Islam vaikuttaa vähän onnellisuuteen?
Satuinpas ajattelemaan, että islam ehkä vaikuttaa paljonkin vast’ikään julkaistun onnellisuusvertailun maakohtaisiin tuloksiin. Niinpä etsin listan islamin/muslimien osuudesta eri maissa (Linkki) ja sitten sen onnellisuusvertailun maalistan (LinkkPDF). Sitten eikun sähläämään Openoffice Calcilla kuvaajia ja korrelaatioita.
Artikkelikuvassa on kuvaaja maiden saamasta pistemäärästä suhteessa islamin/muslimien osuuteen väestöstä. Korrelaatio on negatiivinen, muttei kovin jyrkästi. Selitysaste on vähän yli 10% luokkaa, siis sen verran voisi islamin piikkiin laittaa ihmisten epäonnellisuutta.
Kuvassa 1 on käytetty maavertailun sijalukua. Toki kulmakerroin on positiivinen, mutta se siis tarkoittaa, että islamia esiintyy vähän enemmän huonommilla sijoilla kuin kärkipään maissa. Selitysaste on sama kuin pistevertailussakin.
Olettaen, etten ole tehnyt kardinaalimokaa sählätessäni, niin olen hieman yllättynyt islamin vähäisestä vaikutuksesta ihmisen onnellisuuteen. Äkkipäätä listaa vilkaisten häntäpäässä olivat islamilaiset maat Afganistan ja Libanon ja kärkipäässä melko epäislamilaiset pohjoismaat, josta olisin odottanut muodostuvan selvempi suhde islamin ja onnellisuuden välille.
Lievästi pahoittelen toisen avauksen tekemistä samana päivänä tänne Puheenvuoroon. Tuskin tulee toistumaan toista kertaa lähiaikoina.
”Maailman onnellisuusraportissa onnellisuutta tarkastellaan kuuden käsitteen kautta: sosiaalinen tuki, tulot, terveys, vapaus, anteliaisuus ja korruption vähäisyys.”
Ylläoleva sitaatti on Birgitta Valosen tuoreesta bloggauksesta, jossa se myös esitetään lainauksena. Listaus puhuu puolestaan.
Onnellisuuden perusteisiin eivät siis kuulu uskonnollisuus, hengellisyys tai esimerkiksi teokraattisuus. Näin ollen islamilaisuuden ei voitu olettaa onnellistavan kansakuntaa. Sama pätee muihinkin uskontoihin sinänsä.
Tekemäsi vertailu on arvokas! Se, että korrelaatiota ei merkittävässä määrin ole, on tutkimustuloksena maininnan arvoinen. Valtamedia haloo: nyt juttua tekemään!
Ilmoita asiaton viesti
No eihän tuossa taitaisi olla paljon mieltäkään, jos islamin harjoitaminen olisi laskettu onnellisuutta lisääväksi tutkimuksessa, niin sitten mitään korrelaatiota hakeakaan. Nythän se ei ollut lähtökohtana, niin näkyy sitten miten näkyy noiden toisten mitattujen asioiden kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Se on hyvä peilata omia ennakkoajatuksia ainakin välillä todellisuuden kanssa.
Olisi todella mielenkiintoista nähdä sellainen vertailu, jossa verrataan kaikkien uskovaisten osuutta kansalaisista valtion onnellisuuteen, että miten korreloi vai korreloiko mitenkään. Tämä siitä syystä että jotkut kristinuskoiset toistelevat ”totuutena”, kuinka se on nimeomaan kristinusko, joka on vauraan ja vakaan yhteiskunnan edellytys. Esimerkiksi Haitissa, Ugandassa ja Filippiineillä on todella korkea kristittyjen osuus väestössä, ja niin taitaa olla myös Venezuelassa. Ja asiat valtiossa ihan miten sattuu.
Ilmoita asiaton viesti
Olin lähes unohtanut käsitteen ”uskovainen”. Eikö esimerkiksi Venäjän nykyinen valtionpäämies lukeudu tuon määritelmän piiriin? Ei ainoastaan harras, vaan uskossaan suorastaan kiivas ortodoksikristitty presidentti!
Ilmoita asiaton viesti
Kävihän minulla mielessä ottaa jumalattomien osuus tarkasteluun, mutta vähän katseltuani tilastoja aiheesta, niissä näytti olevan niin paljon eroa eri mittaajien välilläkin, etten alkanut.
Luterilainen tausta kuitenkin sijoittaa maa varsin usein tuon onnellisuustilaston kärkipaikoille. Namibia nyt on viimeisessä kolmanneksessa, mutta afrikkalaiseksi maaksi kuitenkin vähintään keskinkertaisesti sijoittunut.
Filippiinit parempaa globaalia keskikastia sijaluvulla 53, Uganda Afrikan keskikastia sijaluvulla 106, Haitia ei löydy.
Ilmoita asiaton viesti
Israel oli neljäs.
Ilmoita asiaton viesti
Käyttämässäni World Happiness Report 2024
tilastossa otsikon ” Figure 2.1:Country Rankings by Life Evaluations in 2021-2023″ alla näkyy olevan viidentenä Israel.
Ilmoita asiaton viesti
”Top 10 happiest countries in the world
Finland
Denmark
Iceland
Israel”
Näyttää olevan CNBC:n tulkinta raportista, eikä noihin voi tietenkään luottaa, kun laskevat varmaankin väärin. Vanha valkoihoisten matematiikka varmaan käytössä. Nythän siitäkin on uusi versio tulossa käyttöön, entinen oli rassisstinen.
https://www.cnbc.com/2023/03/21/top-10-happiest-countries-in-the-world-2023.html?_gl=1*1c9gmds*_ga*bURDeHl6eE9JeVNmMXZnLXk4UmJPMFVhaFhCWndZb0tTelB0aHczaGYtTUxfOUJSZ3QxR1BBVGJpZUhEZUlKaA..
Ilmoita asiaton viesti
https://edition.cnn.com/travel/worlds-happiest-countries-2024-wellness/index.html
Kannattaisi ostaa kalenteri, niin tietäisi mikä vuosi on nyt menossa (-;
Tottahan se tietenkin on, että ”Israel oli neljäs”, mutta ei uusimmassa mittauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on se valkoinen matematiikka…
Ruotsi, tuo onnellisten pyhäkkö ja yksi maailman turvallisimmista maista, on noussut Israelin ohi neljänneksi
Pahoittelen syvästi virhettäni ja aukaisen puhelimen kalenterin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ihmetellyt näitä islamuskovaisten halua säilyttää täälläkin omat alkeelliset kulttuurinsa ja muuttaa pohjoismaiset kohtuu onneliset maat omien lähtömaidensa kaltaisiksi ”pers…ksi”.Kohtuu maallistunut luterilaistaustainen Suomi 1 ja pahnanpohjimmainen islamuskoinen Afganistan 143.
Ilmoita asiaton viesti
”… säilyttää täälläkin omat alkeelliset kulttuurinsa…”
– Noiden kulttuurien lähtökohdista ne eivät edusta alkeellisuutta, vaan normaalia, aitoa elämäntapaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän kuin jatkotarinaa:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rjaaskel/kristillisyyskin-vaikuttaa-hiukkasen-onnellisuuteen/
Ilmoita asiaton viesti
Kysäri lisätty jutun otsikkoon. Kausaalisuus ei aina sisälly korrelaatioon, kuten
jäätelönsynnissäjäätelönsyönnissä.Ilmoita asiaton viesti