Symbolit vallan, sorron ja provosoinnin välineinä

Kiinassa kansallislaulun loukkaaminen voi viedä vankilaan. USA:ssa presidentti Trumpin mukaan kansallislaulun aikana pitää seistä käsi sydämellä. Polvistua ei saa kuten urheilijat tekivät mustien ihmisoikeuksien puolesta. Trump kehotti joukkuetta antamaan potkut pelaajille. Valtion tasolla maan lipusta ja kansallislaulusta on siis tehty vallankäytön, jopa sorron väline ihmisoikeudet sivuuttaen. Kiina ja Trump eivät noudata presidentti Koiviston neuvoa: jos provosoidaan, älä provosoidu. Eivät monet muutkaan vallanpitäjät kuten presidentit Erdogan ja Lukasenko. On sisäisen rauhan kannalta vaarallista, kun valtio provosoituu ihmisoikeuksien puolustamisesta.

Kansalaisten joukossa on ryhmittymiä, jotka pyhiksi koettuja symboleita loukaten pyrkivät aiheuttamaan mellakoita. Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa äärioikeistolaiset ovat repineet ja polttaneet Koraaneja, saapuneet itse osoittamaan mieltään ja näin provosoineet muslimeja mellakoimaan saavuttaen tavoitteensa. Myös muslimien olisi pitänyt noudattaa Koiviston neuvoa. Heidän olisi pitänyt ajatella: tuollaisten typerysten temppujen vuoksi ei kannata nostaa edes pikkusormea. Nolaavat vain itsensä. Näin äärioikeistolaiset olisivat todenneet ärsyttämisen turhaksi.

Onneksi me suomalaiset emme provosoidu kovin herkästi, vaikka meilläkin provosoiminen ja provosoituminen ovat lisääntymässä sananvapauteen vedoten. Kristityt eivät lähteneet osoittamaan mieltään ja mellakoimaan Ylen eteen, vaikka kirjailija Jari Tervo heitti Raamatun selkänsä taakse Uutisvuodossa. Kritiikki rajoittui kommentointiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu