MTV:n uutisointi kiihdyttää antisemitismiä

Ariel Katzover, GPO

Kirjoitin 13.10. tähän mennessä jo yli 97 000 lukijaa tavoittaneen artikkelin otsikolla MTV suoltaa hämmentäviä osatotuuksia Hamasin käynnistämän sodan taustoista, jossa kävin läpi MTV:n seitsemän uutisissa 12.10. esitetettyä virheellistä ja osatotuuksiin perustuvaa taustoitusta liittyen Hamasin hyökkäykseen. Kirjoitin myös kanavan johdolle asiasta, mutta meilini meni varmaankin suoraan roskikseen, kun en saanut heiltä vastausta.

Tänään 1.11. MTV:n Huomenta Suomessa luettiin taas uutisia (kohdassa 30:20) jotka vahvistavat käsitystä kanavan Israel-vastaisuudesta ja vauhdittavat entisestään voimistunutta antisemitismia maassamme, mitä samaisessa uutislähetyksessä isosti ihmeteltiin.

Tässä suora lainaus uutisankkurin lukemasta uutisesta:

”EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell tuomitsee israelilaissiirtokuntalaisten palestiinalaisiin kohdistamat iskut Länsirannalla. Borellin kanslian mukaan hän on keskustellut tilanteesta lähialueen arabivaltioiden edustajien kanssa.

Gazaa viime viikot pommittanut Israel on kiihdyttänyt iskujaan myös miehittämällään Länsirannalla. Palestiinalaishallinnon terveysministeriön mukaan Israelin joukot ja siirtokuntalaiset ovat surmanneet länsirannalla yhteensä yli satakaksikymmentä palestiinalaista.”

Mitäpä suomalainen, juuri herännyt aamu-uutisten katsoja voisi tästä päätellä? No tottakai sellaista, että Israel ja siirtokuntalaiset ovat julmia tappajia, jotka ilman mitään syytä noin vain ampuvat Länsirannalla yli 120 palestiinalaista.

Haloo? Ajatteleeko MTV:n uutistoimitus oikeasti, että israelilaiset lähtevät tuosta vain metsästämään palestiinalaisia? Entä mahtoiko pöllölaaksolaisten mielessäkään käydä ajatus, mitä tällainen osatotuuksiin perustuva ja vääriä mielikuvia tuottava uutisointi aiheuttaa maamme juutalaisyhteisölle ja täällä asuville israelilaisille?

Eikö kenellekään ole tullut mieleen, että juuri tällaiset uutiset innostavat maahanmuuttajia ja vasemmistoa kadulle huutamaan ja vaatimaan Palestine will be free, from the river to the see, kun he saavat laatumedialta suoraviivaisen oikeutuksen vaatimuksilleen?

Palestiinalaisterrori ja juutalaisviha ovat alueen ongelman vaiettu ydin

Surullista on myös se, että uutisessa referoitu EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell jättää tiedotteessaan taustoittamatta Länsirannan väkivaltaisuudet, ja puhuu vain israelilaisista ja heidän toimenpiteistään.

Länsirannalla toimivien palestiinalaisryhmien vuosikymmeniä jatkunut terrori näyttää olevan niin median kuin EU:n ulkopoliittisen johdon erityisessä suojelussa, kun siitä ei juurikaan puhuta eikä uutisoida. Israel on pystyttänyt Länsirantaa ympäröivän muurin suojelemaan kansalaisiaan palestiinalaisalueilla asuvien terroristien hyökkäyksiltä, ei kiusatakseen rauhantahtoisia palestiinalaisia, joiden vapaata liikkumista se toki valitettavasti rajoittaa.

Samassa lähetyksessä uutisankkuri kertoi, että pakolaisleirissä Gazassa kuolleiden määrästä on ristiriitaisia tietoja. Palestiinalaisten punainen puolikuu sanoo kahdenkymmenenviiden siviilin kuolleen Israelin ilmaiskussa Gazaan. Aiemmin Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan Israelin iskussa kuoli ainakin 50 ihmistä. Tietoja ei ole kyetty vahvistamaan riippumattomista lähteistä. 

Eikö uutistoimittajilla ole sen vertaa kykyä hahmottaa asioiden taustoja, että he ennen tällaisen uutisen kirjoittamista selvittäisivät, miten ensinnäkin on mahdollista, että Gazassa on edelleen pakolaisleirejä, siis 18 vuotta sen jälkeen kun Israel luovutti alueen palestiinalaishallinnolle?

Eikö kenellekään tule mieleen miettiä kriittisesti Gazaan lapioitujen miljardiavustusten käyttökohteita, edes sen jälkeen, kun maailmalle on vihdoin kerrottu Hamasin rakentaneen Gazaan jopa 500 kilometrin pituisen tunneliverkoston? Tai että gazalaisia pidetään teltoissa ja pakolaisleireillä juuri siksi, kun avustusrahat on asuntotuotannon sijaan käytetty tunneleiden rakentamiseen ja Hamasin korruptoituneen ja ulkomailla asuvan johdon loisteliaan elämäntavan ylläpitämiseen?

Miksi kanava ei tartu uutisissaan ja haastatteluissaan näihin teemoihin ja kehityskulkuihin, jotka vaikuttavat keskeisesti alueen pitkään jatkuneen konfliktin taustalla?

Entä miksi ja miten MTV edelleenkin referoi maailmanhistorian ehkä brutaaleimman terroristijärjestön komennossa olevaa ”Gazan terveysministeriötä” ja toistaa sen jakamaa potaskaa? On täysin käsittämätöntä, ettei edes täydeksi ankaksi osoitteutunut uutinen Gazan terveysministeriö syyttää Israelia iskusta gazalaissairaalaan ole avannut päätoimittajan ja uutispäälliköiden silmiä.

Media ei ymmärrä vastuutaan

Kirjoitin toukokuussa 2021 blogiini edelleen valitettavan ajankohtaisen artikkelin otsikolla Median valheet ja valikoivuus yllyttävät Israel- ja juutalaisvihaan, jossa pohdin vastuuttoman ja asenteellisen median vaikutusta mm. seuraavasti:

Ei juutalaisten ole turvatonta kulkea Suomessa Gazan tapahtumien takia, vaan suomalaisen ”laatumedian” valheellisen ja puolueellisen otsikoinnin ja uutisoinnin takia. Näin tehdessään media käytännössä on määrittänyt terroristijärjestöä vastaan taistelevan ja kansalaisiaan tehokkaasti puolustavan Israelin syylliseksi konfliktiin, koska israelilaisia on kuollut huomattavasti vähemmän kuin gazalaisia. Media olisi varmasti tasapuolisempi ja tyytyväisempi, jos juutalaisia kuolisi enemmän, mutta näin ei koskaan tule tapahtumaan, sillä juutalaisen historiansa parhaiten tuntevana Israel on panostanut siihen, mihin Hamas ei ole koskaan vaivautunut, omien kansalaistensa tehokkaaseen suojeluun.

MTV:n vastaava päätoimittaja Tomi Einonen kirjoittaa yhtiön nettisivuilla uutistoimituksen periaatteista seuraavaa:

MTV Uutiset on yksi Suomen johtavista uutismedioista. Toimintamme perustana ovat luotettavuus, puolueettomuus, tasapuolisuus, avoimuus ja pyrkimys totuuteen. Toimituksen valintoja ohjaa journalistinen riippumattomuus, joka on uskottavan uutistoiminnan edellytys.

Valitettavasti tämä ei näytä pitävän paikkaansa.

PS. Juuri ennen tämän artikkelin julkaisua katsoin vielä marraskuun 1. päivän kymmenen uutiset, jonka Gaza-uutisointi koostui pitkästä klipistä Länsirannalta, jossa korostettiin palestiinalaisten vihaa Israelia kohtaan, mikä entisestään alleviivaa MTV:n uutistoimituksen agendaa, jossa Israel halutaan esittää syyllisenä kriisiin.

Lähi-idästä ja Euroopasta tulleet uutiskuvat kertovat myös sen, etteivät palestiinalaiset suinkaan halua eroon Hamasista vaan Israelista.

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu