Juttua sähkölaskusta

Saan kolmen kuukauden välein sähkölaskun Heleniltä, joka on tämän kylän oma sähköyhtiö. Kulutukseni on 100 kWh:n luokkaa kuukaudessa, mikä antaakin päässälaskuun kivan pohjan: energian hinta senteissä on laskulla euroissa kuukaudessa. Katsotaanpas vähän tarkemmin kesäkuussa tulleesta laskusta kevään sähkön kulutustani, kuvassa 1.

Kuva 1. Kesäkuussa maksettua sähkölaskua.

Kevään hinnoilla sähköenergiani on maksanut alveineen nelinsenkymppiä, mutta sähkölasku on reilut tuplat siitä. Tämä taas johtuu sähkön kotiinkuljetuksen maksusta, kiinteistä perusmaksuista ja veroista. Aivan kuin kirsikkana kakussa on sähköverosta maksettu ALV.  Kun sähköenergian hinta nousee, kilowattiperustainen sähkövero ei nouse, eikä siirtomaksu,  mutta ALV-summa kasvaa, kun se on 24 prosenttia energian hinnasta. Kaikki tienaavat tällä?

Sähköenergian hinta on kehittynyt positiivisesti, siis nousujohteisesti (napsauttamalla suurentuvien) kuvien 2 ja 3 mukaan:

Kuva 2.
Kuva 3.

Keväästähän maksamani sähköenergiahinta on suurinpiirtein tuplaantunut elokuulle, mutta vuoden 2020 elokuusta hinta onkin viisinkertaistunut. Ehkä sitä ei kannata alkaa hirvittelemään, kun syyskuiden hintakerroin onkin reilusti kuusi?

Koska tuulivoimaa on lisätty vuosien saatossa, hiipii pieneen mieleen se, että energianhinnan kohoaminen johtuisikin siitä. Mutta ei se siltä näytä, kun katsoo Helenin markkinasähkön tuotantotapoja kuvastsa 4. Ydinenergiaahan siinä on suurin osa ja luomuenergiaa vain hitunen.

Kuva 4

 

Kun Suomen ydinvoimaloissa ei tietääkseni ole tapahtunut mitään hintoja kohottavia katastrofeja, niin hintojen nousun takana taitavatkin olla markkinamekanismit fossiilienergian joltisenkin kallistumisen ohella.

Koska en asu sähkölämmitteisessä asunnossa, nämä näkyvissä olevat sähköenergian hinnan korotukset eivät vielä aiheuta mustaa mieltä. Tuo energiahinnan tuplauskin keväästä tekee ”vain” 50% lisää kokonaislaskuun. Vaan sähkölämmitteisessä omakotitalossa nuo lukemani saisikin kertoa kymmenellä ja se tarkoittaisi silloin jo parin sadan euron kuukausimenolisää kuvassa 3 näkyvillä hinnoilla. Talvella lisäkulun saisi vielä tuplata. Kauhukuvissa on toki ollut esillä myös paljon suurempia hinnankorotuksia, jolloin monelle tulisi sähkölaskustaan talousongelma. Vastapainona toki muutamat tienaakin tällä hyvin, koska sähkön tuotantokustannukset eivät ole kohonneet samassa suhteessa.

 

 

+6
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu