Huijaaminen ei ole kaunista

Erkki Tuomioja kirjoittaa kirjassaan Tulevaisuuden varjossa: ”EU:n elpymispaketti laajentaa tulkintaa EU:n oikeuksista ja toimintamahdollisuuksista…. kaikki pakettiin liittyvät tulkinnat EU:n toimivallan antamista mahdollisuuksista ja oikeuksista ennakkoratkaisuina jäävät edelleen voimaan”(s. 172).

Kun EU tulkinnan kautta on saanut lisää oikeuksia ja toimintamahdollisuuksia, siitä on tullut yhteisen velan, verotusoikeuden ja tulonsiirtojen unioni. Tämä kaikki on perussopimusten vastaista. Perussopimusten tulkinnalla tehty perussopimusten muuttaminen on tehty pandemian varjolla vaikka jokainen tajuaa että esim. EU:n verotusoikeudella ei ole mitään tekemistä pandemian kanssa.

On häpeällistä, että muutamat suomalaiset eurooppaoikeuden professorit ovat EU:n oikeuspalvelun kehittämän perussopimuksen kiertotien mukisematta hyväksyneet. Yksi heistä eduskunnalle antamassaan lausunnossa käyttää sanaa ”ilmeisesti” tulkitessaan perussopimuksia. Hän siis vain arvaa. Kuitenkin jokaiselle pitäisi olla selvää että pandemian varjolla tehty elpymispaketti on myös ihan muuta kuin vain toisten jäsenvaltioiden auttamista – se on sopimusrikkomus.

Tämän on todennut myös Sauli Niinistö puhuessaan suurlähettiläspäivillä ( https://www.youtube.com/watch?v=LQeV5zmWsd0&t=14s).

Minulla ei ole yhtään mitään sitä vastaan että EU:sta tehdään yhteisen velan, yhteisvastuun ja tulonsiirtojen unioni, jos se tapahtuu rehellisesti kansalaisten hyväksymänä eli demokraattisesti.

Mutta nyt se on tarkoitus tehdä huijaamalla. Huijaaminen ei ole kaunista.

Huijaaminen alkoi heti neuvotteluprosessin alussa, kun eduskunnan suuri valiokunta antoi Sanna Marinille neuvotteluvaltuudet, joita sillä ei ollut oikeutta antaa. Sanna Marinin olisi pitänyt pidättyä käyttämästä näitä valtuuksia. Hän kuitenkin ryhtyi neuvottelemaan paketista vastoin lakia. Oikeuskanslerin olisi pitänyt asiaan oma-aloitteisesti puuttua, mutta ei puuttunut. Eikä ole vastanut asiasta tehtyyn kanteluunkaan. Oikeuskanslerista on tullut hallituksen asianajaja. Koko meidän valtiollinen järjestyksemme horjuu.

Minusta tuntuu, että myös näkemämme hallituskriisinäytelmä on ollut omanlaista huijaamista.

Valtiontalouden arviointineuvoston puheenjohtaja prof. Jouko Vilhunen muistutti vielä kesken neuvotteluja, että sovittuihin kehyksiin pitää palata heti, siis jo vuonna 2022. Matti Vanhanen esitti samaa juuri ennen kehysriittä. Sitten Vanhanen ja virkamiehet heitettiin neuvotteluista ulos. Tämän jälkeen Marin esitti kompromissiesityksen, joka jakoi rahoja hövelisti kehyksistä välittämättä. Saarikko esitti tomeraa ja piti muita jännityksessä kunnes monen päivän kinaamisen jälkeen ilmoitti sovun syntyneen, joka oli lähes sama kuin mitä Marin oli jo alussa esittänyt! Koko näytelmä oli siis ollut vain Saarikon pluffia ja hallituksen linja säilyy: muitten rahaa jaetaan reippaasti (kuten jääkiekko- tai yökerhobusinekseen). Sehän on kivaa! Kaikki taloustieteilijöiden neuvot on heitetty romukoppaan.

Hallitus on meidän palvelijamme. Meillä on oikeus tietää mitä Marin alussa esitti ja miten se eroaa lopputuloksesta. Kaikki kompromistiesitykset pitää julkistaa. Hallitus ei saa olla mikään salaseura. Hallitusten päätösten ja niitä edeltävien valmisteluasiakirjojen pitää olla julkisia kun päätös on tehty. Eli kaikki Marinin esittämät kompromissiesitykset julkiseksi, jotta voimme varmistua oliko Saarikon tomeruus pelkkä pluffi vai oliko takana jotain asiaakin. Nyt se vaikuttaa pelkältä pluffilta. Huijasiko Saarikko tarkoituksella?

Seuraavat kaksi vuotta siis eletään muitten rahaa hövelösti jakaen sekä Suomeen että Italiaan. Voi seuraavaa hallitusparkaa, kun maksun aika tulee! Silloin suomalainen hyvinvointivaltio ajetaan alas, moneen perheeseen tulee itku ja tuleva hallitus haukutaan perusteellisesti. Ellei sitten jo sitä ennen eteläeuroopan pankit romahda ja Suomen varallisuus siirretä niiden pelastamiseen. Sitten ehditään haukkumaan jo nykyinenkin hallitus.

EU:n elpymispaketti muuttaa EU:ta merkittävästi. Ja suunta on selvä – yksi valtio, jolla yksi budjetti. Tätä ajaa voimakkaasti Italian pääministeri ja Saksan demarit jo muutama vuosi sitten antoivat asialle aikataulunkin: vuosi 2025. Siis seuraava hallituksemme ilmeisesti ilmoittaa Suomen tarun päättyvän itsenäisenä valtiona. No, onhan tätä jo reilut sata vuotta kestänytkin.

Puolueiden pitää ottaa tähän kantaa. Demarit ja vasemmistoliitto ovat ilmiselvästi valmiit luopumaan itsenäisyydestä. Mutta samalla he ovat laskemassa suomalaisten köyhimmän kansanosan elintasoa. Kai heidän nyt se pitää tajua. Kun Suomen ja vaikkapa Kreikan sosiaalilainsäädäntö yhdenmukaistetaan, niin voittaja ei ole ainakaan suomalainen köyhä. Tämäkin pitäisi rehellisesti kertoa ja sanoa mitä tämä tarkoittaa vaikkapa suomalaisille asumistuen saajille. En ymmärrä demareiden ja vasemmistoliiton ajatuksenjuoksua: päätösvalta annetaan Brysseliin ja luullaan että siitä seuraa jotain hyvää itselle. Hölmöläisten puuhaa.

Kansallinen Kokoomus kipuilee ja ilmoittaa pidättyvänsä äänestämästä elpymispaketista. Pelkurimainen yritys pitää puolue yhtenäisenä. Kokoomuksessa on kaksi täysin vastakkainen linjaa: Kansallinen Kokoomus ja Epäkansallinen Kokoomus, joiden välissä Petteri Orpo yrittää taiteilla ja saada kansanedustajansa pysymään hiljaa. Nyt jo ainakin kolme kansanedustajaa ovat ilmoittaneet edustavansa Kansallisen Kokoomuksen linjaa ja vastustavansa eduskunnan äänestyksessä elpymispakettia. Epäkansallisen Kokoomuksen johtohahmo lienee Elina Valtonen (ent.Lepomäki), joka vielä 10 vuotta sitten kritisoi euroa valuuttana ja mietti markkaa palaamista. Nyt hän on muuttanut mielipidettään täysin ja on valmis siirtymään EU-valtioon. Euro toimii kunnolla vain jos valtio on yhtenäinen. Tämä lienee Valtosen perustelu. Kansallisen Kokoomuksen ilmeisesti terävin aivo on ilmastonmuutoksesta väitöskirjan tehnyt Eija Riitta Korhola, jonka blogista https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eija-riitta-korhola/vapaan-ihmisen-argumentit/ ja sen linkkejä lukemalla saa selkeän käsityksen mistä on oikein kyse. Ne on syytä lukea, jotta ei anna Hesarin ja telkkarin mielikuvamössön ohjata ajattelua.

Tulevan EU-valtion perustaminen merkitsisi samalla elintasokuilun syntymistä Suomen ja Ruotsin rajalle. Ruotsi ei EU-valtioon tule, sillä se ei omasta valuutastaan luovu. Nyt pelotellaan, että koko eurooppa kaatuu, jos elpymispaketti hylätään. Samoin sitten kuin EU-valtio synnytetään, sanotaan koko euroopan kaatuvan, jos ette ole mukana. Elpymispaketti on kuitenkin paljon helpompi kaataa, kun se merkitsee ainoastaan olemassaolevien sopimusten kunnioittamista. Mikään perusasia ei muutu.

Ei ole ihme jos vuosikausia perinteen voimasta Kokoomusta äänestänyt tavallinen Kokoomuksen kannattaja on ihmeissään. Mitä hänen nyt oikein pitäisi ajatella ja toimia? Petteri Orpo vaikeassa tilanteessä laittaa päänsä pensaaseen. Oman kannan pimittäminen tärkeässä asiassa on huijausta, joka ei ole kaunista.

Saarikon Keskustapuolue toimii kaikkia perinteisiä Keskustapuolueen ajatuksia vastaan. Kuinka kauan Keskustapuolueen kannattajat seuraavat tomerana esiintyvää Saarikkoa, joka pitää pilkkanaan kaikkea sitä mitä Keskustapuolue on aiemmin edustanut ?

Syksyllä hallitus sijoittaa 10 miljardia hävittäjiin eli tuhansia euroa jokaiselta suomalaiselta. Kenraalit varmaan haluavat hävittäjäksi amerikkalaista huippulaatua ja päätöstä perustellaan suomalaisten turvallisuudelta. Perustelu on huijausta. Jo muinaisen Matti Vanhasen hallituksen aikana kenraalit saivat tahtonsa läpi ja hävittäjät varustettiin hyökkäysaseistuksella, ilmasta ammuttavilla pitkän matkan ohjuksilla. Samalla Suomen puolustusstrategia muuttui aseistuksen mukana, siirryttiin Suomen puolustuksen ajattelusta globaaliin uhkatasapainoajatteluun, jossa Suomen turvallisuus on sivuosassa. Tämän strategian mukaisesti amerikkalaisten ja suomalaisten hävittäjien ilmatankkausharjoitukset Suomen ilmatilassa ovat arkipäivää.Tuollaisella taidolla ei ole mitään virkaa jos Suomi puolustaa omaa aluettaan ja lentelee vain lähialueilla. Milloinkaan Suomessa ei ole keskusteltu haluammeko rakentaa turvallisuutemme puolustusajattelulle vai hyökkäysuhalle osana läntistä sotakonetta. Puolustaminen edellyttää toisenlaista aseistusta kuin hyökkäys. Nykyisen hallitusohjelman yksi sana hävittäjien hankinnan yhteydessä ”täysimääräisesti” estää kaikki keskustelut turvallisuusstrategiasta. Kansanedustajien suut on tukittu. Näin ei toimi aito demokratia. Ilmavoimien kenraalit faktisesti päättävät ja kansa maksaa vaikka ei oikein tiedä edes mistä maksaa – puolustusaseista vain hyökkäysvalmisteluista uhkatasapainon säilyttämiseksi. Kyllä seuraavana hallituskautena maksettavaa riittää! Asioiden pitäminen pienen piirin käsissä on myös huijausta.

Huijaaminen ei ole kaunista – ei kehysriihessä, ei hävittäjähankinnoissa eikä varsinkaan elpymispaketissa, jossa myös rikomme itse solmimiamme sopimuksia. Se ei ole reilua ja rehellistä toimintaa.

+7
RistoSuvanto
Sitoutumaton Hämeenlinna

varatuomari
kasvatustieteen maisteri
Kirja:TALOUSKASVUN JÄLKEEN Filosofinen tarina ahneudesta ja kasvun mahdollisuudesta. Elpo -kustannus 2013.
Olen Elpo ry:n puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu