohjoisesplanadilla kello 22.30 jälkeen. Zyskowicz oli matkalla kotiinsa ja hallitusneuvotteluiden talousryhmää vetävä Sasi eduskuntaan.

– Mies haukkui minua jutskuksi ja uhitteli. Pyysin poliisit paikalle, koska tilanteessa oli selkeä rasistinen motiivi.”

Artikkelissa Zyskowicz kertoo päällekarkauksen olleen jo kolmas kerta kun hän kokenut fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa pitkällä poliittisella urallaan.

Palataan vielä tähän tuoreimpaan hyökkäykseen.

Valitettavasti valtamediat pidättäytyivät hyökkäyspäivänä mainitsemasta antisemitismiä omissa uutisissaan lukuunottamatta Kymmenen uutisia. Niin tasavallan presidentti kuin eduskunnassa istuvien puolueiden puheenjohtajat tuomitsivat iskun välittömästi, mutta ainut puoluejohtaja, joka heti ymmärsi iskun antisemiittisen luonteen, näytti olleen Sari Essayah.

Juutalaisvastaisuus on röyhkeää ja rohkeaa

Lähes 100 eduskuntavaaliehdokkaan Sinimustan liikkeen keskisuomalaisen ehdokas Eero Molkoselkä kertoi rehvakkaasti puolueensa juutalaisvastaisuudesta muutama tunti hyökkäyksen jälkeen kirjoittamassaan twiitissä:

”Meidän rasismi on sitä syvintä rasismia. Juutalaiset ovat yksi kansa, joka karkoitetaan sinimustassa Suomessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että random tyypit saisivat piestä Benkkua kadulle. Hän lähtee itse tai hänet lähetetään valitsemaansa valtioon.”

Twiitti herätti luonnollisesti suurta paheksuntaa ja etsiessäni sitä myöhemmin uudelleen, twitterin sivu kertoi, että ”Twiitti on valitettavasti poistettu”. Minulla ei ole tiedossa, tapahtuiko poisto ehdokkaan vai Twitterin toimesta.

Helsingin Sanomien 3.3. julkaiseman jutun mukaan Sinimustan liikkeen ehdokkaana on myös mies, joka sai viime joulukuussa vuoden ja kolmen kuukauden ehdollisen vankeustuomion Turun synagogaan vuonna 2020 tehdystä ilkivaltaisesta iskusta. Tekoa alleviivasi se, että se tehtiin juuri 27. tammikuuta, jota vietetään eri puolella maailmaa holokaustin uhrien muistopäivänä. Suomalainen kalenteri tuntee päivän vainojen uhrien muistopäivänä.

Sivulauseena voisi todeta, että se, että Sanna Marin kutsuu kokoomuksen ja perussuomalaisten mahdollista yhteishallitusta sinimustaksi, on makaaberia ja kertoo pääministerin surkeasta historian tuntemuksesta.

Myös viimesyksyinen ”Kiasma Gate”, jossa joukko taiteilijoita vaati julkisuudessa Poju Zabludowiczin erottamista Kiasman tukisäätiön hallituksesta hänen Israel-yhteyksiensä takia, oli antisemitismiä puhtaimmillaan. Voit lukea tarkemmin Zabludowicziin kohdistuneesta kampanjasta täältä.

Never again!

Suomalaisessa yhteiskunnassa pitää olla nollatoleranssi juutalaisvihaa ja muita viharikoksia kohtaan, ja näitä tapahtumia tulee kutsua oikeilla nimillä eikä peitellä tai kyseenalaistaa motiiveja, silloin kun ne ovat ilmeisiä. Tämän totesi myös Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antero Laukkanen Facebookissaan 26.3. julkaisemassa viestissä:

”Antisemitismiin on suhtauduttava vakavasti. Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän puheenjohtajana tuomitsen jyrkästi ryhmämme jäseneen kansanedustaja Ben Zyskowicziin kohdistuneen väkivaltaisen hyökkäyksen. Kyseessä ei ole vain hyökkäys suomalaista demokratiaa vastaan vaan selvästi antisemiittinen teko, jota ei saa hyväksyä Suomessa. Odotan viranomaisilta ymmärrystä antisemiittisistä rikoksista ja päättäväisyyttä, jotta tämä ja vastaavanlaiset vihateot tullaan tutkimaan ja rankaisemaan asianmukaisesti. Tulevia kansanedustajia rohkaisen tarkentamaan juutalaisiin kohdistuvien viharikosten lainsäädäntöä. Never again.”

Ben Zyskowicz ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen olivat mukana syksyllä 2022 tekemässäni tv-haastattelussa, jossa keskustelemme antisemitismistä ja antisionismistä sekä niiden historiasta ja nykyisistä ilmenemismuodoista, kuten juuri edellä mainitusta Kiasman tapauksesta. Valitettavasti videon sisältö on tänään ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan Suomessa. Katso vaikka itse.

 

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu