Suomi hylkäsi EU-viiteryhmänsä ja liittyi Hamasin valkopesijöihin

Flag of UNESCO, public domain

Suomi liittyi YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon kokouksessa 9.11.2023 pidetyssä äänestyksessä häpeällisesti kannattamaan 19 islamilaisen maan esittämää valheisiin ja  osatotuuksiin perustuvaa päätöslauselmaa, joka kritiikittömästi toistaa Hamasin ja sen liittolaisten väitteitä Gazan tilanteesta.

Suomen kannattaman Hamasia valkopesevän ja Israelia demonisoivan päätöslauselman olivat laatineet Algeria, Bahrain, Djibouti, Egypti, Irak, Jordan, Kuwait, Libanon, Libya, Mauritania, Marokko, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Palestiinan valtio, Sudan, Tunisia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Jemen.

Israelin ulkoministeriön päätiedottaja Lior Haiat kommentoi päätöslauselmaa tuoreeltaan X:ssä seuraavasti:

Israel torjuu inhoten Unescon tänään antaman yksipuolisen päätöslauselman Gazan tilanteesta.

Päätöslauselmassa jätetään täysin huomiotta Hamasin terroristien 7. lokakuuta tekemä verilöyly. He murhasivat raa’asti ja kylmäverisesti noin 1 200 ihmistä ja sieppasivat 240, mukaan lukien vauvoja, lapsia, naisia ​​ja vanhuksia.

Päätöslauselmassa annetaan vihreää valoa Hamas-terrorijärjestölle, joka on pahempi kuin ISIS, jatkaa murhia ja sieppauksia sekä jatkaa Gazan alueen asukkaiden käyttöä ihmiskilpinä.

UNESCO tekee yhteistyötä perusfaktojen vääristämisessä ja joukkomurhan kieltämisessä äärihallitusten ja terrorismin kannattajien palveluksessa.

UNESCO, joka omisti hiljaisen hetken vain palestiinalaisten uhrien muistolle, on organisaatio, jolla on luontainen moraalin puute ja jonka pitäisi hävetä itseään ja keskustelujaan.

Israel kiittää niitä maita, jotka tukivat sitä ja Yhdysvaltojen ehdottamia tarkistuksia, ja vastustivat arabiryhmän päätöslauselmaa.

Sen lisäksi, mitä Israelin ulkoministeriön tiedottaja edellä kirjoittaa, myös se, mitä päätöslauselmassa ei Hamasista mainittu, on tärkeää ja sen olisi pitänyt herättää Suomen ulkoministerin neuvonantajat:

  • ei vaatimusta Hamasin käynnistämien sotatoimien lopettamisesta
  • ei vaatimusta Hamasin ottamien panttivankien vapauttamisesta
  • ei mainintaa Hamasin joukkojen väkivallasta pohjois-Gazasta pakenevia siviilejä kohtaan
  • ei mainintaa Hamasin edelleen jatkuvista Israeliin kohdistetuista raketti/ohjushyökkäyksistä
  • ei mainintaa Hamasin käyttämistä ihmiskilvistä
  • ei mainintaa Hamasin sotilaallisiin tarkoituksiin käyttämistä sairaaloista ja kouluista
  • ei mainintaa Hamasin itse aiheuttamista infrastruktuurituhoista
  • ei mainintaa Hamasin varastamista avustusmiljardeista ja niiden käyttämisestä aseiden hankintaan ja tunneleiden rakentamiseen

Erityisen järkyttävää on, että Unescon istunnon yhteydessä pidetyssä hiljaisessa hetkessä muistettiin vain Gazassa menehtyneitä. Järjestön muslimienemmistö ei sallinut, että Hamasin 7.10. murhaamia juutalaisia olisi muistettu samassa yhteydessä.

Mitä ministeri Valtosen logiikalle on tapahtunut?

Ulkoministeri Valtonen perusteli Suomen pidättäytymistä YK:n yleiskokouksessa 27.10. pidetyssä Gazan tilanteeseen liittyvässä äänestyksessä sillä, että Suomi äänesti samoin kuin meille tärkeimmät EU-maat kuten Saksa ja Ruotsi, koska päätöslauselmaehdotuksessa Hamasia ei mainittu syyllisenä sodan käynnistämiseen, mutta nyt Valtonen päätti irtautua näiden maiden linjasta.

Tällä kertaa tämä avainkumppaniemme viiteryhmä oli menettänyt merkityksensä ulkoministerin päätöksenteossa, vaikka selkeä enemmistö (16/27) EU-maista joko vastusti (5) tai äänesti tyhjää (11). Se, että Unescon päätöslauselma oli täysin yksipuolinen ja jätti mainitsematta ja tuomitsematta kaikki Hamasin teot, ei haitannut Suomen ulkopoliittista johtoa.

Päätöslauselmaa vastaan äänestivät EU-maista Itävalta, Kroatia, Saksa, Tsekin tasavalta ja Unkari, sekä muista maista Yhdysvallat, Guatemala ja Paraguay.

Äänestyksestä pidättäytyi yhteensä 31 maata, joiden joukossa EU-maista Bulgaria, Italia, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Romania, Ruotsi, Slovakia ja Viro. Lisäksi pidättäytyivät mm. Iso-Britannia, Japani, Kanada, Korea, Sveitsi ja Uusi-Seelanti.

Suomen tärkeimmät EU-kumppanit, eli Ruotsi ja Saksa joko pidättäytyivät tai äänestivät päätöslauselmaa vastaan. Samoin tekivät maamme turvallisuuden kannalta keskeiset takuumiehet Iso-Britannia ja Yhdysvallat, mutta Suomi lyöttäytyi yhteen 10 EU-maan ja 85 muun valtion kanssa, joiden joukossa maailman kaikki islamilaiset ja epädemokraattiset maat.

Suomen äänestyskäyttäytyminen pakottaa kysymään, mitä ihmettä ulkoministeri Valtosen logiikalle on tapahtunut viimeisen kahden viikon aikana?

Joutuiko Valtonen äärivasemmiston tai -oikeiston ja/tai maassamme olevan Palestiinan lähetystön tai muslimiyhteisön painostuksen kohteeksi vai mistä moinen U-käännös voi johtua?

Israel-vastaisuus muhii YK:ssa ja Suomi on siinä osallisena

YK:n puitteissa Israel-vastaisuus on ns. business-as-usual. Vuosina 2015-2023 Israelia vastaan hyväksyttiin yhteensä 140 tuomitsevaa päätöslauselmaa, kun seuraavaksi eniten tuomioita ovat saaneet Venäjä (23) ja Syyria (10). Maailman pahimmat ihmisoikeusloukkaajat Pohjois-Korea (8) ja Iran (7) tulevat vasta Yhdysvaltojen (9) jälkeen. Kiinaa kohtaan ei ole ensimmäistäkään tuomiolauselmaa.

Lähde UN Watch

Myös Unescolla näyttää olevan pakkomielle demonisoida Israelia. Vuosina 2009–2021 Unescossa hyväksyttiin 82 päätöslauselmaa Israelia vastaan, kun kaikkia muita valtioita vastaan hyväksyttiin 15 tuomitsevaa päätöslauselmaa.

Valitettavasti ulkoministeri Valtosen 9.11. antamalla päätöksellä Suomi vahvisti taas asemaansa EU:n  yhtenä Israel-vastaisimpana maana, mitä tulee äänestyskäyttäytymiseen YK:ssa. UN Watch -järjestön tietokannan mukaan Suomi on vuoden 2015 jälkeen äänestänyt Israelin vastaisen päätöäslauselmaehdotuksen puolesta 100 kertaa, pidättäytynyt 38 kertaa eikä ole kertaakaan äänestänyt Israelin puolesta. Sama meno on jatkunut vuosikymmeniä ulkoministeristä riippumatta.

Odotin tältä hallitukselta paljon enemmän, mutta ilmeisesti UM:n rakenteissa on niin paljon Israel-allergiaa, ettei ulkoministerikään pysty kurssia kääntämään. Vai eikö sitten edes halua?

Entä mitä perustuslain mukaan ulkopolitiikkaa yhteistyössä valtioneuvoston kanssa johtava tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapahtuneesta ajattelee? Tai pääministeri Petteri Orpo?

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu