Nomen est omen
Aikoinaan kun luin latinaa, niin tämä jäi mieleeni: ”Nomen est omen”, eli nimi on enne.
Olisiko nyt nimi enne Pekan ja Alexanderin kohdalla?
Pekka-nimestä. Mistä tulee etunimi Pekka?
Alexanderin kohdalla. Aleksanteri
Molemmat hyviä nimiä, mutta olisiko sittenkin nimi enne?
Entäpä Cai-Göran?
Ilmoita asiaton viesti
Cai-nimestä voisi ajatella ”king”, kuningas. https://en.wikipedia.org/wiki/Kai_(name)
Göran taas ”maanviljelijä”. https://fi.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ran
Nämä kun laittaa yhteen, niin nimen voisi tarkoittavan maan valtijaa, eli enteelliseltä vaikuttaa tuo etunimikin.
Ilmoita asiaton viesti
Pietari Suuri vai Aleksanteri Suuri? Kumman haluat tsaariksi? No, ihan tsaarin valtaoikeuksia heillä ei kuitenkaan ole. Itse asiassa on aika erikoista että nyt kun Suomen presidentillä on vähemmän valtaa kuin koskaan, tehtävään haki pätevämpää porukkaa kuin koskaan. Kaikki yhdeksän olivat kelvollisia ehdokkaita, neljän kärjessä oli peräti kolme erinomaista (kyllä, sinun ehdokkaasi Olli Rehn oli yksi näistä kolmesta, hän otti tappionsakin vastaan kuin mies – mutta hänhän onkin mies eikä ”maahanmuuttokriitikko”).
Ilmoita asiaton viesti
Onko arvoisa kirjailija tyytyväinen kommenttinsa viimeiseen lauseeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Ei vissiin ole yhtäkään kommenttia, jossa Lamminpää ei olisi haukkunut Halla-ahoa vaalien 1. kierroksen tulosten tultua julki.
Vihreiden pitäisi kuitenkin saada myös Halla-ahon kannattajien ääniä, jotta Haavisto valittaisiin, joten valittu taktiikka vaikuttaa, ettei hän tosissaan haluakaan Haavistoa presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti kommentti osui ja upposi. Rehn sanoi kiitospuheessaan että kyllä hän olisi toisetkin kaksi viikkoa jaksanut mutta kansan tahto oli tämä. Jussi teki Väyrysen tapaan mediasta syyllisen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minua Halla-ahon mollaaminen haittaa, mutta Haaviston kannatukselle se voi olla epäeduksi. Kun pelaa tuota Iltalehden presidenttipeliä, niin voi miettiä, mistä ehdokkaat kannatuksensa loppupeleissä saavat.
Presidenttipeli
Ilmoita asiaton viesti
Alexanderille menee ääneni ja uskon, että hän on hyvä puolustusvoimien ylipäällikkö. Olli Rehniä tosin pidin tähän tehtävään pätevimpänä, mutta kun pitää valita toiseksi paras, niin hän on tietenkin Stubb.
Ilmoita asiaton viesti
Minä äänestän parasta myös toisella kierroksella. Hän on tietenkin Haavisto.
Ilmoita asiaton viesti
Onko siis Pekka Haavisto mielestäsi paras puolustusvoimien ylipäälliköksi? Tuosta kärkinelikosta hän oli mielestäni huonoin Jussi Halla-ahon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei presidentti Suomessa armeijaa johda, se on kenraalien tehtävä.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustusvoimien ylipäällikkö
”Tasavallan presidentti on Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö. Ylipäällikkyys liittyy presidentin tehtävään ulkopolitiikan hoidossa.
Presidentti nimittää upseerit ja päättää puolustusvoimien liikekannallepanosta. Jollei eduskunta liikekannallepanosta päätettäessä ole kokoontuneena, se on heti kutsuttava koolle. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella.
Presidentti päättää sotilaskäskyasioina sotilaallisen puolustuksen keskeisistä perusteista, sotilaallisen puolustusvalmiuden merkittävistä muutoksista ja sotilaallisen puolustuksen toteuttamisen periaatteista samoin kuin rajajoukkojen puolustusvalmiuden merkittävistä muutoksista. Lisäksi presidentti päättää muista laajakantoisista tai periaatteellisesti merkittävistä sotilaskäskyasioista.
Ylipäällikkönä presidentti voi myös ottaa päätettäväkseen minkä tahansa puolustusvoimain komentajan, rajavartiolaitoksen päällikön tai muun sotilasesimiehen ratkaistavaksi osoitetun sotilaskäskyasian.
Presidentille kuuluu myös poikkeustilanteissa kertausharjoituksista päättäminen ja reserviläisten kutsuminen ylimääräiseen palvelukseen.
Tasavallan presidentti ratkaisee puolustusministeriön strategiseen suunnitteluun liittyvät sotilaskäskyasiat puolustusministerin esittelystä ja muut puolustusvoimien sotilaskäskyasiat puolustusvoimain komentajan esittelystä. Päätöksenteko tapahtuu pääsääntöisesti ns. kabinettiesittelyssä valtioneuvoston ulkopuolella. Sotilaskäskyasian luonteesta riippuen puolustusministerillä onko joko oikeus tai velvollisuus olla läsnä. Pääministerillä on läsnäolo- ja puheoikeus kabinettiesittelyssä.
Rajavartiolaitoksen sotilaskäskyasiat presidentti päättää sisäministerin esittelystä niin ikään kabinettiesittelyssä. Pääministerillä ja rajavartiolaitoksen päälliköllä on esittelyssä läsnäolo- ja puheoikeus.
Presidentti voi omasta aloitteestaan tai ministerin esityksestä siirtää kabinettiesittelyssä olevan asian ratkaistavakseen valtioneuvostossa, jossa asian esittelee puolustusministeri tai sisäministeri. Valtioneuvostossa presidentti tekee päätöksensä ilman valtioneuvoston ratkaisuehdotusta. Puolustusvoimain komentajalla ja vastaavasti rajavartiolaitoksen päälliköllä on läsnäolo- ja puheoikeus sellaisessa presidentin esittelyssä.
Presidentti päättää sotilaallisista nimitysasioista ja sotilasarvoon ylentämisestä. Sotilaallisena nimitysasiana tasavallan presidentti päättää myös määräämisestä tasavallan presidentin adjutantin tehtävään.
Sotilaallisista nimitysasioista presidentti ratkaisee kabinettiesittelyssä everstien ja alempien upseerien nimitys- ja tehtäväänmääräämiset. Nimitykset ylimpiin sotilasvirkoihin ja tehtävään määräämiset presidentti tekee puolustusministerin esittelystä valtioneuvostossa sen ratkaisuehdotuksesta.
Presidentti voi valtioneuvoston esityksestä poikkeusoloissa luovuttaa ylipäällikkyyden toiselle Suomen kansalaiselle määräajaksi tai toistaiseksi. Ylipäällikkyyden luovuttaminen voidaan tehdä paitsi sodan aikana myös aseellisen selkkauksen tai vastaavan poikkeustilan aikana.
Vuosina 1939–1944 puolustusvoimien ylipäällikkyys oli siirrettynä marsalkka C.G.E. Mannerheimille.”
Ilmoita asiaton viesti
Nimitykset ja harjoitukset, täysin irti sodankäynnistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa nyt lukea ajatuksella uudestaan, mitä puolustusvoimien ylipäällikkyys merkitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Ei presidentti kuin ole nimellisesti puolustusvoimien päällikkö, käytännön teot ja päätökset niistä tekee ihan muut ihmiset.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt osui oikeaan, hän tekee nimitykset. Tuossa vielä Olli Rehnin hyvä kirjoitus ylipäällikkyydestä. https://ollirehn2024.fi/kaikki-kirjoitukset/ylipaallikkyys-on-presidentin-tehtava
Ilmoita asiaton viesti
”Pekka on Pietari-nimestä johdettu, yleensä itäsuomalaiseksi katsottu puhuttelumuoto, joka on ollut käytössä jo keskiajalla. Pietarin ja sen mukaelmien taustalla on latinan Petrus, kreikaksi Petros, jonka merkitys on ’kallio, kivi’.”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä enne tuokin ja kohtapuolin nähdään kumpi voiton vie. Itselleni kuitenkin akateemisen loppututkinnon puuttuminen, seksuaalinen suuntautuminen ja sivarius ovat kynnyskysymyksiä valintaa tehdessäni.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan, vakaa kuin kallio sopii Haavistoon hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, vakaasti halusi ajaa Suomen puolustusvoimat alas vielä muutama vuosi sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ja niin vain vei Suomen Natoon viime vuonna että heilahti.
Ilmoita asiaton viesti
Näin nämä asiat näköjään koetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Komeasti mentiin yhtä matkaa Ruotsin kanssa, vai miten se oli? Taidettiin lopulta saada päätös sille Päivärinnan tapaukselle, vai tuliko samalla Miedon tappio korvattua?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, muistan että siitäkin tuli pienimuotoinen kohu kun Haavisto uskalsi sanoa että voimme mennä Natoon ennen Ruotsiakin. Ja niinhän me mentiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisen onnistunut nimitys nykyiseltä ylipäälliköltä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010194009.html
”PUOLUSTUSVOIMAIN uudeksi komentajaksi nousee Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Janne Jaakkola, 56. Presidentti Sauli Niinistö päätti nimityksestä hetki sitten tasavallan presidentin esittelyssä valtioneuvostossa.”
”STT:n viime vuonna käymissä taustakeskusteluissa Jaakkola keräsi poikkeuksellisen myönteisiä arvioita: vakaa, terävä, huumorintajuinen, helposti lähestyttävä, ”jäätävän pätevä”, ”se, jota mieluiten seuraisin sotaan (jos pitäisi)”, fiksu ja tekee itse paljon.”
Ilmoita asiaton viesti
29.-30.1. tehdyn Verianin gallupin mukaan Haavisto 43% vs. Stubb 57%, virhemarginaalin ollessa 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Pekka Haavisto vs. Alexander Stubb
HS: Alexander Stubb selvässä johdossa
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen miten Rehn johti 30 vuotta sitten gallupeissa mutta niin vain Ahtisaari sittenkin voitti. Elisabet Rehn on muuten yksi Haaviston tukijoista, kuten muun muassa maamme eturivin kirjailijat Pirkko Saisio, Sofi Oksanen ja Kjell Westö.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa muistaa, että jokaisen ääni on yhtä arvokas, vaikka esimerkiksi Oulun piirissä Juha Sipilän julkinen Alexander Stubbin tukeminen, auttaa häntä varmasti. Stubb oli Sipilän hallituksessa valtiovarainministerinä, joten Juha tuntee Alexanderin hyvin ja arvostaa tätä.
Ilmoita asiaton viesti