Israel-kysymyksissä medialle kelpaa kaikki asiantuntijat – paitsi maan suurlähettiläs

Kuvakaappaus Ylen Ykkösaamusta 20.4.2024

Hamasin 7.10.2023 tekemä hyökkäys ja sen käynnistämä Gazan sota ovat täyttäneet keskeisten kanavien ajankohtaisohjelmat, ja sama on jatkunut Iranin 14.4.2024 tekemän ohjushyökkäyksen jälkeen. Lähi-idän ja erityisesti Israelin asioista haastateltaviksi ovat kelvanneet monen sortin asiantuntijat, joiden joukkoon ei kuitenkaan ole kertaakaan mahtunut Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov.

Tämä on hämmentävä ilmiö niin Ylen kuin MTV:nkin ohjelmapolitiikassa, kun ne molemmat ovat kuitenkin haastelleet esimerkiksi Ukrainan suurlähettilästä Olga Dibrovaa ja monia muita ulkovaltojen edustajia, mutta jostain syystä Suomessa eniten Israelin asioista ja näkökulmista tietävää ei haluta kutsua studioon. Antisemitismin tutkijoilla saattaisi olla mielipiteensä asiassa.

Kuluneella viikolla niin Ylen kuin MTV:nkin toimittajat utelivat kaikkiaan neljässä eri lähetyksessä kotimaassa käyneeltä Suomen Israelin-suurlähettiläältä Nina Nordströmilta, mitä Israel aikoo tehdä seuraavaksi ja mitä maassa tapahtuu. Niin hän kuin monet muutkin haastateltavat vastasivat väsymykseen asti, etteivät osaa sanoa. Toimittajille tämä vastaus ei kuitenkaan kelvannut, vaan vänkääminen sen kuin jatkui.

Lauantaina 20.4. TV1:n Ykkösaamussa Israel-allerginen toimittaja Seija Vaaherkumpu kyseli Israelin tulevista tilanteista ulkoministeri Elina Valtoselta, jonka kanssa hän oli eri mieltä mm. Israelin valtion demokraattisesta luonteesta. Kesken ohjelmaa pitikin sitten ottaa yhteyttä Tel Avivissa olleeseen toiseen Israel-allergikkoon Antti Kuroseen, jonka mukaan ”Israel ampui tai tappoi tämmöisessä täsmäiskussa kaksi viikkoa sitten kansainvälisiä avustustyöntekijöitä”.

Kurosen vastaukset kollegansa kysymyksiin perustuivat pääasiassa kansainvälisten uutismedioiden juttuihin, joita olisi voinut aivan hyvin referoida Pasilastakin.

MTV:n törkeä rimanalitus

MTV:n uutistoimitus on jälleen tehnyt yhden törkeimmistä rimanalituksistaan liittyen alueen konfliktin uutisoinnissa. Toimittaja Niko Nurmisen sunnuntaina ja maanantaina 21. ja 22.4. esitetty raportti Länsirannalta oli kaikkia journalistisia sääntöjä vastaan. Taustoitus, tasapuolisuus ja faktojen tarkistaminen puuttui kokonaan.

Ajatus siitä, että siirtokuntalaiset tai Israelin armeija lähtisivät huvikseen ampumaan palestiinalaisia, on järjetön. Miksi Nurminen ei nosta esiin palestiinalaisten vuosikymmenien ajan ja jatkuvasti suorittamia väkivallantekoja juutalaisia siirtokuntalaisia vastaan? Miksi hän ei esitä palestiinalaisille haastateltavilleen kysymystä, miksi juutalaiset eivät saisi asua Länsirannalla, jotka ovat ikiaikaisia juutalaisia sydänmaita? Miksi hän ei kerro raportissaan, että viimeisen, maaliskuussa 2024 tehdyn gallupin mukaan 71 % Länsirannan palestiinalaisista kannattaa Hamasin hyökkäystä Israeliin, mikä käytännössä tarkoittaa tukea Hamasin tavoitteelle tuhota Israelin valtio?

Maaliskuussa 2024 tehty gallupkysely Gazassa ja Länsirannalla liittyen Hamasin hyökkäykseen. Lähde www.pcpsr.org/en/node/969

On myös hämmentävää, ettei sen enempää Kuronen kuin Nurminenkaan ole onnistunut (=vaivautunut) hankkimaan yhtään haastattelua Israelin hallinnon edustajilta.

Kuluneiden kuuden kuukauden aikana valtakunnan ajankohtaisohjelmissa on juoksutettu jos jonkinlaista kommentaattoria, joista aivan liian monet tunnetaan pitkäaikaisina Israel-vastaisina poliittisina aktivisteina, mutta medioiden peräänkuuluttaman tasapuolisuuden nimissä toisen näkökulman edustajia ei studioihin kutsuta, kuten kirjoitin edellisessä kolumnissani A-studio hakee vastakkainasettelua – paitsi Israeliin liittyen.

Miten Israelin valtion edustaja näkee Iranin iskun ja sen taustat?

Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov antoi haastattelun Israel-studiolle 17.4., eli reilua vuorokautta ennen Israelin iskua Isfahanin tukikohtaan Iraniin. Seuraavassa suomennettu transkriptio tekemästäni  haastattelusta:

Toimittaja: Iranin hyökkäys ja sen valtava laajuus viime viikolla yllätti maailman. Yllättikö se teidät?

Suurlähettiläs: Tiedustelutietojen vuoksi olimme tietysti valmiita. Mutta jos kysytään, yllättikö meidät Iranin suora hyökkäys, kyllä, se on ennennäkemätöntä. Ja kyllä, se oli yllättävä hyökkäys.

Toimittaja: Iran epäonnistui surkeasti monitasoisen ilmapuolustuksenne takia. Kuinka on mahdollista, että Israel on kyennyt kehittämään niin tehokkaan puolustusjärjestelmän?

Suurlähettiläs: Joten ensinnäkin kolmikerroksinen ilmapuolustusjärjestelmämme on kehitetty viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Olemme yrittäneet olla aina edellä vihollisiamme ja ihmisiä, jotka haluaisivat tuhota meidät. Joten meidän start-upit, innovaattorimme pohtivat, kuinka voimme suojella Israelia, ja niin se kehitettiin viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Minun on mainittava, ettei vain kolmitasoinen ilmapuolustusjärjestelmä suojannut Israelia, vaan meillä oli myös alueellinen puolustusliitto, joka auttoi meitä suojelemaan Israelia.

Toimittaja: Ja ketkä alueellisista kumppaneista olivat mukana?

Suurlähettiläs: Samanmielisiä, samanhenkisiä valtioita, joiden molemminpuolisen edun mukaisena on pitää alue rauhallisena ja viestiä siitä Iranille että Israel ei ole yksin. Mutta tietysti on yleisesti tunnettua, että Yhdysvallat ja Iso-Britannia ja Ranska ja Saksa ja myös jotkut alueelliset toimijat.

Toimittaja: Mitä Iranin isku kertoo? Mikä sen viesti oli?

Suurlähettiläs: Viesti on aina sama. Iran haluaa tuhota Israelin. Olimme valmiita, tarkoitan, että tiedämme sen, koska he sanovat sen ja me uskomme heihin ja meidän on valmistauduttava sitä vastaan. Ja tätä olemme sanoneet maailmalle jo vuosikymmeniä ja sanoimme, että se ei ole vain ydinuhka, vaan he ovat käyttäneet välikäsiä ainakin 10 vuoden ajan, Hizbollah pohjoisessa, Hamas. Näimme Iranin lokakuun seitsemännen hyökkäyksen. Iran on hyvin mukana tässä, koulutuksessa ja rahoituksessa. Iran on siis ollut alueella jo monta vuotta.

Toimittaja: Miksi Iran on niin vihamielinen juutalaisvaltiota kohtaan? 

Suurlähettiläs: Se juontaa juurensa radikaaliin islamiin, radikalismiin, joka ei halua nähdä juutalaista valtiota alueella. He haluaisivat ottaa vallan ääri-islamisteille ja tiedättehän, ja se [Iran] ei ole vain juutalaisia vastaan, se on jopa muita muslimeja vastaan, koska he eivät seuraa riittävästi heidän ideologiaa. Joten tästä syystä sanomme, se ei koske vain Israelia, he eivät ole vihamielisiä vain Israelia vastaan, he uhkaavat maailmanrauhaa.

Toimittaja: Länsimaiset johtajat sanovat Israelille, että teidän tulee rauhoittua ja osoittaa maltillisuutta välttääksesi koston kierteen. Mitä vastaatte näihin vetoomuksiin? Hyökkääkö Israel Iraniin?

Suurlähettiläs: Haluan olla hyvin selkeä ja toivon, että kuuntelijamme ymmärtää: tässä ei ole kierrettä, ei ole kierrettä eikä kostoa. On yksi valtio, Iran, joka haluaisi tuhota Israelin. Tarkoitan, että tässä ideologiassa he haluavat tuhota Israelin. Se on kuin Hamas. Kyseessä ei ole kierre. Se on hyvin suora viiva Iranin ja Israelin välillä, Iran haluaa tuhota Israelin. Yleensä he tekivät sen välikäsien kautta, nyt he tähtäävät suoraan ja tämä on niin yllättävää. Ei siis ole sykliä, eikä kyse ole siitä, kostammeko vai ei. Tästä ei ole ollenkaan kyse. Israelin on suojeltava kansalaisiaan ja olemassaoloaan, ja me teemme kaikkemme sen eteen, milloin teemme sen, mitä teemme. Asiasta keskustellaan nyt hallituksessa ja meidän on neuvoteltava liittolaistemme kanssa, ja se on Israelin hallituksen ja sotilasvoimien asia päättää, mitä teemme ja milloin teemme sen. Joten haluan olla hyvin selvä tässä. Kyseessä ei ole kierre.

Voit katsoa suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakovin haastattelun 18.4. esitetystä Israel-studiosta, jossa suurlähettilään lausuntoja ja Iranin Israel-vihan historiaa kommentoivat myös valt. tri. Alpo Rusi ja YAPS ry:n pj. Varpu Haavisto.

 

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu