Vladimir Putin taistelee olemassaolostaan

”Kristitylle riittää että toivoo Jumalan olevan olemassa ja että Jumala on hyvä”. Jotenkin näin Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki tv-haastattelussa asetti 12.3 kristittynä olemisen vaatimukset. Saman voinee ilmaista myös näin: kristitylle riittää, että toivoo hyvää ja edistää hyvyyttä maailmassa. Tai saman asian voinee ilmaista näinkin: kristitylle riittää kun toivoo että sellainen olio (tai kuten filosofit sanovat entiteetti) kuin hyvyys on olemassa ja että yrittää suunnata oma toiminta hyvyyttä kohti. Kristittynä olemisen vaatimus on lavea. Myös monien valtioiden johtavat sanovat olevansa kristyttyjä ja heillä on oma hyvänsä.

Venäjän ortodoksisen kirkon päämies Moskovan patriarkka Kirill kutsuu Putinia ”Jumalan ihmeeksi”. Kirill ja Putin ovat erottamaton pari, jotka tukevat toisiaan rakentaessaan yhtenäistä slaavilaista maailmaa. Se on heidän yhteinen hyvänsä, jonka tavoittelu oikeuttaa heidät tekemään mitä tahansa välittämättä ihmisuhreista – siis omasta mielestään. Diktaattori, jolla on vahva visio ja kirkko takana,voi tehdä mitä tahansa.

Stalin toteutti 1930-luvun alussa omaa hyväänsä suorittaessaan ukrainalaisten talonpoikaiston pakkokollektivoinnin ja aiheuttaen ilmeisesti tietoisesti miljoonien ukrainilaisen nälkäkuoleman.Hänen kirkkonsa oli kommunistinen puolue. Stalinin aiheuttamien nälkäkuolemien ja Putinin Ukrainan kaupunkien saarrossa on jotain samaa. Stalin aikoinaan hyökkäsi ja Putin hyökkää nyt armottomasti vihollisiksi kokemiaan ihmisiä vastaan sekä oman maan ulkopuolella että sisällä. Stalinin vankileirien saaristo ja Putinin kuripolitiikka oman maan sisällä ovat samaa tarinaa.

Venäjän lipun symboliikka tulee kaukaa menneisyydestä. Lipun kolme tasaista väriraitaa symbolisoivat Putinin ja Kirillin projektia: valkoinen väriraita Valko-Venäjää, sininen Vähä-Venäjää eli Ukrainaa ja punainen Iso-Venäjää eli Venäjää. Venäjän valtio syntyi noin 1000 vuotta sitten Kiovan Venäjänä. Tämä slaavilaisten kansojen yhteinen koti mielessään Putin ja Kirill aloittivat sodan – palauttamaan menneisyyden Venäjän. Heille Ukrainan vain noin 30 vuoden ikäinen itsenäisyyskausi on mitätön slaavilaisten yhteisen historian erehdys, jonka he haluavat korjata. Kun ajatusjänne on jotain 1000 vuotta, niin nykyhetken ihmisten kärsimykset eivät mitään merkitse. Putin identifioi itsensä Venäjäksi, jolla tuhatvuotinen historia.

Kun historian korjausliike ei neuvotellen lännen kanssa onnistunut, niin vaihtoehdoksi jäi raakalaismainen sota, jonka syntymiseen lännessä ei uskottu. Muistan kuinka kommentaattorit Suomessa sanoivat Venäjän uhkailuja vain retoriikaksi eivätkä ottaneet niitä tosissaan. Järkytys oli suuri kun sota 24.2 syttyi. Nyt kun Venäjä uhkaa Suomea sotilaallisilla toimilla, jos liitymme Natoon, niin samat kommentaattorit sanovat sen olevan jälleen vain retoriikkaa. Kommentaattorit erehtyvät jälleen. Putinin maailma on kylmän sotalogiikan maailma. Sodan kylmän logiikan mukaisesti kohtaamme Venäjän sotatoimet jos liitymme Natoon, sillä Nato on hänen maailmassaan hyökkäävä vihollinen.

Jyrki Kataisen hallituksen 29.2.2012 päätöksellä ryhdyimme vahvistamaan omaa puolustustamme rakentamalla vastahyökkäysuhkaa Venäjää vastaan.(blogini: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ristosuvanto/kohti-turvallisuutta-ehdotus-ulkoministerille/). Meidän vastahyökkäysuhka on pelote venäläisille hyökätä, mutta tuskin vastahyökkäysuhkamme kovasti venäläisiä häiritsee heidän strategisessa ajattelussaan. Tilanne muuttuu jos olemme Naton jäsen. Venäläiset kokevat meidät Naton hyökkäyskärjeksi aivan lähellä heidän ydinalueitaan. Samalla Itämerestä tulee Naton sisämeri, jonka pohjukassa saarrettuna on Pietari. Vaikka me emme uhkaa ketään, niin venäläiset kokevat Naton uhkana. On enemmän kuin todennäköistä että he reagoivat tähän sotilaallisesti, kuten ovat myös itse jo sanoneet. Putinilla ei ole mitään todellista syytä hyökätä Suomen kimppuun. Mutta hänellä on syy hyökätä Naton Venäjään kohdistuvan hyökkäyskärjen (eli NatoSuomen) kimppuun.

Putin on ajenut itsensä Ukrainassa hyvin tukalaan asemaan. Putinin hyökkäyssota Ukrainassa on muuttunut USAn ja Venäjän sodaksi, jota USA käy ”silkkihansikkain”, ilman omia sotilaita. USA:n Biden on nimennyt Putinin sotarikolliseksi eli USA:n tavoitteena on sysätä Putin Venäjän johdosta.

Saman tavoitteen on EU asettanut Venäjä-strategiassaan (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0383_FI.html). Sekä USAn että EU:n tavoite on syöstä Putin vallasta. Asetelma on hyvin tulenarka ja voi tapahtua mitä tahansa.

Asemaansa puolustava Putin voi tehdä arvaamattomia temppuja näpäyttääkseen länttä. Ei ole mahdoton ajatus, että samalla hetkellä kun Suomi jättää mahdollisen jäsenhakemuksensa Natoon, Putin lähettää niskaamme taktisen ydinpommin. Ei meidän takiamme vaan osoittaakseen USAlle että hänen kanssaan ei leikitä. Tai jos hän ei lähetä ydinpommia niskaamme, niin hän voi lähettää miljoonan liikaväestöään Venäjältä marssimaan rajojemme yli ja valloittaa siten maamme luodakseen Venäjälle turvallisuusvyöhykkeen. Suomi on pieni pelinappula isojen pelissä. Ei meiltä kukaan kysy mitään. Tämä pitäisi aina muistaa ja ajatella omaa turvallisuuttamme. Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäkikin totesi MTV:lle 19.3 että nyt on aito mahdollisuus ydinsotaan. Meidän pitäisi nyt olla todella varovaisia ettemme vie kehitystä väärään suuntaan.

Ruotsin pääministeri on selkeästi sanonut, että hakemus Natoon lisää turvallisuusriskiä pohjolassa. Niin tapahtuisi – varmasti. Miksi ihmeessä meidän pitää riskeerata turvallisuuttamme?

Please poliitikot! Älkää tehkö uhkarohkeita temppuja kesken Ukrainan kriisin. Malttakaa mielenne. Ei meillä ole mitään hätää, jos emme itse aseta itseämme maalitauluksi suurvaltojen pelissä. Jo itsesäilytysvaistomme pitäisi estää meitä ryhtymässä uhkarohkeaan natoseikkailuun kesken Ukrainan kriisin..

+2
RistoSuvanto
Sitoutumaton Hämeenlinna

varatuomari
kasvatustieteen maisteri
Kirja:TALOUSKASVUN JÄLKEEN Filosofinen tarina ahneudesta ja kasvun mahdollisuudesta. Elpo -kustannus 2013.
Olen Elpo ry:n puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu