Järki, turve ja maakaasu

Taiwanilainen maakaasunuotio. Tekijäviite:By User: (WT-shared) Naplee12 at wts wikivoyage, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22897076

Uutiset kertovat (Linkki), että EU aikoo leimata vihreäksi eli vähän CO2-päästöjä aiheuttaviksi energialähteiksi sekä ydinvoiman että poltettavan maakaasun.  Maakaasuhan on fossiilinen polttoaine (Linkki), jonka polttaminen tuottaa ilmakehään hiilidioksidia (CO2) ja vettä (H2O) ja ehkä pieniä epäpuhtauksia muita yhdisteitä. Sen lisäksi metaania karkaa ilmakehään tuotantoprosessin aikana. Metaania (CH4) pidetään n. 25 kertaa tehokkaampana ilmakehän lämmöneristeenä (ns. kasvihuonekaasuna) kuin hiilidioksidia 100 vuoden aikajänteellä (Linkki). Kaupallinen maakaasu koostuu suurimmaksi osaksi metaanista.

Turvetta muodostuu suossa (Linkki), joka toimii silloin hiilinieluna. Jos turvetta käytetään polttoaineena, hitaahkon kierron hiili joutuu nopeampaan hiilen kiertoon ilmakehän kautta. Silti käytettykin turvesuo saadaan palautettua nopeasti hiilinieluksi (Linkki).  Näin turvetta voi pitää hitaasti uusiutuvana polttoaineena. Ehkä tässä on hyvä vertailuksi mainita, ettei maakaasulähde uusiudu, kun maakaasu on siitä loppuunpumpattu.

Suomessa turve rinnastetaan fossiilisiin polttoaineisiin (Linkki). Vihreät eivät pidä Suomen turvetta vihreänä energialähteenä.

Nyt olisi vuorossa otsikon ensimmäinen sana, järki. Mutta sitähän ei tästä löydy. Usko ilmastonvakiointitoimiin korvannee sen. Jotakin kertonee sekin, että Saksa ajaa alas toimintakuntoiset ydinvoimalansa, että pääsee polttamaan venäläistä maakaasua.

+15
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu