Valtamedian amatöörimäinen analyysi Iranin iskun taustoista

Iranin korkein johtaja Ali Khamenei (C) khamenei.ir

Suomalaisten medioiden analyysi Iranin Israeliin tekemästä iskusta on ollut hämmentävän amatöörimäinen. Hesari lupasi 14.4. julkaisemansa jutun otsikossa Ennen­näkemätön hyökkäys selitettynä: Miksi ja miten Iran iski Israeliin? kertoa yksityiskohdat ja taustat Iranin hyökkäyksestä.

Odotin vahvaa analyysiä maiden välisen vihanpidon historiasta, mutta ei. Sellaista ei Hesarin toimitus kyennyt kertomaan, vaan miksi-kysymys selitettiin lapsellisimmalla mahdollisella tavalla:

Miksi Iran iski Israeliin?
IRAN halusi kostaa.

Iranin suurlähetystön alueelle kohdistui isku Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa 1. huhtikuuta. Iskussa kuoli seitsemän Iranin vallankumouskaartilaista.

Iran syyttää Damaskoksen-iskusta Israelia ja vannoi jo viime viikolla kostavansa.

Israel ei ole myöntänyt tehneensä iskua, mutta Israelin ja Yhdysvaltojen on uutisoitu olleen hälytystilassa kostoiskun varalta.

Iranin hyökkäyksestä oli myös varoitettu useaan otteeseen. Valkoinen talo sanoi perjantaina, että Iranin uhka Israelia kohtaan on ”todellinen”.

Viimeksi perjantaina uutistoimisto Bloomberg kertoi lähteidensä arvioineen, että Iranin suora ja ”ennennäkemätön” hyökkäys Israeliin voisi alkaa lauantaina.

Siis, että Iran kosti Israelin 1.4. tekemän iskun sen konsulaattiin Damaskoksessa.

Sama linja jatkui Ylen klo 17:10 erikoislähetyksessä, jossa toimittajan useimmin toistama sanapari oli koston kierre.

Ilmeisesti näiden medioiden toimittajat eivät ole koskaan kiinnittäneet huomiota Iranin vuoden 1979 tapahtuneen vallankumouksen vaikutuksesta maan suhteisiin Israeliin. Siinä missä Iran oli yksi ensimmäisitä ja harvoista islamilaisista maista, joka tunnusti Israelin itsenäisyyden (de facto 1950), shaahin syrjäyttänyt ja valtaan noussut ajatollah Ruhollah Khomeini nimesi Yhdysvallat suureksi ja Israelin pieneksi saatanaksi, ja maan hallinto on siitä alkaen toistanut uhkaustaan tuhota ”sionistinen syöpä” Lähi-idästä.

France 24 uutisoi 17.8.2012 Iranin aiemman presidentin Mahmoud Ahmadinejadin Teheranissa pitämää puhetta seuraavasti:

Israel on ”syöpäkasvain”, joka loppuu pian, Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi perjantaina mielenosoittajille, jotka järjestivät vuosittain mielenosoituksen juutalaisvaltion olemassaoloa vastaan.

Ahmadinejad väitti puheessaan, että ”sionistit” käynnistivät ensimmäisen ja toisen maailmansodan ja olivat ”ottaneet maailman hallintaansa siitä hetkestä lähtien, kun he tulivat hallitsevaksi Yhdysvaltain hallitukseen”.

Hän väitti, että suuret hallitukset, pankit ja tiedotusvälineet olivat sionistisen salaliiton vallassa, jonka tavoitteena oli ”tuhota kansojen kulttuurit, arvot ja suvereniteetti”.

Uutistoimisto AP:n uutinen 22.5.2020  referoi Iranin nykyistä johtajaa ajatollah Ali Khameneita:

Iranin korkein johtaja kutsui Israelia perjantaina ”syöpäkasvaimeksi”, joka ”epäilemättä revitään juuriltaan ja tuhotaan” vuosittaisessa palestiinalaisten tukena pitämässään puheessa, joka uusi uhkaukset Iranin päävihollista Lähi-idässä.

Iranin johtaja ennakoi Hamasin iskun

Vain kolme päivää ennen Hamasin 7.10.2023 tekemää iskua, Khamenei julkaisi kotisivuillaan edeltäjästään ayatollah Khomeinista valokuvan, jonka yhteydessä teksti: Kuten imaami Khomeini sanoi, sionistihallinnon syöpä tullaan hävittämään.

Kuvakappaus english.khamenei.ir -sivustolta

Kuvan alla Khamenein Hamasin hyökkäystä ennakoiva lausunto:

Nykyään palestiinalaisliike on elävämpi kuin se on koskaan ollut viimeisten 70 tai 80 vuoden aikana. Jos Jumala suo, tämä liike saavuttaa tavoitteensa. Imaami Khomeini kuvaili anastavaa hallintoa ”syöväksi”. Tämä syöpä hävitetään varmasti Jumalan armosta Palestiinan kansan ja vastarinnan joukkojen käsissä koko alueella.

Israel on osannut varautua Iranin uhkaan

Osallistuin huhtikuussa 2017 Jerusalemin holokaustikeskuksen Yad Vashemin aukiolla pidettyyn holokaustin muistopäivän seremoniaan, jossa pääministeri Benjamin Netanyahu totesi puheessaan mm. seuraavaa:

Lännessä uudelleen nousevan antisemitismin rinnalla idästä purskahtaa esiin raju viha: molempien radikaalin islamin virtojen antisemitismi, jota johtavat Iran ja ISIS, jotka avoimesti työskentelevät tuhomme eteen. Juutalaisten viha on nyt suunnattu myös juutalaisten kansallisvaltiota vastaan. Uusi-vanha antisemitismi on laajalle levinnyt tietyissä piireissä lännessä, ja se on yleistä myös YK:n toimielimissä. Tekopyhyys on niin räikeää.

Meidän on kyettävä puolustamaan itseämme kaikilta uhilta, kaikilta vihollisilta. Ne, jotka kohdistavat aseensa meitä vastaan, asettavat itsensä aseiden vaaraan. Tämä ei ole provokaatio eikä liioittelua – se on ainoa tapa, jolla meidän on todella turvattava tulevaisuutemme. Ja meillä on valta tehdä niin. Sanon nämä asiat koko sydämestäni.

Israelin johto on vuosikymmeniä varoittanut maailmaa Iranin kasvavasta uhasta ja varautunut siihen – onneksi! – mutta länsi on pitänyt ajatollien puhetta pelkkänä poliittisena retoriikkana ja tavannut Iranin johtoa. Nyt tapahtunut hyökkäys kertoo, että Iranin murhanhimoiset puheet juutalaisvaltiota kohtaan ovatkin olleet koko ajan totta.

Miksi suomalainen media ei taustoita Lähi-idän tapahtumia?

Median taustoitus Israeliin kohdistuvista väkivallanteoista selitetään lähes poikkeuksetta Israelin viimeksi tekemällä toimenpiteellä, unohtaen sitä edeltäneet tapahtumat, jotka tässä tapauksessa selittäisivät maiden suhteiden luonnetta ja miksi Israel on ottanut Iranin uhkaukset tosissaan.

Se, että suomalainen media ei tätä kykene tuomaan esiin, on joko amatöörimaista tai sitten asenteellista. Pitkään jatkunut linja viittaa valitettavasti jälkimmäiseen.

Sama linja tuntuu tarttuneen Orpon hallitukseen, jonka vihdoinkin tulisi ymmärtää, ettei tässä ole kyse koston kierteestä, vaan Iranin islamilaisen hallinnon julmasta vihasta juutalaisvaltiota kohtaan ja pyrkimyksestä tuhota se.

Toivottavasti niin Suomen kuin EU:nkin ytimestä löytyisi vihdoin ymmärrystä ja rohkeutta puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Risto Huvila
Sitoutumaton Espoo

Liikkeenjohdon konsultti, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj., Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri, Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu