Onko Elisa Suomen Bahnhof?

 

Jokainen kiristyskirjeasioita seurannut tietää, että ruotsalainen teleoperaattori Bahnhof on tehnyt todella hyvää työtä asiakkaidensa yksityisyyden suojan varjelemiseksi. Se suhtautuu kriittisesti paikalliseen markkinatuomioistuimeen ja on tutkinut sen tuomareiden taustoja ja sidonnaisuuksia. Bahnhof

 

Ongelmanahan on ollut, ettei ihminen itse tiedä mitään häneen kohdistuneesta tutkinnasta ja päätöksistä, ennen kuin kiristyskirje kolahtaa postilaatikosta.

Markkinaoikeus on julkisen paineen myötä kiristänyt merkittävyyskynnystä 12.6.2017 antamassaan päätöksessä 333/17, jonka jälkeen tekijänoikeustrollit keksivät uusia keinoja saada yhteystietoja.

Markkinaoikeuden päätöksen nro 277/18, dnro 2017/411 liittenä osa taulukosta, jossa on tuotu ns. koepaloja ja aikaa osoittamaan, että teosten jakaminen on ollut pitkäkestoista ja laajaa. 

 

Myös Suomessa ovat isoimmat teleoperaattorit heränneet, kun Elisa asiaan osallisena on antanut erittäin hyvän vastineen, jossa se on kritisoinut oheista taulukkoa. Elisa kiinnittää huomiota mm. siihen, että taulukko on itse laadittu Excel-taulukko, teknistä ja ajallista selvitystä ei ole tehty, sama IP-osoite voi olla eri käyttäjillä eri aikoina, "Aika (vrk)" ei kerro onko havainnot olleet ajallisesti yhteydessä toisiinsa vai pidemmältä aikaväliltä, joiden lisäksi sarakkeet ovat voineet sisältää muita, kuin hakemuksessa yksilöityjen teoksien jakamista. 

 

Markkinaoikeus on antanut tästä päätöksen 2.5.2018 ja 1688:sta haetusta teleliittymien yhteystietojen luovutuksesta on lopulta päädytty 43:een IP-osoitteeseen. Markkinaoikeuden perustelut eivät vakuuta, koska se itsekin puhuu epävarmuustekijöistä päätöksessään. 27718.pdf

Vaikka markkinaoikeus onkin kiristänyt tulkintaansa merkittävyyskynnyksestä, niin ihmetystä herättää edelleenkin, että miksi se tekee päätöksiä itse tehtyjen Excel-taulukoiden perusteella, eikä pyydä alkuperäisiä lokitiedostoja nähtäväkseen?

 

Elisa ansaitsee tässä isot kiitokset, että se on nyt noussut puolustamaan asiakkaidensa yksityisyyden suojaa! "Yleisön saataviin saattamisen merkittävyys on jäänyt kaikkien havaintojen osalta näyttämättä."

RitvaPuolakka

Avojalakanen oululainen Raksilan tyttö. Yrittäjäaikoina 1990-luvulla asuin myös Sipoossa ja Helsingissä. Vantaalla asuessani 2016-19 mukaani tarttui bridge, jota vedän Oulun pääkirjastolla. Kansalaisaktiivi kiristyskirjeitä vastaan. S-posti: ritva.puolakka(at)gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu