Hävettääko?

Sauli Niinistö suurlähettiläskokouksessa 25.8:

Euroalueen vakaus- ja kasvusopimuksen piti asettaa rajat velkaantumiselle ja budjettivajeille. No bail out –periaatteen piti olla yksiselitteinen. Euroopan keskuspankin ei ajateltu ryhtyvän jäsenmaiden velkapapereiden haltijaksi. EU:n budjettia ei pitänyt rahoittaa lainarahalla.

Kävikö niin? Säännöt perussopimuksissa ovat kyllä ennallaan, mutta tosiasiallinen tilanne näyttää hyvin toiselta. Nuo taloudenpidon keskeiset periaatteet ovat vuosi vuodelta liudentuneet, osin kokonaan kadonneet. Ainutkertaisten tulkintojen jälkeen, kerta toisensa jälkeen.”

Niinistön puheen voisi sanoa selkeällä suomenkielelläkin: EU on tietoisesti rikkonut perussopimuksiaan.

EU:n perussopimusten rikkomisen hyväksyttävyyttä ovat jotkin eurooppaoikeuden professorit propagoineet (blogini puheenvuorossa 18.8 ). Näin he, joiden pitäisi virkansa puolesta tuntea perussopimukset tarkasti, ovat antaneet vallan intohimolleen muodostaa EU valtioksi ja ryhtyneet perussopimusten uudelleentulkintaan eli rikkomiseen. Tämmöiset uudelleentulkinnat ovat vaarallisia. Niinistö toteaa: ”Ajan mittaan ja toistuessaan ne alkavat nakertaa instituution legitimiteettiä”. Luulisi professoreita hävettävän.

Sanna Marin ei samassa suurlähettiläskokouksessa pohtinut lainkaan EU:n perussopimusten rikkomista. Ei tietenkään, koska hän itse ryhtyi vastoin perustuslakivaliokunnan kantaa ja siis vastoin perustuslakia neuvottelemaan Suomen rahojen lahjoittamisesta muille EU-maille. Sen sijaan Marin julisti: ”Elvytyspaketin suuri saavutus oli turvata EU:n yhtenäisyys, ehkäistä jakojen syveneminen pohjoisten ja eteläisten tai itäisten ja muiden jäsenvaltioiden välillä.” Totta. Tämä on se mitä Macron ja Merkel tavoittelivat. He ovat myös sanoneet kansallisvaltioiden aikakauden olevan loppumassa. Tällä tiellä me nyt olemme. Se mikä on toiselle suuri saavutus, on toiselle tuho.

Rehellinen yhteiskunta edellyttää että sopimuksista pidetään kiinni ja lakeja noudatetaan. EU:sta on tulossa laittomuuden instituutio, jossa perussopimukset ohitetaan aina, kun tarvetta ilmenee. Tämän tosiasian eduskunta siunaa hyväksyessään elpymispaketin. Perinteisesti lakien ja sopimusten noudattaminen ovat olleet suomalaisia hyveitä. On ollut surkeaa seurata esim.keskustapuolueen puheenjohtajaehdokkaita, jotka puheissaan vastustavat euroopan yhteistä velkaa, mutta sitten samalla sitä ottavat. Kuka tämmöistä kaksinaamaisuutta voi hyväksyä: ensin huijataan omia kannattajia puheilla ja sitten teoilla rikotaan kansainvälisiä sopimuksia? Luulisi hävettävän.

Tosin ei rehellisyys tunnu maailmallakaan olevan kovin suuressa arvossa!

RistoSuvanto

varatuomari kasvatustieteen maisteri Kirja:TALOUSKASVUN JÄLKEEN Filosofinen tarina ahneudesta ja kasvun mahdollisuudesta. Elpo -kustannus 2013. Olen Elpo ry:n puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu