Ohjelmistokehitys ilman asiakkaiden panosta luo raakileita

Valtio saa uuden digitoimiston. Sen on tarkoitus auttaa luomaan parempi tilannekuva siitä, mihin rajalliset resurssit kannattaa suunnata”. Näin Uusi Suomi 14.11. Tarkoitus on hyvä, mutta se vaatisi hyvin toimivia ohjelmistoja, jotta tavoitteisiin päästäisiin. Huonoista, raakileina myydyistä, on runsaasti esimerkkejä.

Henkilökohtaisesti koin Tietoenatorin Pro Capita -tiedonhallintaohjelmiston surkeuden. Opettajan piti etsiä ohjelmiston avulla omat opetusryhmänsä. Vaikka teki kaiken oikein, ruudulle lävähti 15 000 henkilöä sosiaaliturvatunnuksineen, mukana muun muassa kaupunginjohtaja. Ohjelmistovirheen Tietoenator pani opettajien osaamattomuuden syyksi ja piti meitä vaitolovelvollisina. Jos aluksi koko koulun henkilökunta ja minä filosofian lisensiaattina epäonnistuin ohjelman käytössä, vika lienee enemmän ohjelmassa kuin henkilökunnassa. Asiakkaiden koulutuksen pitäisi olla muuta kuin nopeaa klikkausta paikasta toiseen kuten Tietoenatorin kouluttajat tekivät.

Itse lääkärissä käydessäni olen todennut, että lääkäriltä vastaanottoajasta ainakin puolet menee tietokoneen äärellä touhuamiseen. Ei ihme, että HUS:n lääkärit valittavat Apotin heikkouksista ja Jyväskylä on hylännyt Aster-potilastietojärjestelmän lääkärien todettua sen epäkelvoksi. Kuvaavaa on, että tuntemani lääkäri kertoi, että kun sairaalassa potilaskierron yhteydessä aikoinaan siirryttiin tietojen kirjaamiseen tietokoneelle, potilaskierto venyi tunnista neljään.

Pitäisi lopettaa digitalisaation ihannointi, jos helppokäyttöisiä ohjelmistoja ei kyetä tuottamaan.

Ohjelman tekoa kokeiltuani ymmärrän kyllä, että ohjelmistojen kehittäminen ei ole helppoa, mutta silti raakileiden markkinoille tuomisesta pitäisi päästä eroon. Miten? Ohjelmistojen kehittäjien tulisi perehtyä kunnolla käyttäjien tarpeisiin ja ottaa kentältä kehittämiseen ja sen käyttökelpoisuutta testamaan tarpeeksi henkilöitä, myös heitä, joiden tietotekniset taidot ovat yhteisön heikoimmat. Sitten olisi toivoa, että ohjelmistoista tulisi helppokäyttöisempiä. Ohjelmistojen tilaajien tulisi vaatia tämä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu