Globaalisti SARS-CoV-2 ei ole hellittänyt

Globaali koronatilanne 29.10.2021. Kuvankaappauslähde: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Worldometers-tilastosivun mukaan näillä hetkillä on ylittymässä 5 miljoonan rekisteröidyn koronakuoleman raja (Linkki). Koronakuolema tarkoittaa tässä sitä, että ihmisessä on todettu SARS-CoV-2-viruksen aiheuttama Covid-19-koronatauti ja hän on kuollut em. viruksen kera. Lähisukuisen SARS-CoV-viruksen aiheuttamaan SARS-tautiin kuolleiden määrä globaalisti on toistaiseksi alle 10 000 (Linkki). Vaikka taannoiseen SARS-tautiin sairastuneista suurempi osuus onkin kuollut kuin tähän Covid-19:ta sairastuneista, niin kokonaistappavuudessa vaikuttaa monet eri tekijät. Miltei pääsääntönä onkin, ettei suurella prosenttiosuudella sairastuneita tappava virus pääse kaikenkaikkian tappamaan läheskään niin paljon ihmisiä kuin vähemmän tappava virus. Yksi syy tähän on se, ettei tartunnan saanut ja kuollut ihminen useimmiten levitä virusta niin tehokkasti kuin tartunnan saanut elävä ihminen.

Vaikka tuo viiden miljoona raja on sinänsä jonkinlaisen uutisoinnin arvoinen asia, koen tähän kirjoitukseen olevan painavammankin syyn: koronatilanne on alkanut taas näyttää huonontumisen merkkejä, kuten artikkelikuva kertoo. Edellisen kerran aiheesta kirjoittaessani oli laskeva suuntaus toiveita herättävä, mutta nyt ei pysty sanomaan, miten asiat etenevät.

Kun sitten tuolta Worldometers-taulukosta haeskelin niitä maita, joissa korona on nousussa, niin en löytänyt nousun merkkejä yhdestään maasta, jotka olivat 10 eniten sairastuneita rekisteröineiden maiden joukossa. (Lisäys: paitsi Venäjältä löytyy nousukulmaa.) Tässä saattaisi olla jonkinlainen merkki laumasuojastakin. Nousua havaitsin mm. entisen SEV-alueen maissa ja joissakin aiemmin lähes taudittomissa Aasian maissa, kuten Singapore ja Laos.  Tässä voisi sanoa, ettei koronaa pääse karkuun edes syrjäisemmälläkään alueella eikä aina tiukalla järjestyksenpidollakaan.

Olen näkevinäni rokotusten vaikutusta tuossa globaalissa käyrässä siinä suhteessa, että vaikka rekisteröityjen tartuntojen huippu on viimeisimmässä aallossa kohonnut lähelle kahden edellisen aallon korkeutta, vastaava kuolleisuusaalto on jäänyt selvästi edellisiä matalammaksi.  Koska kokonaan rokottamattomia on vielä noin puolet maapallon väestöstä (Linkki), ei rokotukset mitenkään voisikaan kokonaan estää koronakuolemia. Hyvä myös muistaa, ettei roketetulle anneta kuolemattomuustakuuta. Jos jostain väestöstöryhmästä 100% olisi rokotettuja, kaikki kuolleet olisivat rokotettuja eikä yhtään rokottamatonta kuolisi.

Rokotuksesta kieltäytyvät muodostavat sinänsä mielenkiintoisen vertailuryhmän. Yhteiskunnalla ei vain ole varaa satsata heidän suojaamiseensa kaikkia resursseja. Ihan parasta olisi, jos rokotuskielteiset voisivat tehdä pandemian ajaksi hoitotahtosopimuksen, ettei heitä saa tehohoitaa, jos korona todetaan.  Tähän liittyen eräs tuttavani kertoi eräästä omasta tutustaan, jolla oli keuhko- ja sydänpuolella jotakin vaivaa ja sen lisäksi kova koronarokotuskielteisyys. Kuolema tuli koronan kera rokottamattomana.

Jos EU:ta en erityisesti osaa kehua, niin koronarokotusasiassa voisi vaikka vähän kehuakin. Rokotteiden jakaminen kehitysmaihin saattaa olla eduksi ihan eurooppalaisillekin (Linkki). Siis jos rokotukset vähentävät SARS-CoV-2-viruksen leviämistä niin paljon, että lopulta uhka asettuu flunssatasolle tai vähäisemmäksi. RNA-viruksethan mutatoituvat vilkkaasti, jolloin uusien haitallisten varianttien syntymistodennäköisyys korreloi viruksen levinneisyyteen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei korona ole häviämässä lähikuukausina maailmasta. Sen kanssa täytyneen vain oppia elämään. Mieluummin varovasti kuin varomattomasti, suosittelisin.

Lisäys

 

 

 

 

 

 

+3
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu