Koronasta muutamia ajatuksia

Kuva 1.

Heti alkuunsa totean, ettei tämä artikkeli käsittele koronapeliä (Linkki). Siitä kiinnostuneet löytänevät parempaa luettavaa jostain muualta. Tässä korona viittaa SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaan pandemiaan.

Globaalisti kuvaajilla

Woldometersin taulukosta (Linkki) askartelin ensiksikin kuvaajan (Kuva 1), jossa näkyy maittain sairastuneiden ja kuolleiden määrät miljoonaa asukasta kohti. Selitysaste (R2) oli 0,25 tasolla, mikä tarkoittaa, että jotain korrelaatiota noilla kahdella asialla on, mutta kovin hyvin ei kuitenkaan pystyisi ennustamaan kuolleiden määrää pelkän sairastuneiden määrän tai väestöosuuden perusteella.  Trendiviivan yhtälössä kerroin 0,008 kuvastaa sitä, että jokaisessa miljoonan ihmisen joukossa vähän reilua sataa rekisteröityä tapausta kohti kuolee yksi ihminen. Vakio 400 ei kuitenkaan tarkoita, että koronaan kuolisi 400 ihmistä jo heti ensimmäisen tapauksen sattuessa, vaan on osaltaan kertomassa epätarkkuudesta ja siitäkin, että vähäisen testauksen maissa kuolleisuus on ollut suhteessa runsaampaa rekisteröityihin tapauksiin nähden

Jos kuvittelin hahmottavani kuvan 1 kohtuullisesti, niin sitten tulikin yllätys, kun OpenOffice piirsi kuvaajan, jossa oli kuolleet ja sairaustapaukset ilman edellä olevaa suhteutusta, kuva 2.

Kuva 2.

Kuvassa 2 on siis kunkin maan ja erillisalueen piste sijoitettu siellä rekisteröityjen tapausten ja koronakuolemien risteyskohtaan. Asteikot ovat logaritmisia, mutta käytettyjä lukuja ei ollut muunnettu. Viivojen välillä lukema aina kymmenkertaistuu kummallakin akselilla. Vaan se selittämättömyys tulee siitä, että selitysaste R2 on reilusti korkeampi kuin kuvassa 1, ollen miltei 0,8. Trendikäyrän yhtälössä kerroin 0,053 tarkoittaisi, että yhden ihmisen sairastapauksessa kuolleita olisi 0,053 henkeä. Koska yhtälön eksponentti on yhdestä alaspäin poikkeava, miljoonan sairastapauksen kuolleisuus onkin sitten ”vain” n. 10 000, eli prosenttitasoa.

Vaikka en osaakaan selittää selitysasteen tarkkuutta tuossa toisessa kuvaajassa, niin onhan siinä kuitenkin varpusparviefektiä, jonka vain logaritminen asteikko on sitten supistanut. Tyypillisesti tietyn sairaustapausmäärän kohdalla kuolleisuuden vaihtelu on satakertainen.  Pienet maat ovat tässä kuvaajassa etupäässä vasemmalla ja suuret maat oikealla. Eihän alle miljoonan ihmisen väestöstä riitä 10 miljoonaa sairastunutta. Kuvassa 1 ei taas ole tätä maan väestömäärään liittyvää rajoitusta. Onko nyt sitten niin, että pienissä maissa korona on tappanut suhteellisesti enemmän ihmisiä kuin suurissa maissa?  Pandemian alkuajoilta muistuu mieleen San Marino, joka oli Italian koronasairaiden piirittämä ja siellä kuoli asukasmääräänsä nähden paljon ihmisiä.

Monikulttuurisuus ja korona

Vieraskieliset ovat melko usein rokottamattomia (Linkki). Metrossa kiinnitin pari päivää sitten huomiota siihen seikkaan, että monikulttuurisilla kasvoilla näkyi maskia harvemmin kuin suomalaiskasvoilla. Voisi hyvinkin ajatella, etteivät kaikki vieraskieliset välitä, jos vaikka suomalaisvanhukset kuolisivat heidän levittämäänsä tautiin.

Potilaalle oikeus vaatia koronapassia

Nythän Suomessa uusien koronatapausten määrä on taas lähtenyt kasvuun ja koronapassia vaaditaan kapakoiden asiakkailta (Linkki). Vaan mielestäni tähän nähden on suuri vääryys, ettei terveydenhoidon asiakkaana eli potilaana oleva ihminen voi vaatia häntä hoitavilta ihmisiltä, kuten lääkäreiltä, koronapassia. Tässä olisi selvä parannusmahdollisuuden paikka ilman, että työnantaja saisi tietää työntekijöiden rokotustilannetta.

 

0
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu