Kyllä Oulussa osataan, vai osataanko?

Oli­si­ko­han Oulussa vii­mein­kin aika jul­ki­suus­lain mu­kai­seen avoi­meen tie­don­saan­tiin

 

Iltalehden 10.11. artikkelin mukaan yhden kaupunginjohtajaksi hakeneen nimeä Oulun kaupunki pimitti laittoman pitkään, koska se kieltäytyi paljastamasta nimeä yli kuukauden ajan.

Julkisuuslain mukaan pyydetyt tiedot tulee pääsääntöisesti antaa viimeistään kahdessa viikossa. Erityisen työläissä tai hankalissa tapauksissa tiedot voi antaa kuukauden kuluessa. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpään mukaan asia on selvä: määräajat on ylitetty ja kaupunki ei ole toiminut julkisuuslain mukaisesti.

Omalta osaltani olen törmännyt vastaavaan julkisuuslain vastaiseen toimintaan. Tietopyyntöni Oulun kaupungille asukastupatoimintaan liittyvässä asiassa on kestänyt jo yli vuoden, ja milloin minkäkin verukkeen perusteella asiaa on vetkuteltu.

Olen tehnyt opinnäytetyöni tiedottamisesta Rajakylän asukastuvalla vuosina 1996–1997 ja tultuani valituksi lähidemokratiatoimikunnan varajäseneksi 2021–2025, halusin uutta näkökulmaa, paljonko asukastupatoiminta on tullut maksamaan kaupunkilaisille vuodesta 1996 lähtien.

Olen 17.9.2021 pyytänyt selvityksen kaupungin kustannuksista, kuten yhteisötoiminnan päällikön ja koordinaattoreiden palkoista, luontoiseduista, matkakuluista ynnä muusta tarkoituksenani selvittää, ovatko nämä kulut verrannollisia siihen, mitä asukastupatoiminta on tullut maksamaan, tilavuokrien ja muiden kiinteiden kulujen lisäksi kaupungille.

Tietooni on tullut, että monet asukastuvat toimivat vapaaehtoisvoimin ja usein nämä henkilöt väsyvät, eivätkä enää jaksa jatkaa. Samoin tupien vastaavat ja muut työntekijät voivat olla palkkatuella tai muulla vastaavalla tukimuodolla tehtävässään ja samanaikaisesti kaupungin virkamiehet nauttivat isoa palkkaa pyörittäessään byrokratiaa.

Oulun kaupungin hallintolakimiehen mukaan tietopyyntöni on niin laaja, jonka takia minun pitäisi julkisista asiakirjoista maksaa satoja euroja. Mielestäni tämä on täysin kestämätön perustelu, koska pyytämäni tiedot löytyvät kaupungin järjestelmästä vuosittain hyvin helposti.

Nykyinen Hailuodon kunnanjohtaja Maarit Alikoski, joka toimi aikoinaan lähidemokratiayhdyshenkilönäni, antoi jopa koordinaatit mistä nämä tiedot löytyvät: Oulun kaupungin talousarvio, taloussuunnitelma, käyttösuunnitelma sekä tilinpäätös dokumentteihin; kohta keskushallinto, hallintopalvelut. Lähidemokratia ja myöhemmin yhteisötoiminta.

Olisikohan Oulussa viimeinkin aika julkisuuslain mukaiseen avoimeen tiedonsaantiin.

Ritva Puolakka

Oulu

Julkaistu 12.11.2022 Kalevassa

Artikkeli 10.11.2022 Iltalehdessä

+1
RitvaPuolakka
Keskusta Oulu

Avojalakanen oululainen Raksilan tyttö. Lähidemokratiatoimikunnan varajäsen 2021-2025. Mielipiteet ovat omiani, eikä kukaan tai mikään määrää mitä yksityishenkilönä ajattelen, sanon ja kirjoitan. S-posti: ritva.puolakka(at)gmail.com
Kirjastobridge jatkuu City Biljardissa torstaisin klo 14 ja D-Bridge Oulun D-asemalla Tuirassa, Valtatie 53 Komun talossa tiistaisin klo 14 alkaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu