Palaako keskusta juurilleen?

Eilen blogisti Ari Alsio kirjoitti kirjoituksen Alkiolaisuuus on enemmän mitä Väyrynen kertoo.

Kirjoitus antoi uutta näkökulmaa asiaan ja kommentoin sitä itsekin. Mielestäni alkiolaisuus on hyvä ottaa laajempaan käsittelyyn, joten kirjoitin siitä Kalevaan mielipidekirjoituksen, mikä julkaistiin tänään.

 

Palaako keskusta juurilleen?

 

Keskusta on valinnut uuden puheenjohtajan Annika Saarikon, ja onnittelut hänelle vaativassa tehtävässään!

Keskustan kannatus on alentunut vuosi vuodelta ja Saarikolta odotetaan nyt toimia kannatuksen nostamiseksi ylöspäin. Keskustan on katsottava itseään peiliin, että missä on mennyt pieleen. Mielestäni yksi syy on se, että puolue on ajautunut liian kauaksi alkuperäisestä ideologiastaan.

Keskusta vannoo alkiolaisuuden nimeen. Wikipedian mukaan ”Alkiolaisuus on aatesuunta, joka perustuu Santeri Alkion ajatuksiin. Santeri Alkio oli kauppias ja nuorsuomalainen, joka katsoi, ettei kaupungeissa oteta huomioon riittävästi maaseudun asiaa, minkä vuoksi perustettiin maalaisliitto vuonna 1906.”

Wikipedian mukaan Alkio on kirjoittanut Maan Ääni -lehdessä 15. tammikuuta 1920 näin: ”Kansojen liiton heimolaisajatuksena tulisi Euroopan niin ikään kiireesti ottaa harkitakseen kysymystä Euroopan Yhdysvalloista. On ilmeistä, että oman rauhansa vuoksi Euroopan täytyy ruveta johtamaan politiikkaansa siihen, että valtojen väliltä katoaa tarve pitää yllä sotajoukkoja, tullirajoja ja eriarvoista rahaa.”

Alkion ajatus vuodelta 1920 Euroopan Yhdysvalloista on ollut aikaansa edellä. Mies on ollut visionääri, joka on ajatellut Euroopan rauhaa, mutta mielestäni tarvitsemme kuitenkin sotajoukkoja, koska meillä on idässä vahva sotilaallinen naapuri.

En kannata myöskään tullien poistamista, koska rajojen yli liikkuu monenlaista laitonta. Entä sitten raha, nykyisin euro, onko se hyvä vai huono? Mielestäni oli valuutta mikä tahansa, taloudenpito ratkaisee. Vaikka meillä olisi käytettävissä oravannahkoja, niin jatkuvasti velalla eläminen ei ole tervettä taloudenpitoa.

Mielestäni keskusta on nyt samanlaisessa tilanteessa kuin 1906, jolloin maalaisliitto perustettiin. Tarvitaan uudistunut keskusta, joka ottaa huomioon maaseudun asiat. Tulemme tarvitsemaan vielä kipeästi maalaisserkkujamme turvataksemme oman maamme ruokatuotannon. Pelkällä ideologialla keskusta ei tule nousemaan, vaan tarvitaan realistisia tekoja. Nyt tarvitaan isäntien isäntiä ja emäntien emäntiä, jotta keskusta nousisi taas puolueeksi, jota maamme tarvitsee.

Ritva Puolakka

Oulu

RitvaPuolakka

Avojalakanen oululainen Raksilan tyttö. Yrittäjäaikoina 1990-luvulla asuin myös Sipoossa ja Helsingissä. Vantaalla asuessani 2016-19 mukaani tarttui bridge, jota vedän Oulun pääkirjastolla. Kansalaisaktiivi kiristyskirjeitä vastaan. S-posti: ritva.puolakka(at)gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu