Suunnataan energia Linnanmaan kehittämiseen

Suunnataan energia Linnanmaan kehittämiseen – yliopiston siirrolla opetuksen ja tutkimuksen taso ei varmastikaan parane, ja tämä kuitenkin lienee se pääasia

 

Etelässä vietettyjen vuosien jälkeen olen pikkuhiljaa alkanut katselemaan mitä rakkaassa kotikaupungissani Oulussa tapahtuu. Tuliaisina tuomani kirjaston bridge toimii jo toista vuotta Oulun pääkirjastolla hyvällä menestyksellä, koronasta huolimatta. Se, mikä hämmästyttää ja kummastuttaa pientä kulkijaa, on puuha yliopiston kampuksen siirtämisestä Raksilaan.

Ensimmäisen kosketukseni yliopistoon sain jo vuonna 1980, jolloin aloin työskennellä yliopiston palveluksessa kasvitieteen laitoksella Kontinkankaalla sijaitsevissa parakeissa. Siellä tein puhtaaksipiirtämis-, toimisto- ja kirjaston hoitoon kuuluvia tehtäviä. Esimiehenäni oli legendaarinen professori Paavo Havas, joka oli kunnostautunut yliopiston kehittämisessä. Olimme kaikki tosi iloisia, kun pääsimme 1983 muuttamaan Linnanmaalle aivan uusiin tiloihin.

Tämä oli siis ensimmäinen muistoni Linnanmaasta, josta tuli myös myöhemmissä elämänvaiheissani aina hyvä työnantaja. Paitsi opetus- ja tutkimuslaitos, Linnanmaa on osa Oulun kulttuurihistoriaa. Se on kuin oma kaupunkinsa kaupungissa, samoin kuin OYS omalla sarallaan.

Nyt tämä Linnanmaan kampuksen muuttaminen Raksilaan mietityttää kovasti. Käsitykseni mukaan aiemmin lähdettiin kehittämään suurkampusajattelua Oamkin siirtymisellä Linnanmaalle. Nyt on sitten jostain syystä käännettykin takkia ja lähdetty aivan uusille urille. Kysymys kuuluukin, että miksi?

Esimerkiksi nuorin poikani opiskelee konetekniikkaa Vantaalla Myyrmäen kampuksella, jonne toiminta on keskitetty. Aiemmin se oli hajautettuna eri puolille Helsinkiä, mutta nyt siis tapahtuu keskitetysti ja toimii kuulemma hyvin.

Asuessani Vantaalla, siellä palveli kehärata, mikä on todella oivallinen ja nopea junayhteys lähimatkoihin. Mieluummin lähtisin itse miettimään, että miten liikenneyhteydet olisivat mahdollisimman hyvät Linnanmaalta keskustaan ja toisinpäin kuin koko kampuksen paikan siirtämistä.

Siirron sijasta pitäisi mielestäni lähteä miettimään muita ratkaisuja. Yliopisto pysyisi Linnanmaalla ja kampusaluetta kehitettäisiin opiskelijoiden ja tutkijoiden tarpeita vastaavaksi. Tarpeelliset remontit tehdään ja asuntokantaa voidaan tarvittaessa lisätä. Liikenneyhteyksiä kehitetään, jotta kulku keskustaan olisi vieläkin joustavampaa.

Toivon päättäjiltä viisautta panna Raksilan kampushanke jäihin ja suunnata energia Linnanmaan kehittämiseen. Paikan siirrolla opetuksen ja tutkimuksen taso ei varmastikaan parane, ja tämä kuitenkin lienee se pääasia.

Ritva Puolakka

Oulu

Julkaistu Kalevassa 13.11.2020

0
RitvaPuolakka
Oulu

Avojalakanen oululainen Raksilan tyttö. Yrittäjäaikoina 1990-luvulla asuin myös Sipoossa ja Helsingissä. Vantaalla asuessani 2016-19 mukaani tarttui bridge, jota vedän Oulun pääkirjastolla, paitsi nyt korona-aikana pelaamme netissä. Kansalaisaktiivi kiristyskirjeitä vastaan. S-posti: ritva.puolakka(at)gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu