Taantumuksellista demokratiaa

Suomalaiseen demokratiaan, vaalijärjestelmään ja oikeuslaitokseen tottuneena hämmästyttää, kuinka taantumuksellista, blokkiutunutta ja vaillinaisen demokraattista Yhdysvalloissa on.

Yhdysvalloissa on edelleen voimassa valitsijamiehet presidentinvaalien ratkaisijoina. Kokonaisäänimäärä ei ratkaise voittajaa vaan jotkut vaa’ankieliosavaltiot.

Republikaani Mitt Romney osoitti tukiessaan uuden elinikäisen Korkeimman oikeuden jäsenen nimittämistä pikaisesti, että jäsenen nimittäminen on ollut ja saakin olla puoluepoliittista ja kyseisen puolueen arvomaailman mukaista: hänet on nimitetty aina senaatin enemmistön mukaan kahta poikkeusta lukuunottamatta. Varapresidentti Mike Pence korosti konservatiivista arvomaailmaa Korkeimman oikeuden tuomarin nimittämisessä. Nimityksessä oikeudelliset näkökohdat jäävät toissijaisiksi.

Presidentti Trump on vaalikampanjassaan pelotellut, että jos demokraatti valitaan presidentiksi, Yhdysvalloissa ei ole enää uskontoa, aseita eikä öljyä. Silti hän itse toimii esimerkiksi kielenkäytöltään täysin Raamatun opetusten vastaisesti. Kirkon edessä seisominen Raamattu kädessä on tekopyhyyden huippu. Hän ei myöskään suhtaudu muukalaisiin suopeasti kuten Raamattu opettaa, vaan rakennuttaa muuria Meksikon rajalle.

Käsittämätöntä on, että ihmisten aseiden omistaminen ja kantaminen julkisesti on 1700-luvun lopun perustuslain säännöksellä edelleen voimassa vastoin todellisuutta. Vapaa aseidenkanto ei suojele ihmisiä. Päinvastoin. Kuinka moni joukkoampuminen olisi jäänyt tekemättä, jos aseiden kanto-oikeutta olisi rajoitettu? Mihin aseita tarvittiin 1700-luvun lopulta lähtien? Metsästykseen ja häpeälliseen alkuasukkaiden intiaanien tappamiseen, heidän maittensa valloitukseen ja heidän siirtämiseensä reservaatteihin USA:n laajentuessa länsirannikolle. Nykyisin yhteiskunta on ihan erilainen. On taantumuksellista jumittua 1700-luvulle. Voisiko USA siirtyä nykyaikaan?

Hirmumyrskyjä ja metsäpaloja on aina ollut, mutta nykyään niitä on runsaammin ja laajempia kuin ennen. Silti Trumpin hallinto ei usko ilmastonmuutokseen eikä säröttämisellä tuotetun öljyn haitallisiin ympäristövaikutuksiin.

Trumpin politiikka on erittäin lyhytnäköistä ja tulevaisuuden kannalta tuhoisaa niin Amerikka ensin -kansalle kuin koko maailmalle. Hän rikkaita suosivana haluaa tämän tilanteen jatkuvan: maailman yhden prosentin rikkain osa saastuttaa maailmaa kaksinkertaisesti enemmän kuin köyhin puolisko maailman väestöstä. USA on irtautunut sääntöpohjaisesta kansainvälisestä yhteistyöstä monilta osin: ilmastosopimuksesta ja WHO:sta irtautuminen päällimmäisinä. Onko Yhdysvallat väärä nimi kyseiselle valtiolle? Niin blokkiutunut se on.

USA on ollut pitkään puoluepoliittinen heilurivaltio. Kun valta vaihtuu, puretaan se mitä edellinen hallitus on saanut aikaan ilman pitkäjänteisyyttä ja kestävää vaihtoehtoa. Tämä suuntaus on ollut erityisen ominaista republikaaneille ja se on vahvistunut Trumpin kaudella. Heille kysymys: Quo vadis USA? Umpikujaanko?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu