Saamelaisuus

Nyt kun saamelaisuus on kovasti tapetilla, niin omankin perimäni takia olen yrittänyt asiaa tutkia.

Isäni äiti on Tromssasta Norjan Lyngenistä, mikä on Saamelaisaluetta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Saamelaiset

Isäni isä oli Haapavedeltä maalaistalon poika, joka lähti kodistaan yön selkään hevosen selässä. Edesmennyt tätini puhuikin itsestään aina ihaillen isäänsä ”hevosvarkaan tyttärenä”. Seikkailija oli ilmeisesti luonteeltaan ja lopulta savotoilla töinsä teki löytäessään savottaemännän. He asettuivat sittemmin Petsamoon, jossa isäni ja tätini syntyivät.

Olen etsinyt sekä Norjan että Petsamon kirkonkirjoista, mutta missään ei mainita isäni äidin kieltä, vain syntymäpaikka.

Isäni ja tätini eivät koskaan puhuneet muuta kuin suomea, eivät edes norjaa, joten eittämättä tulee mieleen, että oliko heidät pakkosuomitettu, kuten siihen aikaan tapana oli.

+1
RitvaPuolakka
Keskusta Oulu

Avojalakanen oululainen Raksilan tyttö. Lähidemokratiatoimikunnan varajäsen 2021-2025. Mielipiteet ovat omiani, eikä kukaan tai mikään määrää mitä yksityishenkilönä ajattelen, sanon ja kirjoitan. S-posti: ritva.puolakka(at)gmail.com
Kirjastobridge jatkuu City Biljardissa torstaisin klo 14 ja D-Bridge Oulun D-asemalla Tuirassa, Valtatie 53 Komun talossa tiistaisin klo 14 alkaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu