Luterilainen Kotimaa-lehti ja arkkipiispa Leon ex-sihteeri visioivat juutalaisvaltion tuhoa

Luterilainen 95,000 lukijaa tavoittava Kotimaa-lehti julkaisi 4.11. ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon entisen teologisen sihteerin Jyrki Härkösen käsittämättömän kolumnin, joka oli otsikoitu ”Juutalaisvaltion aika on ohi”. Tämä otsikkoaan myöten antisemiittinen kirjoitus ansaitsee tulla tarkastelluksi lähemmin ja kommentoin seuraavassa kursiivilla merkittyjä otteita Härkösen kirjoituksesta:

Juutalaisuus valtiona on oikeastaan juutalaisuuden kadottamista, koska se tekee luvatusta maasta tämänpuoleista, profaania. Israelin valtio on tämän rautaesiripun määrittämän maailmanjärjestyksen jäänne.

Ajatus, että juutalaisvaltio olisi juutalaisuuden kadottamista on pöyristyttävä, koska Israel syntyi nimenomaan juutalaisten turvasatamaksi holokaustin jälkeen. Tuolloinkaan eivät kirkot, niiden lehdet ja vaikuttajat – muutamaa poikkeusta lukuunottamatta – halunneet nousta puolustamaan juutalaisia, vaan jättivät heidät natsien armoille, mikä johti kuuden miljoonan juutalaisen teolliseen joukkomurhaan.

On vaikea ymmärtää, mtä Härkonen tarkoittaa rautaesiripulla tässä yhteydessä, mutta Israelin valtio ei suinkaan ole minkään maailmanjärjestyksen jäänne, vaan historiaa ymmärtäneen kansainvälisen yhteisön mahdollistama ja tunnustama legitiimi valtio.

Nyt kun antisemitismi nousee joka puolella – ja juuri tällaiset kirjoitukset antavat sille lisäpontta – niin eikö juutalaisilla saisi olla edes yhtä omaa valtiota, kun maailmasta löytyy noin 50 muslimienemmistöistä maata.

Israelin tai Palestiinan valtiolla ei ole menestymisen mahdollisuuksia. Lähi-itään olisi luotava imperiumi, joka suvaitsee niin juutalaisia, muslimeja kuin kristittyjä. Osmanien imperiumi oli sellainen 500 vuotta.

Mistä tämä Härkönen oikein ammentaa asiantuntemuksensa? Israelin 75-vuotinen historia on osoittanut, että juutalaisvaltiolla on kaikki menestymisen mahdollisuudet, siitä huolimatta, että sitä ympäröivät arabimaat ja palestiinalaiset terroristijärjestöt, viimeisimpänä Hamas, ovat moneen otteeseen yrittäneet tuhota sen.

Israel on OECD:n bruttokansantuotetta kuvaavassa vertailussa sijalla 21 vuonna 2022, ja sen takana on toistakymmentä EU-maata. Israel on maailman World Happiness Indexin mukaan maailman neljänneksi onnellisin maa, Suomen, Tanskan ja Islannin jälkeen vuonna 2023. Molemmissa taulukoissa on huomioitu Israelin kaksimiljoonainen arabiväestö. Lisäksi Israelin kyky tuottaa maailmanluokan innovaatioita lähes kaikilla teknologia-alueilla on kiistaton.

Härkösen kovasti kaipaama osmanien imperiumin ydinvalta, eli nykyinen Turkki, on molemmilla em. listoilla kaukana Israelista (OECD sijalla 34 ja Happiness Index sijalla 106!), joten voi vain arvata minkälaista onnellisuutta se voisi alueen juutalaisille tarjota. Ja osmanien imperiumi hallitsi aluetta muuten 400 vuotta.

Uutta imperiumia pystyttävä kuningas, sulttaani tai presidentti menestyy varmasti, jos saa heimot ja kansat osakkaiksi Lähi-idän luonnonvarojen tuotoista. Eri asia on se, hyväksymmekö me lännessä islamilaisenemmistöisen imperiumin syntymisen Lähi-itään.

Missä harhaisessa utopiassa Härkönen elää? Että juutalaiset tulisi alistaa islamin alle? Että menestyvät ja maltilliset Persianlahden arabimaat jakaisivat luonnonvarojaan sellaisille, jotka historian valossa ovat pyrkineet varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan?

Osmanien muslimihallinto miehitti aluetta ja alisti sen juutalaisia vv. 1517-1917 ja historiankirjat kyllä kertovat eri kansallisuuksien ja uskontojen välisestä suhteesta alueella. Israelin itsenäistyessä 1948 Lähi-idän ja pohjois-Afrikan kaikki muslimimaat karkottivat juutalaiset tai tekivät heidän olonsa vuosisataisissa kotimaissaan niin sietämättömiksi, että arviolta jopa 800,000 juutalaista joutui jättämään kotimaansa. Suurin osa heistä päätyi heidän turvasatamakseen perustettuun Israeliin. Asiallinen yhteenveto juutalaisten karkotuksista muslimimaista löytyy täältä.

Islamilainen imperiumi on ollut rakenteilla vuosisatoja ja sen viimeaikaiset toimeenpanijat ovat olleet muslimiveljeskunnan ylemmyyden aatteeseen nojautuvat ISIS ja Hamas. Hanke on aina kaatunut siihen, että islamilaisten maiden joukossa on onneksi maltillisia ja hyvää elämää tavoittelevia hallitsijoita, jotka eivät tätä kehitystä hyväksy. Lisäksi useimmilla heistä on suunnattomasti tekemistä omien kansalaistensakin tyytyväisyyden kanssa, ja perusteet löytyvät edellä mainituista OECD:n ja onnellisuusindeksin vertailuista.

Päätoimittaja kantaa lopullisen vastuun julkaisusta

On järkyttävää, että Kotimaa-lehti ja Härkönen toimivat tässä äärimuslimien äänitorvena ja edistävät Hamasin, muslimiveljeskunnan ja monien muiden alueen toimijoiden tavoitteita juutalaisvaltion tuhoamiselle. Tämä on yksiselitteisesti antisemitismiä.

Journalistin ohjeiden liitteessä otsikolla YLEISÖN TUOTTAMA AINEISTO TIEDOTUSVÄLINEIDEN VERKKOSIVUILLA todetaan seuraavaa:

1. Toimituksen tulee seurata verkkosivujaan sekä pyrkiä estämään yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen. Syrjinnän lisäksi ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt.

Luterilaisen kirkon Kirkkopalvelut ry:n kautta omistaman Kotimaan päätoimittajalla Freija Özcanilla olisi ollut kaikki perusteet ja valta estää tällaisen antisemiittisen kolumnin julkaisu, koska se selvästi ja otsikkoa myöten törkeällä tavalla kohdistuu yhteen kansanryhmään eli juutalaisiin, joihin juuri tällä hetkellä kohdistuu niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa aivan käsittämätön ja selittämätön viha.

Härkösestä en tiedä, mutta ainakin Kotimaalta on oikeus odottaa parempaa ja olisi toivottavaa, että päätoimittaja vetäisi Härkösen kirjoituksen pois välittömästi.

Ja toivottavasti Härkösen kirjoitus ei heijasta ortodoksisen kirkon mielipidettä.

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu