Elämää Venuksella?

Venus. Kuvan tekijäviite: By NASA - http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA00104, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11826

Aika äskettäin sattui silmiini Nasan tutkijan lausunto, että elämää löytyisi suurella varmuudella Venukselta (tjsp). Nyt en enää muista, mikä media se oli, mutta brittiläinen Daily Mail näyttäisi ainakin uutisoineen samasta asiasta (Linkki).

Tri Michelle Thaller kertoo nähneensä mahdollisia elämän merkkejä Venuksen kaasukehässä. Lisäksi hän on täysin varma, että elämää esiintyy jossakin. Itsekin uskon samoin. Toki aloittaisin elämän etsinnän Maapallolta.

Wikipediastakin löytyy artikkeli otsikolla Life on Venus (Linkki). Siitä käy ilmi, että ylipäätään oletukset elämästä Venuksella eivät liiku Venuksen pinnalla, vaan Venuksen viileähkössä pilvikerroksessa. Venuksen ”biosfääri” kuvitellaan varsin yksinkertaiseksi, niin että ilmeisestikin hajottajamikrobien osuuden hoitaa Venuksen kuuma pinta. Eliöiden rakenteeseen tarvittavaa hiiltä Venuksen kaasukehässä onkin reilusti tuhatkertaisesti verrattuna maapallon ilmakehään. Vedestä vaan on niukkuutta ja läsnäoleva rikkidioksidi tekee siitä vähästäkin rikkihappoa.

Tieteessä, tässä lähinnä astrobiologiassa, vallitsevana oletuksena näyttää olevan uskomus, että elämää esiintyy kaikkialla, missä on elämälle otolliset olosuhteet. Tämähän pitääkin aika hyvin paikkansa maapallolla, joskaan ei Pasteurin suljetussa kolvissa. Toisaalta Marsista ei löydetty edes fossiilisia elämän merkkejä, vaikka siellä on ilmeisesti ollut joskus juoksevaa vettäkin.  Näin siis tuo astrobiologian perususkomus on jo aika heikossa hapessa, kriittisesti tarkasteltuna.

Tri Thallerin uskomus elämän merkkien näkymiseen liittynee Venuksen pilvissä havaittuihin tummempiin alueisiin (Linkki).  Että niiden oletetaan olevan elämän merkkejä, eikä esimerkiksi vulkaanisen toiminnan tuotoksia, kuvastanee sitä, että elämän merkkien näkeminen on tieteellisesti arvokasta. Näin varmaan onkin ainakin astrobiologiassa.

Kuten alussa linkittämästäni Daily Mailin artikkelistakin käy ilmi, elämään Venuksella ei kaikki avaruustutkijatkaan usko. Itse olisin valmis lyömään kahvikuppivedon, ettei Venukselta löydy elämää. Ainoa ongelma tässä vedonlyönnissä on vaan siinä, ettei se elämän löytymättömyys aukottomasti todista elämän puuttumista. Joka haluaa uskoa, että Venuksella on maan ulkopuolista elämää, voi aina vedota siihen, ettei sitä vielä ole löydetty.

Mitäs sitten, jos Venuksen pilvistä saataisiin varmat tieteelliset näytöt, että siellä on jotain mikroeliöitä tai vaikka lohikäärmeitä?  No sehän sitten palauttaisi tuon astrobiologisen uskon, jonka Mars on jo miltei hävittänyt: elämää löytyy lähes kaikkialta, missä sille on otolliset olosuhteet.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu